Katolikusok, szerintetek a szekták alapítói üdvösségre vagy a pokolba jutottak?
Példaul William Miller-re gondolok, aki a 19. századi nagy mozgalomért volt felelős, és panikot keltettek Amerikában. Azt tanították, hogy 1843-1844-ben visszajön Jézus, de ez hamis jóslat volt. Vagy gondolok pl. Charles Taze Russel-re, aki a Jehova tanúi szektáért felelős. Vagy Charles F. Parham, aki a Wikipédia szerint az észak-amerikai pünkösdizmus atyja.
Ezek az emberek megtévesztették a világot, ráadasul mindegyik szektája antikatolikus nézeteket vall manapság. Vajon ezek az emberek kerülhettek a mennybe a ti hitetek szerint?
Én ateista vagyok, csak érdekel a véleményetek.
Köszönöm a válaszokat.
"Vagy gondolok pl. Charles Taze Russel-re, aki a Jehova tanúi szektáért felelős."
Jehova Tanúi nem szekta. Szekta az a csoport, vagy vallás, mindegy hányan vannak, akik eltértek a Biblia eredeti irásaitól, és az abban való oktatástól.
Jehova Tanúi nem tértek el a leirtaktól. Amit tesznek, azt olvasni lehet a Bibliában.
Érdekes, hogy azok szektáznak le másokat, akikről tudjuk, hogy nem Biblia alapján élnek, és tanitanak, hanem a világgal keveredve élnek, és szoros kapcsolatot ápolnak azokkal, keveredve az ünnepeikkel és egyéb Spiritiszta szokásaikkal.Még két egyforma vallásban is más helyeken sincs egyetértés.
Nefelejtsd el kedves Barátom:
A Biblia alapján, sosem a tömegek menekültek meg, hanem a nagyon kevés számú ember, aki figyelt és engedelmeskedett, ha épen nem volt népszerű a környeztének, akkor is.
A Biblia alapján, senki nem megy az égbe.
Kérdezem Én, hogy akik ezt tanitják, hogyan mondhatják másokra, hogy szekta, mikor olyat tanitanak ami hazugság.
Kedves Barátom, Maga Jézus, aki az újszövettség követe, kijelentette, hogy az emberek közül senki nem mondhatja, hogy az égből jött, csak Egyedül Ő.
S Ő is térhet oda vissza.
(János 8:23) . . .„Ti innen a földről vagytok, én pedig felülről vagyok. Ti ebből a világból vagytok, én nem ebből a világból vagyok.
(János 17:5) . . .Atyám, dicsőíts meg, hadd legyek melletted, és hadd kapjam meg azt a dicsőséget, amelyben akkor volt részem, amikor melletted voltam, mielőtt a világ lett.
Az emberek életközege Földi, nem égi. Nem onnan jöttek és nem is odatérnek vissza.
Oda térnek vissza ahonnan jöttek: A Földbe.
Bocsánat:
A harmadik dolog, hogy Isten nem hozott létre olyan kinhelyet, ahol élőket kinoznak, vagy engedi kinozni, mert rosszat követet el emberként, ezért más formában megemlegeti, hogy levegőt mert venni.
Isten maga a szeretet, és az ember bünetését a halálban, másnéven, a nem létezésben szabta meg. Az életet ajándékba adta, amit nem fog kinzásra használni a jobb belátás kedvéért.
Már csak azért sem, mert szabad akaratod van dönteni mit teszel. S ha nem szeretnél úgy élni ahogy Ő irányit, akkor nem fogsz élni, de hogy ezért kinozzon, az már az emberi barbárság netovábbja, és Isten személyét mocskolja vele.
Isten látta lelküket földi életük utolsó pillanatában. Ő hozza meg az ítéletet. A tanítást és a tanító személyt külön kell kezelni.
Másrészt, főleg a Jehova Tanúi számára, valamilyen furcsa oknál fogva, az Istennel való bensőséges kapcsolat, a színről színre látás, ami az üdvözültek sorsa, valahogyan 'taszító', vagy 'félelmetes'. Nem is igazán számolnak ezzel.
Pedig az Úr ezt ígérte annak, aki megtartja parancsolatait:
"Aki szeret engem, az megtartja tanításomat, s Atyám is szeretni fogja. Hozzá megyünk és benne fogunk lakni. (Jn 14, 23)"
A katolikusok alapvetően senkit se kárhoztatnak, senkire se merik mondani, hogy elkárhozik. Ezt láthatod abból, hogy sok-sok ezer üdvözült szent van, de egy olyan sincs említve, aki elkárhozott (nos Júdás a Biblia alapján kérdéses azért).
Mindenesetre a maga a Szentírás mondja, hogy a tévtanítókra, hamis prófétákra milyen veszedelmes büntetés jár, sőt egyenesen a fenevad és a sátán büntetéséhez hasonlítja a Jelenések könyve. Én azonban nem lennék ennyire elhamarkodott, hiszen máshol arról szól az Írás, hogy aki tudatosan vétkezik, az nagy büntetést kap, aki tudatlanul, az kicsit. Egyedül Isten látja, hogy mi motoszkált ezen emberek fejében, amikor megalapították szektáikat.
"Jehova Tanúi nem szekta. Szekta az a csoport, vagy vallás, mindegy hányan vannak, akik eltértek a Biblia eredeti irásaitól, és az abban való oktatástól."
Nos, mivel és ateista vagyok, ezért nekem nem kell állást foglalnom teológiai kérdésekben, de vallástörténeti szemszögből rá tudok mutatni, hogy Jehova tanúi egy szekta:
1. A Bibliát az Egyház rakta össze, tehát az a saját tulajdona. Ti jogtalanul tartjátok fent magatoknak a helyes értelmezést. Hogy mi a helyes vallási tanítás, azt az a szervezet tudja, aki létrehozta azt. Az Egyház a maga hatalmánál fogva döntötte el, hogy mi fog belekerülni a Bibliába, ő válogatta össze a könyveket. Azt állítani, hogy az a szervezet, amely ott volt a Biblia születésénél, és atyjaként gondoskodott a fennmardásaról: hülyeség, amit csak egy szektás gondolhat.
2.Ha közelebbről megnézzük a vallásodat nyilvánvaló, hogy mi is az: kiválasztottság elmélet, tudománytagadás, a világtól való elzárkózottság, fundamentalista bibliamagyarázat, antikatolicizmus, rendellenes viselkedés bizonyos esetekben vallási okokból kifolyólag, apokaliptikus szemlélet, ja és még történelmetek sincs.
Ezek, amkiket felsoroltam, mind igaz a szektákra. A Jehova tanúira is. Ja, még valami: ki állítja, hogy nem vagytok szekta? Ti magatok. Ez most most olyan, hogy attól, hogy kinevezitek magatokat királynak, még nem lesztek azok.
Ez a topik viszont nem a szektadról, hanem a szektavezérekről szól. Szóval örülj neki, hogy nem jelentelek a moderátornakna viselkedésed miatt.
Ha meg akarod védeni a szektádat, nyiss egy külön topikot, ne az enyémet szemeteld tele a marhaságaiddal.
Tünés innen.
3
"S ha nem szeretnél úgy élni ahogy Ő irányit, akkor nem fogsz élni"
Sztálinnak is ez volt az életfilozófiája.
4-5. válaszoló!
Erre voltam kíváncsi.
Köszönöm a válaszaitokat. További kellemes estét.
Nagyszerű reakció mellekesen a topik végére. Ment neked is a zöld pacsi!
A Katolikus Egyház senkire nem mondta ki, mert nem is mondhatja ki, hogy biztosan elkárhozott. Isten a szívek vizsgálója, ő tudja, hogy mennyi a saját felelősségünk bűneinkben és ő látja a megtérést, akár halálunk pillanatában.
Isten tudja azt, hogy esetleg életük korábbi szakaszában milyen sérelmek vezették őket oda, hogy szektát alapítsanak, vagy pl. menyire voltak csak buták vagy azt is, hogy mennyire manipuláltak tudatosan.
Isten az igazságos bíró szerencsére és nem mi. Az biztos, hogy döntése igazságos volt és mivel irgalmas is, ezért mindenki előtt nyitva áll az út az üdvösségre, ha nem megátalkodott bűneiben. Ezek a szektaalapítók nagy része (vagy megkockáztatom, hogy mindegyikük) egyébként a (Szentháromság nevében végzett) keresztségben részesült gyerekként, mi pedig hiszünk abban, hogy a keresztség kegyelme működik. Nem mellesleg fenntartható annak is a lehetősége, hogy haláluk után még volt adósságuk, így a purgatórium tisztulásán keresztül jutottak üdvösségre. Én mondjuk abszolút csak a magánvéleményem, de erre hajlok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!