A muszlim világ miért haragudott meg Emmanuel Macron, francia elnökre?
"Fethullah Gülen aki egy radikális iszlamista terrorszervezet vezetője"
Ez valami vicc? Rákerestem, hogy kicsoda, egy kedves idős bácsi. Ezt írják róla:
"Legfőbb tanítása a vallásközi párbeszéd, a dialógus. A mérsékelt teológia képviselője, az iszlám reformjára törekszik."
Mondjuk ez tényleg a sok szélsőséges iszlamista szerint maga a terrorizmus.
"Kezdetben Recep Tayyip Erdoğan iszlamista politikus mentora volt. Erdoğan 2002-es választási győzelme után sokáig támaszkodott Gülen hálózatára és együtt küzdöttek a török állam világi jellegét fenntartó kemalista hadsereg befolyása ellen."
Ez előtt vagy után lett ilyen hirhedt terrorista ez a kedves idős bácsi?
Elolvastam ennek a fanatikusok által terroristának hazudott, de valójában kedves bácsinak a mai írását a bécsi terrortámadásról, csak még jobban erősítette bennem a szimpátiát. Ha minden muszlim ilyen lenne, akkor a világban sokkal nagyobb lenne a béke.
"Szóval szerintem igaz, hogy erőszakra hajlamosabb természetű a muszlimok jó része, csak éppen nem azért, mert muszlimok, hanem mert az észak-afrikai, kelet-afrikai térségben, vagy annak közvetlen közelében élnek. A statisztikád ezt szépen igazolja."
Nem rendezted. Rendezd ráta szerint csökkenő sorrendbe. Akkor más lesz a sorrend.
"Ez valami vicc? Rákerestem, hogy kicsoda, egy kedves idős bácsi. Ezt írják róla:"
Idős bácsi persze :) Csak éppen egy terrorszerveztet vezet ami puccsolt akart végrehajtani és több százan haltak meg.
"Mondjuk ez tényleg a sok szélsőséges iszlamista szerint maga a terrorizmus."
Ez a bácsi a Nyugat embere, a szervezete pedig beszivárgot a török állami szervekbe. Mai napig pucolják az embereit.
"Ez előtt vagy után lett ilyen hirhedt terrorista ez a kedves idős bácsi?"
Erdogant az USA ültette Törökország élére és ez a bácsi kapta azt a feladatott hogy ellenőrizze Erdogant. Ahogy Erdogan erősödött megpróbált megszabadulni ezektől, ekkor volt a puccskísérlet.
"Elolvastam ennek a fanatikusok által terroristának hazudott, de valójában kedves bácsinak a mai írását a bécsi terrortámadásról, csak még jobban erősítette bennem a szimpátiát. Ha minden muszlim ilyen lenne, akkor a világban sokkal nagyobb lenne a béke."
A tudatlanokat megtévesztheti de akinek van egy kis esze az átlát rajta. Én láttam egy két videóját is. Konkrétan bőg. Meg kell hagyni jó színész de ettől még egy veszélyes terroristavezér.
"de akinek van egy kis esze"
Ez azt jelenti magyarul, hogy aki Erdogan talpnyalója és szócsöve?
Egyébként most se bizonyított, hogy ki rendelte a puccsot. Kinek volt haszna a puccsból? Egyedül Erdogannak, mert minden ellenfelét gyorsan likvidálni tudta, minden vele szembemenő hangot egyszerűen elfojtott utána, lényegében egy diktátorként trónol. Sok-sok ezer embert zártak börtönbe, kínoztak meg, köztük teljesen hétköznapi embereket is, tanárokat, újságírókat, értelmiségieket.
"Ez azt jelenti magyarul, hogy aki Erdogan talpnyalója és szócsöve?"
Kérdezz meg egy török embert. Igazolni fogja amit mondok. Még ha utálja is Erdogant akkor is igazolni fog.
"Egyébként most se bizonyított, hogy ki rendelte a puccsot. Kinek volt haszna a puccsból? Egyedül Erdogannak, mert minden ellenfelét gyorsan likvidálni tudta, minden vele szembemenő hangot egyszerűen elfojtott utána, lényegében egy diktátorként trónol. Sok-sok ezer embert zártak börtönbe, kínoztak meg, köztük teljesen hétköznapi embereket is, tanárokat, újságírókat, értelmiségieket."
Senkit nem likvidált te észlény. Ugyanazok a politikai pártok ott vannak a parlamentben és az ellenzék is elítéli Gülent. Törökországban inkább azt kifogásolják hogy azokat is kirugták akiknek volt gülenista rokona. Az ilyen marhaságok hogy embereket kínoztak meg leszámolt nem tudom én kivel csak a nyugat hazugsága. Az viszont tény hogy többezer emberről van szó mert gülen szervezete mindenhova beépült.
Elfelejtettél válaszolni a kérdésemre:
"Kinek volt haszna a puccsból?"
Mert én úgy látom, hogy egyedül Erdogan nyert vele. Számtalan hangos kritikusát félre tudta tenni. Még most is sínylődnek börtönökben politikai foglyok, akik semmit se követtek el.
"A statisztika felső harmadában így is szinte kizárólag Latin-Amerika és Afrika szerepel, a középső harmadban bejön Ázsia is, Európa pedig szinte teljesen az utolsó harmadban szerepel. Szóval a területi megoszlás, ha nem is annyira pontosan körülhatárolhatóan, de megvan."
Ha vallási szempontból nézzük, egyértelműen megállapítható hogy toronymagasan a keresztény társadalmak a legerőszakosabbak.
Ha a pedig a térségeket nézzük akkor Közép és Dél-Amerika a legerőszakosabb. Őket követi Közép és Dél-Afrika, majd Észak-Afrika. Ha például az Afrikai kontinenst nézzük a muszlimok lakta Észak-Afrika a legkevésbé erőszakos.
Tehát egyáltalán nem állja meg a helyét amit állítasz miszerint a konfliktusok erőszakos rendezésére való hajlam inkább jelen van a muszlim népek többségében.
"Ha vallási szempontból nézzük, egyértelműen megállapítható hogy toronymagasan a keresztény társadalmak a legerőszakosabbak."
Szerintem egyáltalán nem vallásfüggő a dolog, szóval ne nézzük vallási szempontból. Bár lehet, hogy nincs igazam, és ilyen szempontból érdekes lenne megnézni, hogy azonos népcsoporthoz, de különböző valláshoz tartozók (mondjuk India egy adott tartományának muszlim és hindu lakossága) tekintetében hogyan alakulnak az erőszakos bűncselekmények mutatói. Nem tudom, hogy létezik-e egyáltalán ilyen kimutatás.
"Ha például az Afrikai kontinenst nézzük a muszlimok lakta Észak-Afrika a legkevésbé erőszakos."
Igen, afrikai viszonylatban. Én nem is azt állítottam, hogy a muszlim népek a világon a legerőszakosabbak. Arra szerettem volna utalni, hogy az európai népeknél hajlamosabbak az problémák erőszakos rendezésére. Lehet, hogy ezt félreérthetően vagy pontatlanul fogalmaztam meg, ha így van, bocsánat.
Egyébként a gyilkosságok száma, bár elég fontos mutató, de azért messze nem tükrözi az általános vérmérséklet és kulturális attitűdök minden aspektusát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!