Európában még vannak pogány vallást gyakorlók? Ha igen, hol?
Nincsenek. Úgynevezett "újpogány" "vallásososság" terjed, aminek köze nincs a pogánysághoz, sem a valláshoz. Egy, a 21. századi embernek jól lemarketingelt, megélhető dolog, időtöltés.
Persze nem tagadom, hogy ezek RÉSZBEN hordoznak a régi pogány vallásosokból bizonyos maradványokat, de ezeket kiirtották, illetve integrálták (pl) a kereszténységbe, vagy megmaradtak népi hiedelmekként. De mivel ezek csak halovány maradványok, így úgy élnek vissza vele, ameddig és ahogy nem szégyellik.
Na igen.
Ilyen pl. az ómagyar és az ógörög vallás mai változata.
Mindkettőnek van vagy 2000 híve.
Mindkét előttem írónak igaza van.
Na az érdekes lehet, amikor ilyen "habsburgoid fejszerkezetűek" ősmagyar vallást őriznek. Valódi eurázsiai természetvallás (inkább úgy mondanám, néhány kulturális hagyomány, szokások, természeti elemek bálványozása) legfeljebb a legeldugottabb szibériai tajgavidéken öröklődtek át folytonosságban és hitelesen. Ahol még akad néhány 90 éves bábuska, aki még látta a nem orosz iskolában szocializálódott gyéduskáját. Ebből a fajta kultúrából hát... az Uráltól nyugatra legfeljebb néhány nyenyec, számi jöhetne szóba, illetve a marikat szokták még utolsó pogányoknak emlegetni, de az is inkább kreált sóműsor a tévének.
Ha nem szempont a vallás hitelessége, akkor persze tele van a kontinens neopogány egyesületek százaival...
Jelen! :)
Egyébként gondolom, a legtöbb európai országban vannak. Magyarországon is vannak közösségek, akik őriznek hagyományokat az ősmagyar vallásból. Az északi országok a viking hagyományokból, a németek a germán hitvilágból, a britek a kelta hagyományokat tartják stb.
8
Én is, bár nem áldozok, hanem imádkozom az istenekhez, meditálással
Örülök ha te is a régi hitet vallod, kivéve, ha ezt csak viccnek szánod, mert én őszintén akarok válaszolni a kérdezőnek
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!