Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Milyen biológiai folyamat...

Milyen biológiai folyamat mehetett végbe Jézus feltámadásakor?

Figyelt kérdés

Tudomány embere vagyok ezért nem tudom pontosan elképzelni hogy mi is mehetett végbe tudományosan mikor Jézus feltámadt..

Tetszhalott lehetett? Vagy valamilyen eddig ismeretlen biológiai regenerálódási folyamat mehetett végbe?

2021. ápr. 3. 22:34
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:

Nem lehetett tetszhalott, mivel a római katona átdöfte az oldalát a lándzsájával, és abból vér és víz folyt, ami a fulladás általi halál egyik jele.

Mint minden valódi csodatétel, úgy a feltámadás is egy magasabb érvényű rend megnyilvánulása (és nem a természeti törvények megsértése). Ez pedig a jelenségek fölötti jelentés. Vagyis a feltámadás a jelentés győzelme a jelenség fölött, így pusztán jelenségként nem értelmezhető.

Inkább ne hidd azt, hogy megtörtént, minthogy megpróbálj valamiféle tudományosnak tűnő magyarázati kísérletet összehozni. Azt lehet őszintén gondolni, hogy nem történt meg, de szerintem csak nevetséges és tudománytalan magyarázatok születnek abból, ha egy csodát dekonstruálunk.

2021. ápr. 4. 08:16
 22/28 anonim ***** válasza:
43%
Nem volt tetszhalott ami csoda azt nem lehet tudományosan megmagyarázni ezert csoda ami biztos hogy a szent szellem karizmák működésbe léptek ol gyógyítás csodatevő erők stb hogy ez megtörténhessen viszont ami egyedi volt az eddigi bibliaban történt feltámasztásokhoz képest hogy Jézus mar nem természetes életre támadt fel tehat nem azzal a testtel bár kinézetre ugyanugy nézhetett ki mivel felismerték viszont dicsőséges testet kapott mivel az a test mar nem volt kitéve a halálnak illetve romlás bomlásnak illetve aut mar nem a vér éltette hanem a szellem bár erdekes hogy enni meg tudott ami pedig vki irta h tudomány és a hit ellentétes ez sem igaz sokmindent ami bibliában történt meg lehet tudományosan magyarázni pl amikor jezus verejtéke véres volt ilyen is van az orvostudományban de tény hogy ami csoda az csoda tehat nem szorul tudományos magyarázata mint pl Vörös-tenger kettevalasztása vagy egy napig a nap nem mozdult a helyéről itt csak arra tudunk hagyatkozni hogy Isten mindenható tehat neki nem problema a fizikai korlátokat időlegesen felfüggeszteni
2021. ápr. 4. 09:05
 23/28 anonim ***** válasza:
93%

A tudomány (ezzel együtt a biológia) csak a természet törvényeit tudja leírni, megmagyarázni. A természetfelettiről nincs mit szóljon.

A Biblia történeteit több módon is lehet olvasni, a vallások képviselői természetfelettinek látják. A Bibliában leírtak, mint beszélő csacsi, holtak újraéledése, stb mind természetfeletti esemény.

Ha nem vagy hívő vagy más vallásban hiszel, akkor a két leginkább elképzelhető opció ami marad:

1. a Biblia nem a valóságan megtörtént eseményeket írja le

2. a leírások pontosak, de mágusok, illúzionisták tévesztették meg az evangéliumok íróit

A hívők nyilván abban hisznek, hogy Isten maga avatkozott közbe és nem egy természetes biológiai úton élesztette fel Jézust és a többi halottat. Vannak olyanok is, akik úgy olvassák a Bibliát, hogy Jézus nem a korábbi testében éledt fel, hanem egy szellemi testben, jelenésben (akármit jelentsen is ez).

Az illúzió változat kevésbé tűnik hihetőnek, mert azt feltételeznénk vele, hogy rengeteg egymást követő, előre megtervezett manipuláció volt hozzá szükséges.

A természeti törvényeket elfogadó és a bizonyíték hiányában természetfelettiben nem hívő embernek az az opció marad, ami a korabeli vallásokat is jól jellemezte, amikből a Jézus mítoszt is összegyúrták, hogy a Biblia nem valós eseményeket írt le. Annak egyes elemeit lehet elemezni, de ez csak mentális gimnasztika, nincs praktikus haszna.

#21: Jézus csodatétel általi feltámadásának hipotézise kizárólag természetfeletti úton történhetett, hiszen a csodák a természeti törvények felfüggesztését és szükségképpen megsértését jelentik. Ha nem így lenne, meg kellene tudnod magyarázni, milyen biológiai folyamat játszódott le Jézus holttestében. Konlúzióddal viszont egyetértek.

2021. ápr. 4. 09:11
 24/28 anonim ***** válasza:
43%
Köszönöm válaszodat latom hogy jol érvelsz természettudományos módszerekkel nem fogom tudni Jezus feltámadását bizonyítani ha lehetne vszínü hogy mar elottem megtették volna azon erdemes elgondolkodni viszont hogy ha vki hit altal ol meggyogyul az sem biokémiai vegyületeket konkratan gyógyszereket szedett hanem hitének következtében ugyanaz végbement az illető szervezetében sejt szinten mintha gyógyszereket kapott volna ebbol azt akarom kihozni hogy pl beszel a biblia hit szelleméről itt nem anyag gyógyít hanem szellem hit szelleme vagy szent szellem de ket ellentétes forrás hozza letre sejt szinten ugyanazt az eredményt egy biológiai szerv szerv rendszer ujra regenerálódást en kirlatozott képességek birtokában igy tudom megvilágítani ezt ennel meg tudományosabban hogy most a testünk működését szabályozó molekulák kozben milyen kémiai reakciót folytatnak le szerintem nincs ember aki ezt le tudna irni mar csak azert us mert ha ez megtörtént volna akkor Jezus feltámadásában nem tudnánk mar hinni nem történelmi tényként tudnank csak kezelni ami szamomra az vkinek mítosz hanem természettudományos tény is lenne mindenkinek elfogadni kellene tehat nem maradna mar hely bibliai hit számára se es egyaltalan a bibliaban sem üdvösség en sem semmi ilyenben nem tudnank mar hinni hanem minden tekintetben tényként kellene közelítünk ezekhez az meg meg súlyosabb következményekkel járna senkinek nem lehetne üdvössege mindenki pokolba kerulne
2021. ápr. 4. 09:42
 25/28 anonim ***** válasza:
28%

"#21: Jézus csodatétel általi feltámadásának hipotézise kizárólag természetfeletti úton történhetett, hiszen a csodák a természeti törvények felfüggesztését és szükségképpen megsértését jelentik. Ha nem így lenne, meg kellene tudnod magyarázni, milyen biológiai folyamat játszódott le Jézus holttestében."

Szerintem nem szükséges természetes <-> természetfeletti felosztásban szemlélni az eseményeket, a hozzászólásomban erre próbáltam rávilágítani. A skolasztika előtt sem így szemlélték az emberek, és nem gondolom, hogy emiatt kevésbé értették volna. Ha elfogadjuk, hogy mind a természet, mind a csodák ugyanannak az isteni tervnek különböző megnyilvánulásai, akkor a csoda igazából nem megsérti a természet rendjét, hanem megvalósítja annak eredeti célját. Vagyis ebben a szemléletben a csoda az igazság tisztább formája, és a természet rendje a tökéletlen.

Igazából csak egy effajta szemléletet igyekeztem prezentálni.

2021. ápr. 4. 09:54
 26/28 pelgrim ***** válasza:

Szerintem koránt sem ismerjük a teljes természetet az összes törvényeivel, létezik egy alig ismert magasabb rendű természeti törvény, amely alkalomadtán bármely más törvényt felülír és egy ilyen alkalom lehet az ember utasítása.

Csodák, természet fölötti dolgok nem léteznek, a természet oly terjedelmes, hogy minden benne megy végbe. Szerintem azok az események melyeket a tudomány segítségével nem lehet megmagyarázni ezen magasabb rendű természeti törvény szerint mennek végbe.

Ez a magasabb rendű természeti törvény Isten. Általában úgy van, hogy a tudat követi a tényeket, e törvény érvényesülésekor a tények követik a tudatot. Jézus színeváltozása alkalmával tudomásul vette, hogy bármi is történik vele, ő tovább fog élni – tudatát tény követte. Ő ismerte ezt a törvényt és hatalmában volt önmagán is érvényesíteni.

Az ember megismerheti ezt a törvényt és megtanulhatja hogyan alkalmazza, de mivel ez a törvény a hiten alapul, helyesebben a biztos tudaton, anélkül, hogy bizonyítani lehetne, tudományos kutatásra alkalmatlan. Ennek következtében ez a törvény általában csak véletlenszerűen érvényesül.

2021. ápr. 4. 10:45
 27/28 anonim ***** válasza:
Engem is nagyon érdekelt ez a kérdés, és Timothy Keller Hit és kételkedés c. könyve számomra nagyon jól megválaszolta.
2021. ápr. 4. 17:30
 28/28 anonim ***** válasza:

[link]

Van egy 2. rész is, az sem rossz. Persze ez nem feltétlenül tudományos, de levezeti/megmagyarázza, hogyan lehetett. Nekem tetszett mindkettő film. De én a vallásokban nem feltétlen keresném a tudományt.

2021. ápr. 19. 06:04
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!