Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A jelenések könyve az egy...

A jelenések könyve az egy tiszta zagyvaság?

Figyelt kérdés
Eddig azt hittem a Biblia egy értelmes könyv vallástól függetlenül, amiben fontos példabeszédek vannak, amiket érdemes volt 2000 évig másolgatni, hogy fennmaradjon. De elolvastam a jelenések könyvét, ami kábé egy zagyva és értelmetlen álom leírása, Ráadásul tele van mindenféle misztikus dologgal, pl. számmisztika. Azt hittem a biblia a számmisztikát és az ilyen babonaságot ördögtől valónak tartja.

2020. márc. 28. 07:25
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
100%

Nézd, az irodalmi műveltséget itt nem fogjuk tudni pótolni. Egy látomásos kép az nem zagyvaság, hanem egy másfajta tudatállapot, ahol a tudat jelentésközvetítő folyamatai a felismerést az érzékelt valóságra vetítik. Egy látomás élményét nehéz visszaadni, mert nem szavak közvetítik, hanem a jelentés síkján jeleníti meg leginkább képek formájában.

A számszimbolika pedig abban különbözik a számmisztikától, amiben egy szimbólum különbözik a vászonra loccsantott festéktől. A misztika mintázatot keres abban is, ami pusztán véletlenszerű rendeződés. A szimbolika egy tudatos ábrázolásmód, szándékolt jelentéstartalommal.

2020. márc. 29. 00:10
 12/22 anonim ***** válasza:
77%
Nincs sok értelme zéró háttér tudással neki ugrani a Biblia legnehezebben értelmezhető könyvének. Anno én is megtettem, sokra nem mentem vele. Most már- sok Biblia olvasással, és kutatással késöbb- lényegesen többet értek belőle, de még mindig nem teljesen tiszta.
2020. márc. 29. 05:01
 13/22 anonim ***** válasza:
60%

Kérdező!

A Jelenések könyve azért tűnik zagyvaságnak neked, mert egy olyan kihalt műfajban íródott, amit nem tanítanak a középiskolában irodalom órán, de a régiek még elég jól értették. Érthető, hogy sem te, sem pedig a keresztény szekták nem értik (csak azt hiszik, hogy igen).

Az említett műfaj neve: apokaliptika

Lásd itt:

[link]

Erről a műfajról Binszki József katolikus plébános tartott egy jó elődást, Dániel könyvét magyarázva (az is egy apokaliptikus bibliai könyv) amit ajánlok megtekintésre:

[link]

[link]

Nincs benne számmisztika. A 666 gemátria, aminek a lényege az, hogy a régi nyelvekben a betűk számokat is jelentettek, így el tudtak rejteni benne egy üzenetet. A 666 valószínűleg Néró császár nevét rejti.

A Jelenések könyvében amúgy a szerző a saját korát írta meg, (szimbolikus formában) nem pedig a jövőt. A könyv a Római Birodalom elleni küzdelemdől szól, ahol a szerző bátorítja a keresztényeket. Értelemszerűen a könyv Isten ítéletével és az üdvösséggel zárul, amivel a híveket akarta vigasztalni.

Mondom mindezt úgy, hogy én magam nem vagyok hívő, csak ismerem a Bibliát.

2020. márc. 30. 08:46
 14/22 anonim ***** válasza:
93%

"A jelenések könyve az egy tiszta zagyvaság?"

Magyarázatodból az jön ki, hogy ha bármit is olvasol és elsőre nem érted, akkor az zagyvaság. Ez logikai hiba. Pl. egyszer elolvasol egy orvosi egyetemi biokémia könyvet és nem érted meg, akkor a te logikád szerint az is zagyvaság.

Szerintem gondold át ezt párszor

"Ráadásul tele van mindenféle misztikus dologgal, pl. számmisztika."

Azért, mert vagy kétszer említi a fenevad számát, ez azt jeleni, hogy "tele van"?

"De elolvastam a jelenések könyvét, ami kábé egy zagyva és értelmetlen álom leírása"

Idővel nekem egy csomó dolog érthető lett, mivel évekig olvastam és tanultam a Biblia már részeinek mondanivalóját is.

Amúgy a Jelenések elején világosan írja, hogy az első századi, új, 7 keresztény gyülekezetnek szól. Te akkor élsz, hogy úgy gondolod, hogy maradéktalanul értened kell?

"Eddig azt hittem a Biblia egy értelmes könyv vallástól függetlenül"

Akkor eddig hittél Jézusban, mint a megtestesült Isten? Mert az "értelmes könyv" ezt is írja.

2020. márc. 30. 09:48
 15/22 KZitus ***** válasza:
89%

Szia

Igaza van a #34-nek. A ház építését sem a tetővel kezdik, inkább az alapokkal!

A Biblia az elejétől a végéig egy összefüggő könyv, tele próféciákkal, amelyek mind mind beteljesedtek, és ma is teljesednek. Ez a jelenlegi járvány és részét képezi a benne leírt próféciáknak, akár csak a jelenések könyve, ami valóban azért nehéz, mert átfogó bibliai ismerettel kell rendelkezni, hogy érthetővé váljon. Az sem véletlen, miért ez a Biblia utolsó könyve, hiszen a nagy része már beteljesedett, és ma is teljesedik.

Azért érzed "...egy tiszta zagyvaság"-nak, mert nem érted. Ne úgy olvasd mint egy regényt, mert nem az! Gondolkozz, elmélkedj miközben olvasod, és kérd Istent, miközben alázatosan várod a segítségét.

Nézd mivel kezdi a könyvet, és mire hívja fel az ember figyelmét:"Ezt a kinyilatkoztatást Isten adta Jézus Krisztusnak, hogy feltárja a rabszolgáinak azokat, amiknek rövidesen meg kell történniük."

Kinek tárja fel a vers szerint? Krisztus rabszolgáinak! Kik ők? na ehhez kell az ószövetség ismerete is:

Ámós 3:7 "Mert a legfőbb Úr, Jehova semmit sem tesz úgy, hogy ki ne nyilatkoztatná bizalmas ügyét szolgáinak, a prófétáknak." - minden embernek? Nem! a szolgáinak és a prófétáknak (csak RAJTAD áll, hogy a szolgájává válsz, vagy sem!)

Jelenleg ez alatt az időszak alatt élünk:"és ezt mondta: „Ne ártsatok a földnek, se a tengernek, se a fáknak addig, míg el nem pecsételjük a mi Istenünk rabszolgáit a homlokukon.” És hallottam az elpecsételtek számát: 144 000+, Izrael fiainak minden törzséből elpecsételve:" Jelenések :3,4

Ebben te is, én is benne vagyunk, lehetünk:"Boldog, aki felolvassa és akik hallják e prófécia szavait, valamint akik megtartják a benne megírtakat, mert a meghatározott idő közel van." (1:4)

Kutass, keress, ameddig van még idő....

2020. márc. 30. 10:54
 16/22 anonim ***** válasza:
82%

"A Biblia az elejétől a végéig egy összefüggő könyv, tele próféciákkal, amelyek mind mind beteljesedtek, és ma is teljesednek"

Ez nem igaz.

A Bibliában nincs megírva a 20-21. századi történelem, nem teljesedik ma semmi. Ezt csak az olyan szekták tanítjak, mint a hitgyüli, az adventista vagy a jehovista.

Az apokaliptikus szövegek korabeli, ókori eseményekre utalnak. Így Dániel és a Jelenések is, amikkel a fent említett szekták folyamatosan hakniznak.

2020. márc. 30. 11:01
 17/22 anonim ***** válasza:

Jelenések könyve egy elég nehéz könyv a Bibliából.

Számos dolgot jelképesen kell érteni. Például a vadállat aminek 7 feje és 10 szarva van. Természetesen ez nem egy létező állat, mindennek meg van a jelentése.

Számmisztika pedig egyáltalán nincs a Bibliában. Az, hogy ugy irja, hogy az Ördög száma a 666, ennek is meg van a magyarázata.

2020. márc. 30. 11:13
 18/22 anonim ***** válasza:
65%

Valóban nem könnyű könyv, de ettől még nem zagyvaság.

Érdemes szakirodalmat olvasni hozzá (a jehovistát, adventistát nem ajánlom, mert csak önigazolásra használják).

"ha fontos jelentést kell tulajdonítani a számoknak, akkor meg bálványozás, nem?"

Ebben a korban és ebben a műfajban a számoknak is szimbolikus tartalmuk volt. Csak ma már a számok kapcsán ezt nem érezzük. De pl. ha azt írja a költő, hogy "mikor együtt voltunk tudom, hogy szerettél/ akkor meleg nyár volt, most tél van. Hideg tél." Akkor itt sem az évszakra gondolsz, hogy a tél az érzelmi hidegséget jelenti. Ez egy szimbólum.

2020. márc. 30. 12:54
 19/22 anonim ***** válasza:
100%

,,Érthető, hogy sem te, sem pedig a keresztény szekták nem értik (csak azt hiszik, hogy igen)."

,,Erről a műfajról Binszki József katolikus plébános tartott egy jó elődást."

Bocsi, de elég poén, hogy pont a legnagyobb szektát tartod jó forrásnak.

2020. máj. 27. 09:29
 20/22 anonim ***** válasza:
#18 Akkor ennyiből Jézus szavait is önigazolónak mondhatnád, meg magát a Bibliát is. Amivel mondjuk szerintem semmi gond. Az sokkal cikibb amikor nem tudja magát valaki igazolni. Példa gyanánt a te stílusodban: refik, kaotikusok, mormoták stb...
2020. máj. 27. 09:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!