Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mi a véleményetek erről?...

Mi a véleményetek erről? Kulturáltan légyszi! A Mária kultusz után kutakodtam. Sok millió keresztény imádkozik hozzá a közbenjárásért. Ünnepek szólnak róla, búcsúk vannak, jelenések...stb. De az ige másként ír erről. A többi lent, mert nem fért ki.

Figyelt kérdés

2021. nov. 11. 09:19
1 2 3 4 5
 1/44 A kérdező kommentje:

IX. Piusz pápa (1846–1878) kiadott egy dogmát 1854-ben „Mária szeplőtelen fogantatásáról”. Ekkor történt az egyház történetében először, hogy nem a zsinat, hanem a pápa önhatalmúlag és egymaga hirdetett ki egy dogmát. Ezzel a dogmával azt akarták kimondani, hogy „Jézushoz hasonlóan Mária fogantatása is gyönyör nélkül, tehát bűn nélkül” történt.Mivel a katolikus klérus is érezte, a pápa zsinat nélküli dogma-kijelentése mininum problémás, 1870-ben ült össze az I. Vatikáni Zsinat, 300 évvel a Tridenti Zsinat után. Ekkor hirdették ki a „pápa tévedhetetlenségének” dogmáját, amely kimondja: hit és erkölcs dolgában a pápa tévedhetetlen. Amit tehát a pápai trónjáról kijelent, az Isten tévedhetetlen kijelentésének és igazságának kell elfogadni.

Máriának istenanyai méltóságából eredően több kiváltsága van:

1.) Immaculata: azaz szeplőtelenül fogantatott. Az eredendő bűntől eleve mentes volt, s soha bűnt nem követett el.

2.) Testi mivoltjában sértetlenül, szűzen, a Szentlélektől foganta Jézust.

3.) Szűz volt szülése előtt s az maradt szülése közben és utána is.

Ugyanakkor az ige mást mond:Mária nem volt bűntelen. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint maga az angyali jelenés története: Máriának megjelenik egy angyal, hogy közölje vele a hírt: fiúgyermeket fog szülni. És hogy szólítja meg Isten küldötte Máriát? “Üdvöz légy kegyelembe fogadott” (Lk 1,28). Az üzenet világos: ha valaki nem bűnös, annak nem kell kegyelmet adni. Az angyal így folytatja: “Ne félj, Mária, mert kegyelmet találtál Istennél!” (Lk 1,30). Isten adja tehát neki kegyelmet, tehát kiemeli korábbi bűnös állapotából, ezért nem kell félnie. 1. Mária nem fogant szeplőtlenül! A katolikusok december 8-ára kreáltak egy ünnepet, ekkor ünneplik ugyanis a “szeplőtelen fogantatás” ünnepét. Elsőre talán úgy tűnhet, hogy arról van szó, amikor Mária méhében Jézus a Szentlélektől megfogant. De ez nem így van, és ez is egy torzító megtévesztés. Ugyanis nem Jézus, hanem Mária szűzen fogantatását ünnepeltetik a hívekkel. Jézusról tudjuk, hogy a Szentlélektől fogant, József nem volt a fizikai értelemben apja Jézusnak. Erről mind a négy evangélium beszámol. Máriáról viszont tudjuk, hogy volt apja és anyja. A Pápa, hogy meghamisítsa a szentírást kitalálta, hogy Mária is szűzen fogant. Még arra is volt gondjuk, hogy megírják Mária anyjának nevét, aki szerintük Anna volt. Mindez azonban nélkülöz minden történelmi alapot, a szentírás és semmilyen más ősegyházi forrás nem ír erről.

2. Mária elragadtatásáról és mennybemeneteléről semmilyen tanítás nincs! A Katolikus Egyház augusztus 15-én Szűz Mária halálát és mennybevételét, Nagyboldogasszony napját ünnepli. Ezzel szemben az igazság az, hogy Máriáról az utolsó említés az Apcsel 1,14-ben olvasunk, amikor a Szentlélek kiáradása előtt a tanítványokkal együtt van a felházban.

3. Máriának Jézus után Józseftől születtek még gyermekei, azaz nem maradt “szűz” és Jézusnak voltak testvérei: A katolikus egyház ezt is igyekszik tagadni (mert akkor megdől a hamis tanuk, hogy Mária szeplőtlenül ment a mennybe) és ezt nem csak a Biblia igazolja sok helyen, hanem a katolikus egyház Szent István kiadója által gondozott Ókeresztény írók sorozat 4 könyveként kiadott Euszebiosz egyháztörténete 116. oldalán ők maguk is elismerik.

2021. nov. 11. 09:20
 2/44 anonim ***** válasza:
75%
Azt kell tudomásul venni és elfogadni, hogy a keresztény hit alapja nem egyedül a Szentírás, hanem az azt évtizedekig megőrző Szenthagyomány is. A sola scriptura csak egy nyakatekert protestáns fogás az Egyház ellen.
2021. nov. 11. 09:32
 3/44 anonim ***** válasza:
33%

Szerinted helyes?

Csak az Atyához szabad imádkozni!

2021. nov. 11. 09:37
 4/44 anonim ***** válasza:
7%
Hogy Mária bűn nélkül fogant az nem hit hanem logikus.Egy református is elhiszi. Nekem anyukám magyarázta el és nagymamám is hitte hogy Mária bűn nélkül fogant pedig sose voltunk katolikusok. Én voltam vagyok az eretnekebb. Mikor anyuval erről beszéltünk nem értettem én se hogy Mária miért bűn nélküli és nekem úgy magyarázta ( hogy lássam magam itt és tudjam felfogni) hogy ha bűnös lett volna akkor Jézus is az lett volna mert a köldökzsinóron keresztül bejutott volna az áteredő bűn. És ezért már Mária bűn nélkül született hogy Jézust tudja kihordani. Ha nem vállalta volna el hogy Jézust megszuli (saját döntése volt mint ahogy Ádámnak hogy egyen vagy ne a fáról, de míg az evett, Mária azt mondta Gabriel angyalnak legyen nekem a te ígéd szerint) akkor követte volna el az első bűnt. Mivel nem katolikusok vagyunk Máriához nem imádkozunk csak hisszük hogy tökéletes. Meg iskolás voltam és anyu azt mondta hogy ne mondjam református vallásórán meg a templomban amit beszéltünk. Sehogy nem értettem miért nem lehet mondani. Csak azért nem mondtam mert nem került szóba soha.
2021. nov. 11. 09:56
 5/44 anonim ***** válasza:
29%

Ézsaiás 42:8

Jelenések 4:11

Az „ég királynője” megnevezés a Bibliában nem Máriára utal, hanem arra a hamis istennőre, akit a hitehagyott izraeliták imádtak (Jeremiás 44:15–19). Ez vélhetően a babilóniaiak egyik istennője, Istár (Astarta) volt.

2021. nov. 11. 10:03
 6/44 anonim ***** válasza:
12%
De értsétek meg hogy úgy van hogy Mária tökéletes és biztos hogy felvitte Jézus a mennybe. Gondoljatok már el, ha Mária el volna temetve mindenki zarándokolnak a sírjához. Azért nincs eltemetve mert a mennybe ment. Gondoljatok hogy egy ilyen asszonynak mint Mariának nem maradt volna meg a holtteste mint ahogy Szent István meg más szentnek se ,,romlott,, meg egészen a teste? Igen, december 8 Mária fogantatásának a napja és Jakab evangéliuma ír róla. A protenstáns egyház szerintem a Biblia egynegyedét kivágták. Pedig ha sola scriptura válás vagyunk akkor Kálvin miért nem hagyott benne mindent a Bibliában. Persze hogy többet tudnak az ortodoxok ha a Kálvin vett ki a Bibliaból és a Jelentések könyve megírja hogy aki hozzátesz vagy elvész a Bibliaból az elkarhozik.
2021. nov. 11. 10:03
 7/44 anonim ***** válasza:
84%

"Ekkor történt az egyház történetében először, hogy nem a zsinat, hanem a pápa önhatalmúlag és egymaga hirdetett ki egy dogmát."

Pápa önhatalmúlag soha nem hirdet ki dogmát. Az igaz, hogy nem zsinat keretén belül hirdették ki a Szeplőtlen Fogantatás dogmáját, de egy dogma kihirdetése és ugyanígy a pápa ex cathedra kijelentése is a pápa ÉS a vele egységben levő püspökök, azaz a Tanítóhivatal közös aktusa. Mivel a dogma per definitionem a Tanítóhivatal által kimondott hitigazság, ami megjelenhet zsinatok határozataiban, hitvallásokban vagy pápai ex cathedra megfogalmazásokban.

Emellett azért több zsinat foglalkozott már a szeplőtlen fogantatással. A III. Konstantinápolyi zsinat kimondta, hogy a Szent Szűz szűz volt Jézus születése előtt, szüzen szülte Jézust és szűz maradt születése után is. Ugyanígy a Szeplőtlen Fogantatással kapcsolatos tanítást fogalmazott meg a bázeli zsinat is, amit később a trienti megerősít. Tehát nem felkelt IX. Piusz egy reggel és eszébe jutott ez a dogma.

"Mivel a katolikus klérus is érezte, a pápa zsinat nélküli dogma-kijelentése mininum problémás, 1870-ben ült össze az I. Vatikáni Zsinat."

Egy részük akár problémásnak is érezhette (az ókatolikusok pl. el is szakadtak), de nem a dogmává emelést, hanem az infallibilitást minden kérdésben.

A Szeplőtlen Fogantatás dogmájának kihirdetésekor a pápa előbb kikérdezte a különféle teológiai bizottságok véleményét a dogmával kapcsolatban. A püspökök válaszai alapján 543 püspök közül 484 akarta, 18 nem a dogma kimondását. 41 püspök vagy közvetett definiciót akart, vagy az időt nem találta arra alkalmasnak. Ez azért nem egy rossz arány az igenek mellett...

Kicsit bővebben a téma Török professzor írásában: [link] [link]

2021. nov. 11. 10:09
 8/44 A kérdező kommentje:
Anjucta! Szerinted, akkor ez nem jó magyarázat? “Üdvöz légy kegyelembe fogadott” (Lk 1,28). Az üzenet világos: ha valaki nem bűnös, annak nem kell kegyelmet adni. Az angyal így folytatja: “Ne félj, Mária, mert kegyelmet találtál Istennél!” (Lk 1,30). Isten adja tehát neki kegyelmet, tehát kiemeli korábbi bűnös állapotából, ezért nem kell félnie.
2021. nov. 11. 10:10
 9/44 anonim ***** válasza:
42%
Üdvöz légy kegyelemmel teljes az Úr van teveled áldott vagy te az asszonyok között. Én úgy olvastam.a katolikus hittan könyvben meg 9 évesen illetve nem is úgy hogy kegyelemmel hanem malassztal teljes.
2021. nov. 11. 10:12
 10/44 anonim ***** válasza:
Csak akkor nem értettem. Nem tudtam akkor az mit jelent.
2021. nov. 11. 10:12
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!