Gyűlölöm a vallást, mit tegyek?
Leginkább a kereszténységet. De fanatikus módon. Fel nem tudom fogni, hogy 2020-ban még mindig nem kopott ki ez a középkori felfogás. Millió dologért utálom, íme néhány
- mert mese, kamu, néhány ember ostoba képzelgései. És léteznek emberek, akik ezen "útmutatások" szerint élik a mindennapjaikat. de hogy? miért? képzeletbeli dolgokhoz fohászkodnak. Ennek így semmi értelme, ők ezt nem érzékelik? Komolyan azt hiszik, hogy valahol létezik egy megváltó aki ellent mond minden ismert fizikai, biológiai tanításnak?
- egy családtagom azért nem jött el az esküvőmre, mert nem templomi volt. Ez mi? A való életben egy kedves, segítőkész ember vagyok. Szeretem a családomat, a lehetőségeimhez mérten próbálom csökkenteni az ökológiai lábnyomomat, segítem a rászorulókat. A családtagom pedig az alapján ítél meg, hogy nem hiszek a hülye képzelt barátjában
- mert közpénzből (=értsd: a te fizetésedből) támogat az kormány olyan rajzpályázatot, aminek a fő tematikája az evolúció megtagadása, tehát a tudományé
- mert jelent van az oktatásban. Tőlem éljenek békében ezek a szerencsétlen, szellemi fogyatékos emberek, de miért kell a fiatal gyerekeket is ezzel fertőzni? Az iskolában megpróbálják a világ megértését közelebb hozni a rendelkezésre álló, tudományosan alátámasztott információ alapján. A vallás akkor miért van jelen? Nincs rá bizonyíték, nincs semmi mellette, ami indokolná a szükségességét az oktatásban.
- mert napi szinten találkozok olyan hírekkel, ahol absztinens véglények ártatlan gyerekeket molesztálnak. Ezt mi legitimálja? Mégis az összes szemellenzős valláskárosult elnéz mellette.
- mert az összes (nem vallási) háború eltörpül amellett, amennyi áldozatot a kereszténység szedett az évszázadok során a mai napig bezárólag. Ez sem zavarja őket különösképpen
- mert önámítás az egész. Persze, a biblia szerint élnek, aztán ha mégse, akkor egy gyors ima és a jóarc isten megbocsát. Ez így működik, komolyan?? Nincs felelősségvállalás sem, úgyis istenke kezében a sors, ha pedig mégse, akkor még mindig ott van az "isten útjai kifürkészhetetlenek" duma. Mindenre ráhúzható valami bullshit a bibliából, ez a legjobb az egészben. Szar az élet? istenke bizonyára így akarta, mert neki ezzel terve van, érted?
- mert ezt a listát reggeli írhatnám, de nem fogom
bocs a rage miatt, de valaki istenbáránya válaszolgatna ezekre? Nem fogok személyeskedni senkivel, ígérem
Szia
Örülök, hogy a "gyűlöletedbe" a Bibliát nem foglaltad bele! Mi az oka? Olvastad valamikor? vagy soha?
Csak azért, mert a Szentírásban a „gyűlölet” szónak többféle jelentésárnyalata van. Jelenthet heves ellenségeskedést, tartós rosszakaratot, amely gyakran kárörömmel jár. Ez a fajta gyűlölet emésztő érzéssé válhat, amely ártani akar a tárgyának. A „gyűlölet” ugyanakkor erős ellenszenvre is utalhat, ilyenkor azonban nincs benne ártó szándék, csak kerüli a tárgyát, mert undorodik tőle.
Te vajon melyikbe tartozol? Nyilván te tudod a választ.
Bizonyos helyzetekben és bizonyos időkben azonban helyénvaló a gyűlölet. „Ideje van. . . a szeretetnek, és ideje a gyűlöletnek” Prédikátor 3:8.
Ha az ember tiszteletben tartja mások magánéletét, és szeretetteljes figyelmességet tanúsít, akkor elkerülheti, hogy feleslegesen tegye ki magát gyűlöletnek. Ezért tanácsolja a Biblia, hogy „ritkán tedd lábadat embertársad házába, nehogy elege legyen belőled, és meggyűlöljön” Példabeszédek 25:17.
Az érzelgősség odavezethet, hogy az ember már nem tud kiegyensúlyozottan gondolkodni a szeretetről és a gyűlöletről. Azért amikor gyűlölsz dolgokat, jó lenne ha átgondolnád az okát. Krisztus arra tanított, hogy ne az embert gyűlöljük, inkább azokat a dolgokat, amelyeket elkövet, tesz.
Ne légy hülye!
Üdv, P.T. - egy vallásmentes
Nem nagyon olvastam az itt hozzászólókat, mert lehet csak felidegesíteném magam reggel de:
Magával a vallás nincs baj. Jó dolog. A Biblia is jó dolog. A Biblia nem ir hülyeségeket, ha nem fanatikus vallásosként tekintesz rá. A Biblia úgymond egy guide az élethez. Teljesen ok
Viszont: Ami a baj: az egyházak. Amiről Te beszélsz az nem a hit okozója, hanem az egyházé.
Istennek meg semmi köze az egyházakhoz. Nem is kell egyházba tartozni, hogy higgy.
A listád több pontjával vitatkozni lehetne, ugyanakkor korántsem teljes. Engem is bosszant a mérhetetlen kár, amit a vallásoknak köszönhetünk.
Ha úgy érzed, hogy hatni akarsz a világra, hogy jobbá váljon, akkor fontos, hogy hatékonyabban kezeld a szituációt.
Kerüld az általánosításokat, mert könnyen lehet, hogy olyat mondasz, ami nem helyes. Tanulj filozófiát, hogyan kell érvelni. (Ha tudsz angolul, hallgass vitákat ateisták és vallásosak közt.)
De éreztesd a dühöd, mert akkor a legtöbben automatikusan elfordulnak tőled, nem gondolják át az érveid. A kemény hangvétel eltávolít, bezárja az ajtókat.
A különböző vallásokat elítélheted, de igyekezz megadni a megérdemelt tiszteletet a hívőknek. Ha látod, hogy butaságban hisznek, ne feledd, hogy az ember nem választhatja meg miben hisz. A hit a meglévő ismeretekben gyökerezik.
Ha hajlandó vagy aktívan fellépni, vitázni másokkal, olvasd el a Bibliát. Sokan elmondták már előttem: semmi sem tesz ateistává hatékonyabban, mint ténylegesen elolvasni a Bibliát. Egy profi ateista ismeri a Bibliát, jobban mint a vitapartnere.
Kellő színvonalú oktatással, gyümölcsöző vitákkal, higgadt érveléssel többre megyünk.
"semmi sem tesz ateistává hatékonyabban, mint ténylegesen elolvasni a Bibliát."
Ebben van valami. Régen, amikor keresztény voltam, nagyon sokat foglalkoztam a Bibliával. Elolvastam többször, többféle fordításban is, kutattam a történelmi hátterét is. Ma is tisztában vagyok azzal, hogy a modern bibliakutatás mit állít róla, amit viszont sok hívő nem tud.
És tessék, lényegében ateista lettem (persze ebben sok minden közrejátszott) . Az a paradox helyzet állt elő, hogy sokkal nagyobb teológiai tudással rendelkezem, mint a hívek, annak ellenére, hogy azt gondolom, Isten valószínűleg nem létezik.
Én, mint aki ismerem a Bibliát, állítom, hogy semmi isteni nincs benne. Az Egyház sem igazolta sosem az isteni szerzőséget. Ennek ellenére milliók imádják azt a könyvet, és milliókat vezetnek félre vele, az egyházi vezetők, akik így sokat keresnek rajtuk (engem is lehúztak pénzzel). Sajnos akik megírták azt a könyvet valószínűleg nem hitték, hogy mennyien vissza fognak majd élni vele.
Ha megtagadja valaki a benne élő Istent - a benne lévő világ világosságát - ugyan hogyan is ismerné fel egy írott szövegben, ami isteni ihletettségű? Amit hasonló tudatállapotban kellene olvasni - vagyis ihletetten, intuitíve? Ez érvényes a szentírásokra (Védáktól kezdve mindre) és az ihletett olvasás a művészi ihletett mű olvasására is érvényes- akkor nyílik meg az olvasó előtt a titok. Egy menetrend olvasásához nem szükséges ez, annak üzenete egyszerű, értelmes hétköznapi tudatállapotban is fogható.
"Ha nem volna nap-lényegű a szem,
Hogyan érnék el a nap fényei?
Ha isteni erő nincsen bennem,
Hogy bűvölhetne, ami isteni?"
Goethe
"Ha megtagadja valaki a benne élő Istent - a benne lévő világ világosságát - ugyan hogyan is ismerné fel egy írott szövegben, ami isteni ihletettségű"
Előző!
Semmit sem tagadok, csak nem hiszek abban, amire nincs bizonyíték.
A mai bibliai szöveg meg egyébként is a modern szövegkritika terméke, amit újra is újra frissítenek a szakértők a szövegvariánsok eltérése miatt. Jelenleg az Újszövetségnek pl. a Nestle-Aland 28. kiadása a "szent szöveg", amely itthon a Pannonhalmi apátság gondozásában megjelent, egyik magyar nyelvű (katolikus) Újszövetség alapszövege. De majd jön gondolom a 29. kiadás, amin megint kicsit megint változtatnak. Ugyanis a biztottság az, amely eldönti, hogy mi kerül bele a görög szövegbe, a fordítók meg abból dolgoznak. Ennyit a Biblia szövegéről. Hasonló szépeket lehetne mondani a héber Ószövetségről is.
Mondom, ismerem a Bibliát.
De ha szerinted valahol figyelmen kívül hagytam valamit, ami igazolja az isteni eredetet, hát ide vele.
Miről is kellene felismerni, hogy isteni a szöveg?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!