Nem egoista dolog teremteni értelmes lényeket, majd elvárni, hogy imádják teremtőjüket?
"Csak megjegyzem a kórus levegő nélkül (nem anyagi világ) kicsit nehezen működik, mert nincs hang. Rossz hasonlat vagy kép."
:facepalm:
"Tehát, az imádatra ugyan nem Istennek van szüksége, de az ember eredeti rendeltetése Isten imádata.
Brr, hogy is van ez?
Isten csinált egy célgépet, valami egy adott dologra jó (erre rendeltetett), de arra a dologra Istennek nincs is szüksége."
Az ember nem egy célgép, ilyet senki sehol nem állít, még materialisták sem.
Amúgy pedig olyan ez, mint mondjuk az evés. Nem az ételnek van szüksége arra, hogy megegyék, és nem is ez az ember létének egyetlen célja, de mégis jobb, ha eszünk, mintha nem, mert a természetünk miatt szükségünk van táplálékra.
"Az ember nem egy célgép, ilyet senki sehol nem állít, még materialisták sem."
Ezzel szemben éppen te írtad:
"Az imádat azt jelenti, hogy az ember fedésbe kerül saját igazi természetével, EREDET RENDELTETÉSÉVEL, mert saját EREDENDŐ OKÁT ismeri meg így."
A nagy betűs írás itt nem kiabálás, csupán kiemelés szövegkörnyezetből!
Vagyis szerinted egy adott ok, egy adott rendeltetés (Isten imádata) miatt lett az ember elkészítve.
Ez számomra analóg a célgép jelentésével. Persze megvilágíthatod a különbséget.
#34 & #35
Sosem értettem ,hogy aki úgy beszél ,hogy “a majom” az melyik fajra gondol ? Csimpánz ? Olyat soha senki sem mondott ,hogy a csimpánzoktól vagy bármelyik mai majomtól származunk. Ettől függetlenül a “majmoktól származunk” kijelentés helyes viszont a “majom” nem rendszertani besorolás hanem egy hétköznapi szó ami igen tág jelentésű, az emberek és csimpánzok legközelebbi közös őse bőven belefér a “majom” megnevezésbe még ha ma már nem is él (sőt, szerintem az összes emberszabású legközelebbi közös ősét is majomnak hívnánk ha ma meglátnánk).
Amúgy meg értelme ennek sincs sok, legalább is nem több mint annak ,hogy mondjuk a kacsák a madarakhoz tartoznak. Egyszerű ténymegállapítás valaminek a származásáról se több se kevesebb.
"Szörnyű belegondolni is"
Miért?
Gondolj arra, mennyivel fejlettebb vagy nála, tehát milyen szuper őseid voltak, hogy mennyit fejlődtek!
Arra is gondolhatsz, hogy mi lenne fordítva? Ha te lennél a majom... sokra mennél a szuper emberi rokonoddal, igaz?
Szerintem jobb ez így.
„Vagyis szerinted egy adott ok, egy adott rendeltetés (Isten imádata) miatt lett az ember elkészítve.
Ez számomra analóg a célgép jelentésével. Persze megvilágíthatod a különbséget.”
Nem így értettem, bocs a félreérthetőség miatt. Úgy értem, hogy Isten imádata az, ami megvilágítja az ember számára a léte valódi értelmét. Mint afféle gyógyír vagy javítási patch. Persze, ezzel most nem azt akarom sugallni, hogy a keresztény hitre térve mindenkinek jobb lesz az élete, csak a kereszténységen belüli eredeti felfogást igyekeztem interpretálni, hogy nem arról van szó, hogy Isten pusztán emiatt teremtett volna embert, hogy őt imádják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!