Istent hogyan lehetne bizonyítani természettudományosan, ha Isten nem egy természeti/fizikai jelenség, törvény?
Az első "logikus" válaszoló Kreatti, egy végsőkig fanatikus kreacionista. Az ő célja tisztán a minél nagyobb zavar keltése.
Abdullah pedig egy nagyon fanatikus muszlim.
Túl sokat, vagy pláne pontos magyarázatot ne várjatok tőlük.
"Nagyon fanatikus muszlim" :D :D
Egyàltalàn nem vagyok fanatikus, az a baj, hogy azt gondoljàtok, hogy aki őszintén hisz, az màr fanatikus. Nagy tévedés.
Engem nem zavar ha valaki "fanatikus" ateista. ;)
Abdullah
#10: Eleve onnan veszem, hogy Teremtőnek léteznie kell. Mert én létezem. Illetve a körülöttünk lévő anyagi vilàg is létezik.
Ha bíràljàtok a hívőket, legalàbb alapvető filozófiai ismeretekkel illik rendelkeznetek. A természettudomány kevés lesz.
Abdullah
"Eleve onnan veszem, hogy Teremtőnek léteznie kell. Mert én létezem. Illetve a körülöttünk lévő anyagi vilàg is létezik."
A két dolog közt semmilyen összefüggés nincs. A világot tudjuk hogy létezik. Teremtőről nem tudunk ilyesmit.
Abdullah!
" Egy olyan létezőt nevezek Istennek..."
A létezése csupán feltételezett mindaddig amíg nem nyer bizonyítást. Érvelési hiba!
" aki teremteni képes."
Tehát a létezésére vonatkozóan bizonyíték lenne, ha valamiről bebizonyítható lenne, hogy teremtve van.
Kérdés: Miről bizonyított, hogy teremtve lett?
" Istennek vannak jellemző tulajdonságai ezek tulajdonképpen részben definiálják is Őt."
Melyek ezek, és miért csak részben? Mely részét igen, és a kimaradó részre vonatkozóan miért nem?
" Önmagában létezik ..." Mit értesz ez alatt konkrétan?
" teremtő képessége van..."
Ismét: miről bizonyosodott be, hogy teremtve lett?
" mindig is létezett és létezni fog"
Miért?
Tudod ezt bizonyítani?
" Isten nem "ismeretlen" hanem egy tulajdonságokkal leírható..."
Ez eddig még nem igazán sikerült. Legyél konkrétabb!!
"... szükségszerű létező"
Ezt megint csak bizonyítani kell! Miért létezne "szükségszerűen"?
Milyen szükségszerűség indokolja a létezését szerinted?
Tudsz bármi olyat mutatni ami nem létezhetne valamilyen isten létezése nélkül?
Mózesnek azt mondta "Vagyok aki vagyok. "
Számomra ebből egyértelmű, hogy nem akarja igazolni magát Isten.
Emiatt valószínűnek tartom, hogy kudarc lenne az ilyenfajta agnosztikálás.
Eljött az ideje és Krisztusban igazolta magát Isten.
Nem lehetetlen, hogy a jövőben is igazolni fogja magát, például a második eljövetelben.
Azért, mert bizonyítani valamit kizárólag a természettudományos módszertannal lehet. Nem létezik másfajta bizonyítás.
Egy természetfeletti lényből pedig kizárólag annyit lehet bizonyítani, amennyire a mi világunkban bizonyíthatóan megnyilvánul.
A matematikai bizonyítások nem teljesen azonosak a természettudományos bizonyításokkal, mégis elfogadjuk érvényességüket.
a priori vs. a posteriori
A matematikai bizonyítások a matematikában érvényesek, és ott fogadjuk el ezeket. Senki nem mondja, hogy ami a matematikában igaz, az feltétlenül igaz a valóságban is, mivel mindig lehetnek olyan körülmények, amelyeket nem vettünk figyelembe.
A természettudományos bizonyítás egy kicsit más.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!