Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mikor fogjátok már fel végre...

Mikor fogjátok már fel végre ateisták, hogy az ateizmus is egy hit? Nem hiszel, és ez is hit. Igen hiszek, nem. Nem hiszek! Zavaró, de ez van. És bizonyítsátok be, hogy Isten nem létezik!

Figyelt kérdés

2020. aug. 23. 00:26
1 2 3 4 5
 21/43 anonim ***** válasza:
12%

"Isten (vagy akár istenek) léte vagy nem léte pusztán hit kérdése, ez soha nem lesz tényszerűen tudományosan vizsgálható"

Minden történelmi esemény vizsgálható ami a Bibliába ecsetelve van.

Ugyan ugy mint a sertésfog a csimpánzálkapocsal.

2020. aug. 23. 12:57
 22/43 anonim ***** válasza:
39%

"És bizonyítsátok be, hogy Isten nem létezik!"

Hogyan vagy miként lehet bebizonyitani Isten létét vagy nem létét???

2020. aug. 23. 13:01
 23/43 Shai-Hulud ***** válasza:
86%

@12:57

"Minden történelmi esemény vizsgálható ami a Bibliába ecsetelve van."

Ez így igaz. Például Leo Taxil a Bibliai események nagy részét vizsgálta is, vizsgálatának eredményeit 1897-ben a "Szórakoztató Biblia" c. könyvben jelentette meg. Érdemes elolvasni, határozottan jó valláskritika.

[link]

[link]

Őszintén ajánlom hívőknek is, minden negatív hozzáállás nélkül, tényleg érdekes és humoros olvasmány.

"Hogyan vagy miként lehet bebizonyitani Isten létét vagy nem létét???"

Sehogy.

Mivel Isten létére/nemlétére semmilyen kézzel fogható bizonyítékunk nincs, ezért ezt a kérdést nem tudjuk tudományosan vizsgálni. Ehhez bármilyen "isteni" jelenségnek, megnyilvánulásnak tanulkmányozhatónak, megismételhetőnek kellene lennie, ez nyilvánvalóan nincs így.

A vallás sem ad bizonyítékot rá, az egyetlen végső érv Isten létezése mellett az, hogy "írva vagyon" - ez nyilván megint nem elfogadható.

Emiatt egzakt módon nem bizonyítható sem a léte, sem pedig a nemléte.

Felesleges is ennyire győzködni egymást, mert ahogy egy hívő embert nem lehet tudományos érvekkel meggyőzni, hogy nincs Isten, ugyanúgy egy ateistát sem lehet meggyőzni bibliai szentbeszédekkel, hogy van...

Egyikük sem fogékony a másik érveire.

2020. aug. 23. 13:47
 24/43 Mansour ***** válasza:
90%
Úgy látom, itt keveredik a hit és a vallás fogalma, pedig ennél a kérdésnél érdemes szigorúan elválasztani a kettőt, sőt még a hit fogalmát is pontosítani kell. Az ateizmus nem vallás, ez egyértelmű, szerintem a dolognak ezt a részét nem is érdemes részletezni. Nem is hit, olyan értelemben, hogy valamilyen konkrét hittételeket kellene elfogadni hozzá. Igazából világnézet, de mint ilyen, hit jellegű alapfeltevésekre épül. Az, hogy valaki nem hisz semmilyen transzcendenciában, az a hit hiánya a transzcendencia szempontjából, de ugyanakkor hit abban az előfeltevésben, hogy a világról csak a fizikai jelenségek vizsgálatával szerezhetünk megbízható ismereteket. Mert maga az előfeltevés nincs tudományosan bizonyítva, tehát az elfogadása igazából hit kérdése. Az, hogy csak a fizikailag tapasztalható, mérhető dolgokból nyerhetünk hiteles képet a világról ugyanolyan hit, mint az, hogy a szubjektív szellemi tapasztalás útján is hiteles képet kaphatunk a világ, vagy hogy éppen csak ezen az úton kaphatunk hiteles képet. Szóval ilyen értelemben hit az ateizmus. Nem a hétköznapi értelemben, hanem a világnézeti alapvetés szintjén, nem bizonyított előfeltevések elfogadása értelmében.
2020. aug. 23. 15:04
 25/43 anonim ***** válasza:
7%

"Igazából világnézet"

Lehet cifrázni meg rafináltan kimagyarázni de a gyökere egy és ugyan az.

Minden vallás egy világnézet,

emberek csoportjának egyfajta kritikus nézete.

Ezalól nincs kivétel.

2020. aug. 23. 15:44
 26/43 anonim ***** válasza:
85%

Kedves Kérdező, megkérdezhetem, hogy a te életminőséged mi módon befolyásolná, ha az ateisták úgy fognák fel, hogy az ateizmus is egy hit?

Ettől mi változna számodban a gyakorlatban?

2020. aug. 23. 15:46
 27/43 anonim ***** válasza:
87%

Én nem hitben, hanem valószínűségben számolok. Azt állítom, hogy Isten valószínűleg nem létezik. Így már másként hangzik az ateizmusom, nem?

Üdv. egy agnosztikus ateista

2020. aug. 23. 16:17
 28/43 Mansour ***** válasza:
96%
Minden vallás világnézet, de nem minden világnézet vallás.
2020. aug. 23. 16:29
 29/43 anonim ***** válasza:
87%

Én biztos vagyok benne hogy Isten nem létezik, főleg nem abban a formában ahogyan a Biblia leírja. Pontosan ugyanazért vagyok ebben biztos, amiért a Repülő Spagettiszörny nem létezésében is biztos vagyok.

Ez egy empirikusan szerzett tudás. És mivel biztos vagyok benne ez nem hit hanem tudás.

2020. aug. 23. 20:29
 30/43 anonim ***** válasza:
89%

Az ateizmus a hit nem léte.

Ez a lényege. Az illető egy mesében se hisz.

2020. aug. 24. 07:40
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!