Az öngyilkosság miért bűn a kereszténység, meg a Biblia szerint ? Most ha valakinek minden szempontból sz@r élete van, szenvedés neki az élet, nincs pénze, súlyos beteg, nincsenek rokonai, hozzátartozói, barátai, akinek hiányozna,akkor minek az élet?
De senkinek sem árt vele, ha mondjuk nincs senki szerette rokona stb..
. "A kereszténység szerint az ember közösségi lény"
Ezt magyarázd el egy remetének, vagy akit már 100 milliószor hátbaszúrtak, kitoltak vele.
A kereszténység tanai szerint nem rendelkezel a tested fölött. Nem dönthetsz életről és halálról. Ha Isten ezt adta neked, akkor így jártál, tűrnöd kell. Ő dönti el, nem te, hogy meddig.
Lehet hogy hülye hasonlat, de talán érthető: a bankkártyámra az van írva, hogy a bank tulajdona (a kis plasztiklap maga). Nem csinálhatok vele azt, amit akarok. A bank odaadta, hogy használjam, de ettől még a kártya megsemmisítéséről stb. nem rendelkezem, csak arra használom, amit a bank enged. Hasonlóan gondolkozik a kereszténység a világról és benne az emberek testéről: nem mi rendelkezünk fölötte.
A kereszténység szerint nincs jogod ilyen módon megkímélni magad a szenvedéstől. Ha Isten úgy gondolja, akkor majd ő megkímél. Ha nem gondolja úgy, akkor így jártál.
Az egyház az eutanáziát sem fogadja el. Szerinte bűn kérni és bűn végrehajtani is. Az indoklás ugyanez: életről csak Isten dönthet. Imádkozhatsz azért, hogy halj meg, ha erre vágysz, bár nem szokás (a szenvedések enyhüléséért szoktak inkább), de fizikai dolgot nem tehetsz se a saját, se más halálának az elősegítésére. (Talán a jogos védelem megengedett, tehát ha valaki rád vagy másra támad, és csak a megölésével tudsz védekezni, az oké.)
Miért kéne áldásnak lenni az életnek? Ez nem ígéri a kereszténység. Senki nem ígérte, hogy kellemes lesz. Ha igen, akkor hurrá, de a keresztény öröm a halál utáni élet várásából fakad, meg abból, hogy már itt a Földön Isten közelébe lehet jutni lélekben.
Egyébként a vakok között vannak, akik boldogan tudnak élni. A demens embereknél már kevésbé jellemző ez, hiszen ők - rossz esetben - már azt se fogják föl, mi történik körülöttük.
Az két külön dolog, hogy én mit tartok jogosnak, meg hogy az egyház. Az egyházról kérdeztél, ezért erre is válaszoltam. De személy szerint meggyőződéses ateista vagyok, csak eléggé képben vagyok az egyház tanairól is (pont azért és akkor néztem utána, mikor a családban "öröklött" keresztény vallásból ateistává váltam).
Az egyház természetesen a halálbüntetést nem tartja elfogadhatónak.
Nekem személy szerint az a problémám vele, hogy a bíróság hibázhat, mikor ítéletet hoz. Sok évre bezárni valakit ok nélkül is elég rossz, de megölni még rosszabb. A súlyos ítéletek elrettentő ereje a kutatások szerint nem hatékony (a biztos kis büntetés elrettentő, a kis valószínűségű nagy büntetés nem igazán). A halál helyett életfogytiglanra ítélt embereket nem olyan sok pénz eltartani, ezen már az esetleges ítélethibák korrigálhatósága miatt sem érdemes spórolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!