Milyen biológiai folyamat mehetett végbe Jézus feltámadásakor?
Tudomány embere vagyok ezért nem tudom pontosan elképzelni hogy mi is mehetett végbe tudományosan mikor Jézus feltámadt..
Tetszhalott lehetett? Vagy valamilyen eddig ismeretlen biológiai regenerálódási folyamat mehetett végbe?
Nem lehetett tetszhalott, mivel a római katona átdöfte az oldalát a lándzsájával, és abból vér és víz folyt, ami a fulladás általi halál egyik jele.
Mint minden valódi csodatétel, úgy a feltámadás is egy magasabb érvényű rend megnyilvánulása (és nem a természeti törvények megsértése). Ez pedig a jelenségek fölötti jelentés. Vagyis a feltámadás a jelentés győzelme a jelenség fölött, így pusztán jelenségként nem értelmezhető.
Inkább ne hidd azt, hogy megtörtént, minthogy megpróbálj valamiféle tudományosnak tűnő magyarázati kísérletet összehozni. Azt lehet őszintén gondolni, hogy nem történt meg, de szerintem csak nevetséges és tudománytalan magyarázatok születnek abból, ha egy csodát dekonstruálunk.
A tudomány (ezzel együtt a biológia) csak a természet törvényeit tudja leírni, megmagyarázni. A természetfelettiről nincs mit szóljon.
A Biblia történeteit több módon is lehet olvasni, a vallások képviselői természetfelettinek látják. A Bibliában leírtak, mint beszélő csacsi, holtak újraéledése, stb mind természetfeletti esemény.
Ha nem vagy hívő vagy más vallásban hiszel, akkor a két leginkább elképzelhető opció ami marad:
1. a Biblia nem a valóságan megtörtént eseményeket írja le
2. a leírások pontosak, de mágusok, illúzionisták tévesztették meg az evangéliumok íróit
A hívők nyilván abban hisznek, hogy Isten maga avatkozott közbe és nem egy természetes biológiai úton élesztette fel Jézust és a többi halottat. Vannak olyanok is, akik úgy olvassák a Bibliát, hogy Jézus nem a korábbi testében éledt fel, hanem egy szellemi testben, jelenésben (akármit jelentsen is ez).
Az illúzió változat kevésbé tűnik hihetőnek, mert azt feltételeznénk vele, hogy rengeteg egymást követő, előre megtervezett manipuláció volt hozzá szükséges.
A természeti törvényeket elfogadó és a bizonyíték hiányában természetfelettiben nem hívő embernek az az opció marad, ami a korabeli vallásokat is jól jellemezte, amikből a Jézus mítoszt is összegyúrták, hogy a Biblia nem valós eseményeket írt le. Annak egyes elemeit lehet elemezni, de ez csak mentális gimnasztika, nincs praktikus haszna.
#21: Jézus csodatétel általi feltámadásának hipotézise kizárólag természetfeletti úton történhetett, hiszen a csodák a természeti törvények felfüggesztését és szükségképpen megsértését jelentik. Ha nem így lenne, meg kellene tudnod magyarázni, milyen biológiai folyamat játszódott le Jézus holttestében. Konlúzióddal viszont egyetértek.
"#21: Jézus csodatétel általi feltámadásának hipotézise kizárólag természetfeletti úton történhetett, hiszen a csodák a természeti törvények felfüggesztését és szükségképpen megsértését jelentik. Ha nem így lenne, meg kellene tudnod magyarázni, milyen biológiai folyamat játszódott le Jézus holttestében."
Szerintem nem szükséges természetes <-> természetfeletti felosztásban szemlélni az eseményeket, a hozzászólásomban erre próbáltam rávilágítani. A skolasztika előtt sem így szemlélték az emberek, és nem gondolom, hogy emiatt kevésbé értették volna. Ha elfogadjuk, hogy mind a természet, mind a csodák ugyanannak az isteni tervnek különböző megnyilvánulásai, akkor a csoda igazából nem megsérti a természet rendjét, hanem megvalósítja annak eredeti célját. Vagyis ebben a szemléletben a csoda az igazság tisztább formája, és a természet rendje a tökéletlen.
Igazából csak egy effajta szemléletet igyekeztem prezentálni.
Szerintem koránt sem ismerjük a teljes természetet az összes törvényeivel, létezik egy alig ismert magasabb rendű természeti törvény, amely alkalomadtán bármely más törvényt felülír és egy ilyen alkalom lehet az ember utasítása.
Csodák, természet fölötti dolgok nem léteznek, a természet oly terjedelmes, hogy minden benne megy végbe. Szerintem azok az események melyeket a tudomány segítségével nem lehet megmagyarázni ezen magasabb rendű természeti törvény szerint mennek végbe.
Ez a magasabb rendű természeti törvény Isten. Általában úgy van, hogy a tudat követi a tényeket, e törvény érvényesülésekor a tények követik a tudatot. Jézus színeváltozása alkalmával tudomásul vette, hogy bármi is történik vele, ő tovább fog élni – tudatát tény követte. Ő ismerte ezt a törvényt és hatalmában volt önmagán is érvényesíteni.
Az ember megismerheti ezt a törvényt és megtanulhatja hogyan alkalmazza, de mivel ez a törvény a hiten alapul, helyesebben a biztos tudaton, anélkül, hogy bizonyítani lehetne, tudományos kutatásra alkalmatlan. Ennek következtében ez a törvény általában csak véletlenszerűen érvényesül.
Van egy 2. rész is, az sem rossz. Persze ez nem feltétlenül tudományos, de levezeti/megmagyarázza, hogyan lehetett. Nekem tetszett mindkettő film. De én a vallásokban nem feltétlen keresném a tudományt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!