Hívőket kérdezem megint, mert kíváncsi vagyok a válaszokra! Egy közleményben megjelent ma, hogy tudósok bejelentették: a kutatásaik alapján arra jutottak, hogy isten egy mítosz. Mit gondoltok?
Titus Pullot hadd kérdezzem meg a legnagyaobb tisztelet hangján:
kinek a gondolatai relevánsak Isten létéről?
"Isten léte nem természettudományos természetű kérdéskör"
Ezt a sablonválaszt mindig elmondják a keresztények, amikor a tudománnyal kerül kapcsolatba az istenük. Azon már nem gondolkodnak el, hogy amit mondanak, az nem helyes. A deisták istene tényleg nem tudományos kérdés, mert megteremtette a világot, aztán magára hagyta, nem foglalkozik vele. A kerszténység istene azonban napi kapcsolatban van a világgal: beleavatkozik a történelembe, és az egyéni életekbe, a Szentlélek által fenntartja a Földön az életet, meg ki tudja, miket találtak még ki a hivők.
A kereszténység istene nagyon is tudományos kérdés, mert az Univerzum működésebe beleszól, feltehetően az anyagi világon belül bujkál valahol. A deisták istene nem tudományos kérdés, mert az nem nyúl bele az Univerzumba, nem ad kinyilatkoztatást, és valószínűleg valahol az anyagi világon kívül van, jó messze innen. Ő tehát nem vizsgálható, de a kereszténység istene igen.
14:12-es vagyok
Kedves 14:15-ös! Aki nem tudja mi a különbség az isten és az isteneknek a hívőik fejében kialakult interpretációi között (röviden: istenkép) között, annak a véleményét ennek megfelelően súlyozva kezelem. Nem baj, ugye?
Brit tudósok? :))
Amúgy érdekes néhány "természettudós", mikor ezt a kérdést bolygatja, mindenféle módszerrel. Azért tettem idézőjelbe, mert aki igazán tudós, az tudja, hogy meddig terjed a saját szakterületének a bizonyíthatósága, módszertana, kérdésköre. Érdekes módon ugyanilyen módszerekkel nem akarják vizsgálni Homeros Iliászának hatását az antik társadalmakra, vagy a Shakespeare-i szonettek verslábainak változásait és okait.
#14 vagyok
Ezt nekem címezted #16?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!