Aki hívő, az mit gondol arról, hogy a világon minden társadalom mindig kitermelt magának istent vagy isteneket, és hogy mindegyik azt gondolta a magáéról, hogy az az egyetlen igazi?
"Ha például az emberiség a múlt évszázadban termelte volna ki az Istenhitet az lenne a furcsa"
Hát, nem a múlt évszázadban, hanem kicsit régebben, és nyilván fokozatosan jelent meg. Előbb voltak közösen elmondott történetek a tűznél, utána totemek meg fétisek, és aztán hosszú folyamat végére megjelent a monoteizmus. De attól, hogy nem az írott történelem idején jelent meg, hanem korábban, még nem "az isten volt előbb". Amennyire tudjuk, az állatok se foglalkoznak sokat istennel.
Én egyébként az emberi lélekben sem hiszek. Vagy magyarázza meg nekem valaki, mi az, mert amennyire tudom, senkinek nincs rá konkrét definíciója. Leginkább a pszichét értik alatta, csak ugye a pszichológia nem egy régi tudomány, és azelőtt is meg kellett valahogy nevezni. A pszichét meg le lehet írni génekkel, biokémiával meg az egyént ért benyomásokkal.
„értem, hogy SZÜKSÉG van az istenhitre, mert csak a pszichopaták meg az őrültek tudnak meglenni nélküle, de ez még nem indokolja, hogy az igaz is lesz.”
Ez alapján akár tekinthetnénk igaznak is. Nevezhetjük igaznak azt az eszmét vagy gondolatot, amit ha elfogadunk, akkor ennek segítségével javulnak a túlélési esélyeink. Ha Isten, mint eszme szignifikánsan növeli az emberi közösség kohézióját, és az egyén adaptív képességeit (mert például ott is küzd, ahol mondjuk ösztönei szerint menekülne, magyarul képes valamiféle távlati szempontot figyelembe venni), akkor ez a felvetés kiállja a gyakorlat próbáját.
Mert ha az embernek szüksége van rá, akkor az azt jelenti, hogy evolúciós előnyt jelent, különben nem alakult volna ki rá igény a pszichében, nem?
"értem, hogy SZÜKSÉG van az istenhitre, mert csak a pszichopaták meg az őrültek tudnak meglenni nélküle, de ez még nem indokolja, hogy az igaz is lesz."
Jó kis sarkítás, én se pszichopata, se őrült nem vagyok, mégis már 30 éve megvagyok mindenféle hit nélkül
Szia
Nem csak hiszem, de meggyőződtem Isten létezéséről, és arról, hogy Krisztusnak adott hatalommal lesz a föld(az egész) hamarosan ISMÉT Édenkerté alakítva.
Ez biztosabb mint az, hogy ezeket a sorokat olvasod.
De megértem az érvelésedet és az álláspontodat is, hiszen jó előre írt a Biblia az ilyen elméletekről, és arról, hogy az emberek isteneket találnak ki maguknak. pl. a sok isten hitről:1Korintusz 8:5, 6
"Mert még ha vannak is úgynevezett istenek, akár az égben, akár a földön, mint ahogy van sok „isten” és sok „úr”, számunkra valójában egy Isten van, az Atya, akitől van minden, mi pedig őérte vagyunk, és egy Úr van, Jézus Krisztus, aki által van minden, mi pedig őáltala vagyunk."
emberi elméletek:
1Korintusz 3:18-20
"Senki se áltassa magát: Ha valaki közületek azt gondolja, hogy bölcs ebben a világrendszerben, váljon bolonddá, hogy bölccsé lehessen. Mert e világ bölcsességét bolondságnak tartja Isten, hiszen meg van írva: „Megfogja a bölcseket a saját ravaszságukban”. És ez is: „Jehova tudja, hogy a bölcsek okoskodásai hiábavalók.”
Jób 5:13
" Megfogja a bölcseket a saját ravaszságukban, így az eszes emberek tervei meghiúsulnak."
Zsoltárok 94:11
"Jehova tudja, hogy az emberek gondolatai csak pára."
"Nem csak hiszem, de meggyőződtem Isten létezéséről, és arról, hogy Krisztusnak adott hatalommal lesz a föld(az egész) hamarosan ISMÉT Édenkerté alakítva"
Hogyan győződtél meg róla?
"Jó kis sarkítás, én se pszichopata, se őrült nem vagyok, mégis már 30 éve megvagyok mindenféle hit nélkül"
Biztos vagyok benne, hogy ez nincs így. Csak nem ugyanazt értjük hit alatt. Te is hiszel egy csomó dologban, pl. saját magadban. Barátom nagy ateista, ő is állandóan hangoztatja, hogy ő milyen jól megvan istenhit nélkül. Holott neki is megvan a maga istenhite, csak az ő "istenét" liberalizmusnak hívják.
"Holott neki is megvan a maga istenhite, csak az ő "istenét" liberalizmusnak hívják."
???
Nem nagyon érted az istenhit fogalmát...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!