Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Katolikusok, szerintetek a...

Katolikusok, szerintetek a szekták alapítói üdvösségre vagy a pokolba jutottak?

Figyelt kérdés

Példaul William Miller-re gondolok, aki a 19. századi nagy mozgalomért volt felelős, és panikot keltettek Amerikában. Azt tanították, hogy 1843-1844-ben visszajön Jézus, de ez hamis jóslat volt. Vagy gondolok pl. Charles Taze Russel-re, aki a Jehova tanúi szektáért felelős. Vagy Charles F. Parham, aki a Wikipédia szerint az észak-amerikai pünkösdizmus atyja.

Ezek az emberek megtévesztették a világot, ráadasul mindegyik szektája antikatolikus nézeteket vall manapság. Vajon ezek az emberek kerülhettek a mennybe a ti hitetek szerint?

Én ateista vagyok, csak érdekel a véleményetek.

Köszönöm a válaszokat.

2020. márc. 16. 20:32
1 2 3 4 5
 11/42 anonim ***** válasza:
18%

Szerintem minden azon múlik, hogy őszinte hittel, őszinte szándékkal csinálták-e, amit csináltak.

Én a magam részéről eleve nem hiszek abban, hogy csupán egyetlen "igaz" vallás, és csupán egyetlen üdvözitő út létezne. Sőt, éppen abban hiszek, hogy minél több (Nem csak keresztyén, és nem is csak ábrahámi, hanem mindenféle) vallás tanaival ismerkedik meg előitéletek nélkül, nyitott elmével az ember, annál inkább meglátja az egyetemes képet, a hézagoktól, fehér foltoktól, emberi tévedésektől mentes IGAZSÁGOT. Ami olyan elképesztően logikus, egyszerű és magától értetődő, hogy szerintem a legtöbb ateista is "megtérne" a hallatán...

Ami konkrétan az általad emlitett pünkösdizmust illeti, olyastam egy pünküsdista "hittankönyvet" nemrégiben. És azt kell mondjam, le a kalappal az irója előtt! Semmi "rossz" nem volt az irásában, csakis a szépre, a jóra tanit, és sokkal jobban, közérthetőbben, átláthatóbb logikával magyarázza el a dolgokat, mint általában a katolikus irók...

De én attól tartok, kisebbséget képviselek a katolikusok között. Nagyon sokan félnek a mástól, az ismeretlentől. Holott az ismeretlentől nem vajon rettegni kell, hanem megismerni, és aztán dönteni róla, rettegünk-e tőle, vagy inkább tanulunk...

De II. János Pál pápa, és most Ferenc is a megismerésben, ökumenizmusban gondolkodott/gondolkodik... És ez is valami.

2020. márc. 16. 22:17
 12/42 Maria del ore ***** válasza:
13%

1. A Bibliát az Egyház rakta össze, tehát az a saját tulajdona.

A Biblia nem az egyház tulajdona, hanem Isten szava minden embernek.Ezt nem sajátithatja ki senki.

"Szóval örülj neki, hogy nem jelentelek a moderátornakna viselkedésed miatt."

A viselkedésem? Miért mit tettem? semmi káromkodót nem mondtam, hanem kiállok Isten szeretetének bizonyitása mellett, aki nem gyötör senkit, ilyet mondott, és nem is tanitott.

Jelentsd a moderátoroknak a viselkedésemet. Én nem mondtam olyat, hogy "tünés innen". Veled ellentétben.

Lám mire képes egy "keresztény", aki engem vádol azzal, amit Ő követ el mások ellen.

Pedig az igaz keresztény Istenre bizza az itélkezést, és nem alázza meg a felebarátját, gyűlöletet szitva.

2020. márc. 16. 22:43
 13/42 anonim ***** válasza:
85%

"Lám mire képes egy "keresztény", aki engem vádol azzal, amit Ő követ el mások ellen."

Annyira idézőjelesen keresztény a kérdező, hogy kérdésben írta is, ateista... Az olvasás vagy a szövegértés nem megy Living?

2020. márc. 16. 22:47
 14/42 Maria del ore ***** válasza:
17%

Bocsánat az egyik válaszomat kevertem a másikkal.

Azonban az nem változtat a tényen, hogy a Bibliát senki nem sajátithatja ki magának.

Mert akkor ezzel az erővel senki nem használhatná.

Mehetnénk vissza a Sötét középkorba, ahol a kérdező által igen védelmezett egyházak, örömmel égettek el embereket csupán a Biblia olvasásáért, vagy annak köznépre való forditásáért. Sőt maga az egyházak Bibliákat égettek el, hatalmas mennyiségben.

Igy nem Isten kinozza az élőket Tűzben, hanem maga a Barbár ember, és van képe Istenre hivatkozni.

Ha igaz volna, akkor Isten kétszeresen kinoztatta meg ezeket, egyszer emberként a máglyán, utána más életformában kitudja hol....

Micsoda Istenépet festenek ezek az emberek, és még védelmet is élveznek.

2020. márc. 17. 00:59
 15/42 A kérdező kommentje:

"Azonban az nem változtat a tényen, hogy a Bibliát senki nem sajátithatja ki magának."

Az Egyház papjai találták ki, hogy Bibliát fognak készíteni, ők döntötték el, hogy mi kerül bele, ők szentesítették, gondozták a szöveget. Teljes mértékben az Egyház tulajdona a Biblia, mivel az Egyházból származik. Rengeteg meló volt vele, tehát elvileg nyugodtan kisajátíthatják, mivel ők csinálták, nem a szektád.

"Mert akkor ezzel az erővel senki nem használhatná."

PONTOSAN ÍGY VAN.

Ha például én összeallítok egy tanulmányt az egyetemi előadásra, az az ENYÉM. Nem tűröm, hogy más abból tanítson - hacsak én nem adok rá engedélyt. Remélem érthető a példa.

Tehát megköszönheted az Egyháznak, hogy van olyan jó fej és elnézi, hogy a szekták használják a könyvét.

"Mehetnénk vissza a Sötét középkorba, ahol a kérdező által igen védelmezett egyházak, örömmel égettek el embereket csupán a Biblia olvasásáért, vagy annak köznépre való forditásáért. Sőt maga az egyházak Bibliákat égettek el, hatalmas mennyiségben."

Mivel az Egyház a tulajdonos ezért joga volt eldönteni, hogy átültethetik-e idegen nyelvre a könyvét, vagy sem. Ma sem lehet csak úgy lefordítani egy könyvet. Az Egyháznak volt saját fordítása: a Vulgata.

Másrészt, a köznép kezébe nem volt való a Biblia. Akkoriban az analfabétizmus nagy volt, meg a szegénység is, a Szentírás meg ritkaságszámba ment. Egy jobbágy simán túladott volna pár aranytallérért a Biblián, ha a kezébe került volna egy. Amit elégettek, azok nyilván eretnekfordítások voltak, pl. a valdenseknek is volt fordításuk. Magát a valldenseket nem tűrték meg, így a fordításukat sem. Nem olvastam középkori eretnek fordítású Bibliát, de nem tartanám kizártnak, ha olyasmi minőségű lett volna, mint az újvilág fordítás. :D

Az meg hogy embereket égettek meg, valóban nem szép dolog, el is ítélem, csakhogy ebben az esetben elfogult vagy. Mert nálatok igaz, hogy nem égettek meg senkit, de történtek olyan dolgok, amit a vének igyekeztek volna titokban tartani, hogy megőrizzék JT-i becsületét... Szóval, ha a te vallásod sem tiszta.

Másrészt: nem védelmezek senkit. Vallástörténetet meséltem.

Ha a Koránról lett volna szó, akkor azt magyaráznám, hogy az a muszlimok jogos tulajdona.

2020. márc. 17. 01:38
 16/42 A kérdező kommentje:

"Micsoda Istenépet festenek ezek az emberek, és még védelmet is élveznek."

Nekem ateistának a bibliai Istenről maga a Biblia sem fest jó képet. De ez nem fontos most.

2020. márc. 17. 01:39
 17/42 anonim ***** válasza:
28%

1# válaszolónk csak abban van igaza, hogy a keveseké a gyümölcs, mert a sokaság nem néz fel a fára, csak a földet túrja.

Szektára rákereshetne neten. A definíciónak semmi köze sincs a bibliához, valamint ma nincs olyan egyház, ami az eredeti bibliát követné, és a biblia születése előtt ezer és ezer évvel is voltak szekták.

Nos...

Mindenki a mennybe jut. A biblia hiába egy óriási kódkönvy mára, ez tisztán kivehető. A pokol egy tudatállapot általában, de néha értelmezhető nagyon rossz jövőként is, amikor meg/kitanulod a sok rosszat, ami benned volt.

Sok szektával nem volt gond. Egyiket se ismerem a felsoroltakból, se szektát, se embert, de emberként személyiség függvénye, szektaként pedig attól, mennyire jó.

Végső soron isten is szekta..., végtelen számú, teljeskörű ismerettség, testvériség, amiből nem tudsz kikerülni. 😃😃 Ha valaki megalkotná a tökéletes vallást, amit istent terjeszti, nagyon erősen szekta szerű lenne.

2020. márc. 17. 09:50
 18/42 anonim ***** válasza:
79%

"Azonban az nem változtat a tényen, hogy a Bibliát senki nem sajátithatja ki magának."

Nem értem mi a gondod Living, a Szentírás Újszövetségi része az Anyaszentegyház hagyományainak írásos gyűjteménye, amit az apostolok és evangelisták hagytak az Egyházra, az melynek püspökei összegyűjtötték és kanonizálták a 4. században. Ezt történelmi dokumentumok támasztják alá. Nektek legfeljebb olvasni van jogotok a Szentírást, de értelmezni nincs. Meghamisítani főleg nincs, pedig abban is élen jártok.

Egyébként senkit se égettek Biblia olvasásáért, szóval ne hazudj Living.

2020. márc. 17. 09:55
 19/42 A kérdező kommentje:

Pontosan erről beszélem. A Biblia az Egyház könyve.

2020. márc. 17. 11:38
 20/42 Maria del ore ***** válasza:
24%

A Bibliát nem sajátithatja ki senki. Azok sem tették, akket Isten felhatalmazott annak megirására.

Mivel az mindenkinek szól. Azt pedig nem kellene elfelejteni, hogy Isten olyan embereket is felhasználhat a céljaira, akik nem tartoznak a népéhez.

A Biblia sok ilyen beszámolót tartalmaz.

Az egyház sokáig tiltotta a Biblia használatát, és nem hazugság, hogy sokan haltak meg emiatt.

Történelmi filmek beszámolók tartalmazzák, hogy kiket öltek meg, és üldöztek a Biblia köznyelvre való leforditásáért is.

talán nem hallottatok erről? Elég tájékozatlanok vagytok.

(ki az a living?)

2020. márc. 17. 14:12
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!