Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A jelenések könyve az egy...

A jelenések könyve az egy tiszta zagyvaság?

Figyelt kérdés
Eddig azt hittem a Biblia egy értelmes könyv vallástól függetlenül, amiben fontos példabeszédek vannak, amiket érdemes volt 2000 évig másolgatni, hogy fennmaradjon. De elolvastam a jelenések könyvét, ami kábé egy zagyva és értelmetlen álom leírása, Ráadásul tele van mindenféle misztikus dologgal, pl. számmisztika. Azt hittem a biblia a számmisztikát és az ilyen babonaságot ördögtől valónak tartja.

2020. márc. 28. 07:25
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
100%
A számmisztika nem egyenlő azzal, hogy valamihez számot kapcsolunk. Amúgy meg a Jelenések könyvét nem szószeint kell értelmezni.
2020. márc. 28. 07:43
 2/22 anonim ***** válasza:
94%

Szerintem azt csak bibliakommentárral együtt érdemes olvasni, ha nem vagy teológus:

[link]

Én még csak az Újszövetség elején járok ezzel a kommentárral, de nekem nagyrészt belemagyarázásnak tűnik. Abból a szempontból viszont hasznos, hogy ír az akkori társadalmi, történelmi helyzetről, szokásokról, ezért érthető lesz egy csomó minden, ami addig zagyvaságnak tűnt. Ugyanúgy, ahogy magyarórán megtanulod a költői eszközöket és így jobban megérted a verseket (legalábbis én), a Biblia értelmezéséhez is segít az ilyesmi.

2020. márc. 28. 08:56
 3/22 anonim ***** válasza:
22%
A Jelenések Könyve kódolva van, ezt tudomásul kell venni. Vannak benne valamilyen szinten "zagyvaságok" is, ahogyan az egész (jelenlegi) Bibliában. Szándékos elrejtés, úgy is mondhatnánk.
2020. márc. 28. 09:22
 4/22 anonim ***** válasza:
63%
Számmisztikával dugig van az egész Biblia, azon ne csodálkozz. (Sok minden más egyébként még benne.)
2020. márc. 28. 09:23
 5/22 anonim ***** válasza:
100%
Ami a Jelenésekben van, az nem számmisztika, hanem számszimbolika. Amúgy pedig nem zagyvaság. A látomást azt különbözteti meg a hallucinációtól, hogy sokkal erősebb benne a rendezettség, a mintázat.
2020. márc. 28. 10:33
 6/22 anonim ***** válasza:
27%

Ez a rész valószínűleg tudatmódosító szerek hatása alatt született.

Létezik ilyen más vallásokban is.

2020. márc. 28. 12:57
 7/22 A kérdező kommentje:
nem vagyok teológus, de hülye sem vagyok, ez egy értelmetlen zagyvaság, azt lehet mondani, hogy van egy szimbolikája, amit valaki belemagyaráz, vagy érteni kell, de ha az utóbbi, akkor az szerintem misztika
2020. márc. 28. 14:09
 8/22 A kérdező kommentje:
számszimbolika? ha a számok szimbólumok, amiknek plusz jelentése van, akkor az már számmisztika szerintem. ha nincs nekik plusz jelentésük, akkor meg zagyvaság
2020. márc. 28. 14:11
 9/22 A kérdező kommentje:
ha fontos jelentést kell tulajdonítani a számoknak, akkor meg bálványozás, nem?
2020. márc. 28. 14:12
 10/22 anonim ***** válasza:
39%

Nem zagyvaság, összhangban a Teljes Biblia többi tartalmával. Nincs benne misztikum, ahogy a Biblia más részei sem misztikusak, Kódolva sincs. Ezeknek meg van a helyes értelmezése, és az Irója sem titkolózik. Mindent tudat azokkal, akiket felhasznál a szándékai megvalósulásában.

János pedig látomást kapott, és nem álomban látta.

A jw.org honlapon bővebben olvashatsz a Biblia tartalmáról, és az abban leirtak értelméről.

2020. márc. 28. 14:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!