Miért ilyen biztosak a hívők abban, hogy az ateizmus nem létezik, és egy ateista úgysem lesz sokáig az?
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskri..
A válaszokból ezt lehet leszűrni. Szerintem egy kicsit abszurd:)
12:23
"Ha igazi ateista vagy, akkor nem jótékonykodsz, nem ragaszkodsz elévült morálhoz, nem ígérsz örök, sőt semmilyen hűséget a feleségednek, hiszen a természet szerint a fő funkciónk és drive-unk a szaporodás."
Ez ebben a formában nem igaz, mert ugyan egy ateista valóban képtelen objektív erkölcsi elveket felállítani, viszont konstruálhat esztétizált morált, tehát mondhatja azt, hogy a jótékonykodó és hűséges stb. emberek társadalma harmonikusabb összhatással bír és az ember felépítése olyan, hogy egy ilyen környezetben boldogabb, úgyhogy kifizetődő erre törekedni. A probléma az esztétizált morállal az, mint minden más hedonista kiindulású elmélettel, tehát hogy szükséghelyzetben, nehéz körülmények között gyorsan összeomlik.
"Azért fura jószág az ateizmus, mert én rengeteg nagyon jó embert ismerek,aki ateista, és nem tudja megindokolni, a morálját."
Esztétizált moráljuk van. Tetszenek nekik a jó tettek és undorodnak a rossz tettektől. Ami, mint említettem, azért lehet problémás, mert bármikor eltolódhat (pl.: rossz dolog az erőszak, DE a mocskos disznó X-ek ellen már jó dolog, ahol X helyén bármi állhat).
"A lelkiismeret szót nem merik használni, hiszen az felételez egy lelket."
A lelkiismeret az pont ez a természetes reakció. De nem szeretik "lelki"ismeretnek nevezni, mert ugye nincs lélek, csak idegrendszer, blablablablabla.
"Viszont aki ateista, nagy részt szerintem az is marad. Ennek oka, hogy a legtöbb ateista akit ismerek, egy gyerekes, naiv istenképet hordoz magában, akiben hinni lehetetlen, vagy haragszik Istenre az őt ért csapások miatt."
Az esetek többségében szerintem az ateistákat se pro, se kontra nem érdekli a vallás. Gyerekes vagy gyűlöletes istenképe csak az ateista hittérítőknek szokott lenni, akik Dawkins evangéliumát tukmálják az embertársaikra. A többség egyszerűen semmi affinitást nem érez a vallási témák iránt, ugyanúgy nem érti, hogy miért vannak egyesek ráizgulva a témára (akár pro, akár kontra), ahogy mondjuk én nem értem, hogy egyesek miért szenvedélyes horgászok.
Vagy mint a politikában: van kb. 30%-a a lakosságnak, akik sohase mennek szavazni. De nem azért, mert "minden párttal elégedetlenek" (ők csak 5-6% ezen belül), hanem egyszerűen egyáltalán nem érdekli őket a politika, sohase gondolnak rá, nem vitatkoznak róla. A vallás terén is az a helyzet, hogy van egy kevés vallásos, van egy nagyon kevés szenvedélyes ateista, és van egy nagy passzív többség, a "gyakorlati ateisták", akiket egyszerűen nem érdekel az egész.
Igen, végül is ehhez nincs is mit hozzáfűzni. Esztétizált morál, ami szépnek szép, csak nincs alapja. Egyébként engem nem az lep meg, hogy valaki ateista vagy hívő, engem az lep meg, amikor valakit nem érdekel ez az egész. Hiszen a lét fő kérdése: Van Isten? Ha igen, akkor milyen? Ha nem, akkor hogyan tovább? Ez a legfőbb kérdés, hiszen ha van Isten, akkor nem élhetem az életemet ugyanúgy mint eddig, ha meg nincs, értelmet kell neki találnom...
De mindegy, kinek a vallásfilozófia, kinek a horgászat...
"hogy a magukat ateistának vallók miért nem tudják elfogadni a keresztény istent,ill.vallást.amíg a keresztény vallásban korrupció,hazugság,"bort iszok,vizet prédikálok"stílus van addig semmin nem kell csodálkozni."
Azért a vallást és a hitet nem kellene összekeverni! Ebből a hsz-ból is látszik, hogy igaza van annak a válaszolónak is, aki az ateisták fals (gyerekes) istenképét említi. Lásd:
"A sok okoska, aki abban hisz, hogy valaki fent az égen meghallgatja őket és majd ők kirántják a sz*rból."
(Ezt egy ateista írta, a belinkelt kérdésre válaszolva.) Ez a válaszoló a saját gyerekes istenképét vetíti rá az összes hívőre. Persze ezzel magát minősíti.
A 16:23-al sok mindenben egyetértek. Pl: "van egy nagyon kevés szenvedélyes ateista, és van egy nagy passzív többség, a "gyakorlati ateisták", akiket egyszerűen nem érdekel az egész."
Bizony. A legtöbb embert teljesen hidegen hagy minden ami nem agyagi, tárgyi érték. Mit foglalkozzanak ők istennel, erkölccsel?! Főleg ha könnyebb ezeket az anyagi javakat, előnyöket erkölcstelenül megszerezni -kimondottan ellenjavallt az istenhit.
Az ateizmus létezik. Csak mondanivalója nincs - azon kívül, hogy tagadja istent.
"....és egy ateista úgysem lesz sokáig az?...."
Ez abszolút nem biztos. Az emberek nagy része ragaszkodik a világnézetéhez, de ahogy múlnak az évek sokan rájönnek, hogy az anyagiak semmit sem érnek. Egy eltékozolt élet ennek a hajszolása. Viszont sokan vannak akik erre soha sem jönnek rá. Van egy szomszédom aki 50 éves és állandóan petárdát dobálgat. Az ilyen soha sem fog istennel vagy más elgondolkodtató dologgal foglalkozni. A tudatosabb "tökös" ateista pedig nehezen adja fel az ifjúkorban legyártott világnézetét, hisz azzal beismerné, hogy eddig vakvágányon haladt. Aki nyitott szemmel néz a világra (nem fanatikus ateista) azok nagy része később hívővé lehet, de legalábbis nem tagadja istent, mert belátja, hogy nem tudja, csak hitte, hogy nincs isten. S ha tárgyilagos tudja, hogy az ő hite semmivel sem ér többet, mint a hívőé.
Tehát ilyen szempontból is -ahány ember annyi féle életút.
Azért talán mégis -ahogy bölcsebbek leszünk (persze leginkább ösztönösen) egyre inkább elfogadjuk istent. Azért mondom, hogy ösztönösen, mert 100%- ig nem tudhatjuk. Viszont azt racionálisan is felfoghatjuk, hogy a fiatal korban sokszor elviselhetetlennek, felesleges hülyeségnek tartott törvényei, hosszú távon nem csak az egész emberiségnek, de az egyénnek is hasznosak.
Sajnos vannak, akik életük végéig ateisták maradnak, pl. az én rokonaim nagy része. Ez annak tudható be, hogy gyermekkorukban a szerdánkénti közelező hittan és a vasárnapi közelező szentmise annyira megútáltatta velük a vallást, hogy csak egy gyerekkori kötelességet látnak benne, de nem tudnak igazán Istenhez fordulni, és imádkozni.
Az ateistáktól kérdezném:
Milyen jogon meritek ti a karácsonyt megünnepelni, ajándékozni stb.? A karácsony egy egyházi ünnep, Jézus születésének az ünnepe. Ha valaki annyira hangoztatja hogy ő ateista, akkor az ne legyen képmutató, és valóban határolódjon el minden vallással kapcsolatos dologtól. Ne létezzen számára karácsony, húsvét, pünkösdhétfőn menjen be dolgozni, stb.
ma 20:27
"Egyébként engem nem az lep meg, hogy valaki ateista vagy hívő, engem az lep meg, amikor valakit nem érdekel ez az egész. Hiszen a lét fő kérdése: Van Isten?"
Rosszul tudod. A lét fő kérdései: "Kapok előléptetést? És akkor már többet keresek, mint az unokabátyám, és tudok akkora házat venni, amekkorától a nagynénémet elfogja a sárga irigység? És a Juci hajlandó lefeküdni velem?"
21.15
"A karácsony egy egyházi ünnep, Jézus születésének az ünnepe."
Tévedés. A karácsony egy kapitalista ünnep, a Fogyasztás ünnepe. Ebből az alkalomból a családok elindulnak, és elköltik az utolsó fillérjeiket (a jobban még svájci frankhitelt is felvesznek), hogy minél drágább ajándékokat vehessenek, hogy a karácsonyi ajándékozásnál állják a versenyt a gazdagabb rokonokkal :))))
21:37 !
A karácsony egyházi ünnep... az, hogy a történelem során kisajátították, és profán ünneppé vált, az már mellékes dolog. De aki annyira büszke arra hogy ateista és hangoztatja, az ne foglalkozzon a karácsonnyal sem, hiszen ha Isten és vallás nem lenne, akkor nem lenne karácsony sem, ennyi.
Mi azért tartunk karácsonyt, mert a társadalomból ezt lehet látni. Akkor meg minek különcködjön az ember olyan pökhendi indokkal, hogy ez nem ateista ünnep? Ennyi erővel egy vallásos se járjon sörfesztre, grillfesztre, koncertekre, majálisra, stb.
Arra pedig, hogy az ateizmus "megalapozatlan, gyenge lábakon álló nézet" azt tudom mondani, hogy miért kellene többnek lennie? Nem szeretem ezt az ateizmus szót, mert nem azt kellene jelzőkkel ellátni, aki nem hisz Istenben, hanem aki igen...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!