Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Csak nekem tűnik logikusabbnak...

Csak nekem tűnik logikusabbnak a zsidó biblamagyarázat mint keresztényeké?

Figyelt kérdés

A kereszténység egyik alaptanítása, hogy Isten az embert tökéletesnek teremtette, de aztán a bűneset hatására ezt a tökéletességet - a Sátán közreműködésével - elveszítette. Értelmezésem szerint a történet jelképes, de ez mit sem változtat azon, hogy viták tucatjait hozza magával - főleg a keresztény fundamentalistákkal - ez a nézet. Ugyanis felvetődik a kérdés, hogy tökéletes ember hogyan tud vétkezni? A hívek ezt a "szabad akarattal" magyarázzák, ez azonban nem kielégítő, hiszen ez már magában hordozza azt, hogy az ember képes volt a rosszra (=bűnre való hajlama volt) amit a hívek tagadnak, mert eszerint az ember nem volt tökéletes.

A zsidó biblamagyarázat szerint:

"Az elgondolás, hogy eleve bűnösnek születtünk... kirívó példája a zsidó Biblia félremagyarázásának. Mindenekelőtt a Biblia arra tanít, hogy a bűn egy cselekedet, és nem egy állapot. Isten az embert a rosszra való hajlammal teremtette meg[18], de képesnek arra, hogy felülkerekedjen ezen a hajlamán[19], és a rossz helyett a jót válassza[20]."

Forrás: [link]

Sokkal egyszerűbb, tisztább magyarázat. Nem kell azon filózni, hogy a tökéletes ember hogyan tökéletlenkedett, mivel a zsidók szerint eleve bűnre való hajlammal lett megteremtve az ember, ami mindent megmagyaráz. Ráadásul erkölcsösebb is, hiszen úgy tűnik, a zsidók (legalábbis ez a magyarázó) nem fogadjak el, hogy mindenki bűnösnek születik.

A másik ilyen logikátlan dolog a kereszténységben a Sátán személye. Vele kapcsolatban is ezernyi kérdés merül fel. Isten miért teremtette meg a Sátánt, ha tudta, hogy fel fog lázadni? Hogyan lázadhatott fel egy tökéletes lény? Stb.

A zsidó biblamagyarázat szerint:

"A zsidó vallásfilozófia alaptétele, hogy az Isteni egyetlenség nem csak azt jelenti, hogy egy és nem több Isten van, hanem azt is hogy Isten valójában az egyetlen feltétel nélküli létezés. Magyarul azt, hogy minden Isten. Így aztán nem fogadjuk azt el, hogy létezne Istentől egy független erő – lásd sátán – amely szembeszáll Istennel és az Isteni ellen ténykedik. A zsidó vallásban ezzel szemben Sátán, a rossz, valójában Isten egy rejtőzködő megnyilvánulása, más szóval Isten küldötte, aki próbára teszi az embert. Ennek a próbatételnek lényege, hogy az ember bírjon a szabad választás lehetőségével, és így jó cselekedeteinek valódi értéke legyen."

Forrás: [link]

Ismét csak egy tisztább magyarázat, amely a keresztények mesebeli elemeit nélkülözi, helyette pedig vallásfilozófiai megoldást kínál: a rossz Isten rejtőzködő megnyilvánulása, ami szintén logikus.

Tehát szerintem a zsidó magyarázat magasabb rendű a kereszténység magyarázatainál, mert el tudja varrni azokat a szálakat, amik a hívek magyarázataiból csak újabb kérdéseket vetnek fel.

2020. nov. 22. 10:07
1 2 3 4 5
 41/43 A kérdező kommentje:
Nem is kell folytatnod. Teljesen értelmetlen az egész, ahogyan te magad is az vagy.
2020. nov. 29. 04:27
 42/43 anonim ***** válasza:

"Feltételezem a vita hevében nem rossz szándékból tetted."

Sose szoktam rossz szándékból tenni, de az írónak azért törekednie kéne arra, hogy az olvasó szívesen olvassa amit ír. Nálad nem látom ezt a törekvést.

A kérdező annyiból rosszabb, hogy ő meg egyenesen ostobaságokat ír és hazug. Ezt se rosszindulatból írom, csak tényt közlök.

2020. nov. 29. 11:41
 43/43 BGB ***** válasza:

@42

Törekszem, de nálam a tartalmi rész, nagyobb súllyal esik latba mint formai.

Nem vagyunk egyformák.

Másrészről vannak akiket, pld. engem, az rettent ha egy hatalmas összefüggő szövegblokk mered elém. Mivel sokat írok és inkább azoknak, akik komolyabban kívánnak foglalkoznia témával, úgygondolom egy két rövid szakaszt szívesebben elolvas bárki és ha nem az ő világa mehet tovább. Fehér részek fontossága.

Nem vagyunk egyformák.

Továbbra sem gondolom, hogy a kérdező szándékosan hazug lenne /max önmagát csapja be/. Az, hogy Isten bűn és halál nélküli világot teremtett felületesen egyszerűsítve halhatta "tökéletesnek" nevezve.

Bár te is felhívtad rá figyelmét és én is időzőjelbe tettem a "tökéletes" kifejezést, valamint megkezdtem ennek pontosítását nem érzek szándékosságot részéről inkább figyelmetlenséget.

Ő a judaizmus-kontra kereszténység oldalról idézett egy elemzést egy rabbitól joggal gondolhatta, hogy korrekt tájékoztatást kap.

Inkább az aggaszt, hogy ott ahol profi rabbik a maguk változatát hozzák ki felsőbbrendűnek a kereszténnyel szembe úgy, hogy valójában nem is keresztény tanítást mutatják be olvasóiknak.

2020. nov. 29. 23:42
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!