Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Istent hogyan lehetne bizonyít...

Istent hogyan lehetne bizonyítani természettudományosan, ha Isten nem egy természeti/fizikai jelenség, törvény?

Figyelt kérdés

2021. jún. 1. 14:23
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
66%

Az első "logikus" válaszoló Kreatti, egy végsőkig fanatikus kreacionista. Az ő célja tisztán a minél nagyobb zavar keltése.

Abdullah pedig egy nagyon fanatikus muszlim.

Túl sokat, vagy pláne pontos magyarázatot ne várjatok tőlük.

2021. jún. 1. 22:27
 12/30 anonim ***** válasza:
60%

"Nagyon fanatikus muszlim" :D :D

Egyàltalàn nem vagyok fanatikus, az a baj, hogy azt gondoljàtok, hogy aki őszintén hisz, az màr fanatikus. Nagy tévedés.

Engem nem zavar ha valaki "fanatikus" ateista. ;)

Abdullah

2021. jún. 2. 04:36
 13/30 anonim ***** válasza:
6%

#10: Eleve onnan veszem, hogy Teremtőnek léteznie kell. Mert én létezem. Illetve a körülöttünk lévő anyagi vilàg is létezik.

Ha bíràljàtok a hívőket, legalàbb alapvető filozófiai ismeretekkel illik rendelkeznetek. A természettudomány kevés lesz.

Abdullah

2021. jún. 2. 04:41
 14/30 anonim ***** válasza:
83%

"Eleve onnan veszem, hogy Teremtőnek léteznie kell. Mert én létezem. Illetve a körülöttünk lévő anyagi vilàg is létezik."

A két dolog közt semmilyen összefüggés nincs. A világot tudjuk hogy létezik. Teremtőről nem tudunk ilyesmit.

2021. jún. 2. 07:53
 15/30 Darkmoon80 ***** válasza:
76%

Abdullah!

" Egy olyan létezőt nevezek Istennek..."

A létezése csupán feltételezett mindaddig amíg nem nyer bizonyítást. Érvelési hiba!

" aki teremteni képes."

Tehát a létezésére vonatkozóan bizonyíték lenne, ha valamiről bebizonyítható lenne, hogy teremtve van.

Kérdés: Miről bizonyított, hogy teremtve lett?

" Istennek vannak jellemző tulajdonságai ezek tulajdonképpen részben definiálják is Őt."

Melyek ezek, és miért csak részben? Mely részét igen, és a kimaradó részre vonatkozóan miért nem?

" Önmagában létezik ..." Mit értesz ez alatt konkrétan?

" teremtő képessége van..."

Ismét: miről bizonyosodott be, hogy teremtve lett?

" mindig is létezett és létezni fog"

Miért?

Tudod ezt bizonyítani?

" Isten nem "ismeretlen" hanem egy tulajdonságokkal leírható..."

Ez eddig még nem igazán sikerült. Legyél konkrétabb!!

"... szükségszerű létező"

Ezt megint csak bizonyítani kell! Miért létezne "szükségszerűen"?

Milyen szükségszerűség indokolja a létezését szerinted?

Tudsz bármi olyat mutatni ami nem létezhetne valamilyen isten létezése nélkül?

2021. jún. 2. 08:08
 16/30 anonim ***** válasza:
23%

Mózesnek azt mondta "Vagyok aki vagyok. "

Számomra ebből egyértelmű, hogy nem akarja igazolni magát Isten.

Emiatt valószínűnek tartom, hogy kudarc lenne az ilyenfajta agnosztikálás.

Eljött az ideje és Krisztusban igazolta magát Isten.

Nem lehetetlen, hogy a jövőben is igazolni fogja magát, például a második eljövetelben.

2021. jún. 2. 08:35
 17/30 A kérdező kommentje:
Ez a kérdés arról szól, hogy egy transzcendens lény bizonyításánál miért várják el a természettudományos módszertant.
2021. jún. 2. 08:41
 18/30 anonim ***** válasza:
100%

Azért, mert bizonyítani valamit kizárólag a természettudományos módszertannal lehet. Nem létezik másfajta bizonyítás.

Egy természetfeletti lényből pedig kizárólag annyit lehet bizonyítani, amennyire a mi világunkban bizonyíthatóan megnyilvánul.

2021. jún. 2. 08:44
 19/30 A kérdező kommentje:

A matematikai bizonyítások nem teljesen azonosak a természettudományos bizonyításokkal, mégis elfogadjuk érvényességüket.

a priori vs. a posteriori

2021. jún. 2. 08:48
 20/30 anonim ***** válasza:
100%

A matematikai bizonyítások a matematikában érvényesek, és ott fogadjuk el ezeket. Senki nem mondja, hogy ami a matematikában igaz, az feltétlenül igaz a valóságban is, mivel mindig lehetnek olyan körülmények, amelyeket nem vettünk figyelembe.

A természettudományos bizonyítás egy kicsit más.

2021. jún. 2. 08:56
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!