Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Aki hívő, az mit gondol...

Aki hívő, az mit gondol arról, hogy a világon minden társadalom mindig kitermelt magának istent vagy isteneket, és hogy mindegyik azt gondolta a magáéról, hogy az az egyetlen igazi?

Figyelt kérdés
Továbbá, hogy ahogy megszűnt az adott kultúra (antik görögök) az istenek is "megszűntek"?
2021. ápr. 17. 12:08
1 2 3 4 5
 31/41 anonim ***** válasza:
#30 körkörös érvelés MÁR MEGINT. nem unod még?
2021. ápr. 19. 19:34
 32/41 KZitus ***** válasza:

# 25,27,28

Bocsáss meg de olyasmiről írsz véleményt (éppen a véleményed alapján), amiről vajmi keveset tudsz. Elnézésedet kérem, nem szerettelek volna megbántani.

2021. ápr. 19. 19:34
 33/41 anonim ***** válasza:
#32 szerintem mindketten elég jól ismerjük a körkörös érvelést (ez nem vélemény, ez egy létező jelenség) és fel is tudjuk ismerni. te vagy fel se fogod, vagy tudatosan ignorálod.
2021. ápr. 19. 19:38
 34/41 anonim ***** válasza:
76%

"mert erről is meggyőződtem magából a Bibliából"

Ez megint ugyanaz a körkörös érvelés, ami alapján a Harry Pottert is el kéne fogadnod valóságként.

Mitől lesz a Biblia kevésbé csak az emberi fantázia terméke, mint a Harry Potter?

2021. ápr. 19. 20:34
 35/41 anonim ***** válasza:
erre nem fog tudni válaszolni, ezt nem rágta a szájába az őrtorony
2021. ápr. 19. 20:38
 36/41 anonim ***** válasza:

Szerintem nem feltétlen körkörös érvelés ez, csak Zitus vmiért nem azt az elemét hangsúlyozza.

A Bibliában le van írva egy, ha úgy tetszik, módszer. Ha ezt a módszert kipróbálod, akkor érhet egy olyan komplex megtapasztalás, ami többek között igazolja, hogy a Biblia igaz. Ilyen értelemben ez nem körben forog, hanem inkább egy felfelé tartó spirál. De ehhez persze az kell, hogy a megtapasztalás több legyen, mint a puszta állításhalmaz.

Ez inkább a hermeneutikus összeilleszthetőség tipikus problémája. Például hogyan értünk meg egy leírt mondatot? Az azt alkotó szavak jelentéséből. Na de honnan tudjuk a szavak pontos jelentését? A szövegkörnyezetből. Vagyis valójában egyszerre olvassuk a szavakat egymás után, és a mondatot egyszerre. Hadonló játszódik le betűk és szavak esetében. A kogníciónk valójában nem analitikusan működik, hanem egyszerre nézzük a teljes képet, és az azt felépítő elemeket, és a kettő informálja egymást. A teljes képet a felépítő elemek alapján értjük meg, a felépítő elemeket a teljes kép alapján.

Tisztán analitikus érzelemben ezt tekinthetjük helybenforgó következtetésnek, de ez inkább az analitikus módszer korlátaira mutat rá, nem a felfogásunkéra.

2021. ápr. 19. 20:49
 37/41 anonim ***** válasza:
Ha a Bibliából megtapasztalsz valamit ami a Bibliában van leírva, az bőven kimeríti a körkörös érvelés fogalmát. Hisz a bizonyítás önmagára mutat vissza.
2021. ápr. 19. 20:52
 38/41 A kérdező kommentje:

"A Bibliából. Az első erre vonatkozó próféciát Isten a 1Mózes 3:15 versében mondta el."

Csakhogy nem a Bibliának van igaza, hanem a Koránnak. Az ugyanis egy szent könyv, és később jött, mint a Biblia, tehát felülírja azt. Márpedig ott meg van írva:

1. Alif-lám-mím.1

2. Allah, nincs más isten csak Ő,2

az Élő,3

a Gondoskodó!4

3. [Újra és újra] leküldte neked az Írást

(a Koránt) az igazsággal, megerősítve

azt, ami előtte volt. Leküldte a Tórát

és az Evangéliumot

4. korábban, útmutatásként az emberek

számára. És leküldte a Furkánt.5

Bizony,

akik nem hisznek Allah jeleiben, azokn

nak szigorú kínzás jár. Allah bizony

Legyőzhetetlen, Megtorló.6

Innen tudhatnád, hogy Allah az egyedüli isten, és a Korán az ő szent könyve.

2021. ápr. 19. 20:55
 39/41 anonim ***** válasza:

"Az ugyanis egy szent könyv"

na most te is elkezdhetsz magyarázkodni, kérdező

2021. ápr. 19. 20:59
 40/41 A kérdező kommentje:
Nyilván nem komolyan írtam, amit írtam. Nem vagyok muzulmán. Csak szemléltetni akarom, mi a baj ezzel az érveléssel... Egyszerűen nem mindenki tekint úgy a Bibliára, mint a hívők. Ezt egyébként még egészen intelligens hívőknél is tapasztalom, hogy egyszerűen nem bírnak elvonatkoztatni a saját hitrendszerüktől. Mintha nem bírnák felfogni, hogy van, aki a legkevésbé sem hisz abban, ami a Bibliában van. Ennyiben egyébként szükségszerűen korlátoltabbnak érzem őket. Mert velük ellentétben az agnosztikus képes azt mondani, hogy "nem tudom", ők meg csak az egy szent és kinyilatkoztatott igazsághoz ragaszkodnak.
2021. ápr. 19. 21:53
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!