Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Abbadon és a sáskák tényleg...

Abbadon és a sáskák tényleg Istennel állnak összefüggésben?

Figyelt kérdés

Vitába bonyolódtam Living Witness-el, Jel. 9. fejezetének értelmezését illetően. Mivel úgy gondolom, hogy Jehova tanúi tanításai kifejezetten károsak az emberekre nézve, ezért jónak látom, egy külön topikba leírni, hogy nem csak attól van szó, hogy ateista szemszögből teljesen hiteltelenek, hanem arról, hogy még a keresztény tanításokat megfelelően sem járnak el.

Nem kötelező velem egyetérteni, ezért is írtam ki ezt a kérdést, hogy nyugodtan lehet vitázni velem.

Az említett topik, ahonnan a vita indult:

https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskr..

31-32-es válaszra fogok reagálni.

-----------------------------

Mivel annyi sületlenség hangzott el a válaszokban, ezért nehezen dönthető el, honnan kezdjem. Úgy látom jónak, hogy szakaszokra bontva tematika szerint írom meg a válaszomat.

1. ABBADON

Úgy gondolom, hogy a Jel. 9-ben szereplő Abbadon, és a 20. fejezetben szereplő angyal semmiféle összefüggésben nem áll egymással.

"A mélység angyala volt a királyuk, akinek héberül Abaddón, görögül pedig Apollión a neve." (Jel 9,11)

"Aztán láttam, hogy egy angyal szállt alá a mennyből, a mélység kulcsa volt nála, és nagy láncot tartott a kezében." (Jel 20,1)

Az egyik a mélységgel áll összefüggésben, a másik a mennyből jön. Rámutattam arra, hogy a mélység a démoni világgal van összefüggésben (2Pt 2,4), amit maga is elismer, de úgy érvelt, hogy szerinte a (Jel 20-1-3) mélysége nem ugyanaz, mint előbbiben. Nos, véleményem szerint ez már nagyon túl van ragozva, sőt lehet ezt még tovább is bonyolítani az (1Móz 1,1) alapján, de a lényeg nem itt van. A lényeg ott van, hogy a Biblia a mélységet több helyen a démonokhoz és Sátánhoz köti, és Abbadon nem a mennyből van, hanem a mélységből, mivel annak a királya.

2. A HULLÓ CSILLAG

Liwing Witness véleménye szerint a (Jel 9,1)-ben szereplő hullócsillag Jézust jelképezi, ez a tanítás azonban nem csak téves, hanem keresztény szemszögből istenkáromló is. A Biblia szerint a csillag egy többjelentésű jelkép, magának Krisztusnak a hajnalcsillag a jelképe (Jel 22,16). A hullócsillag képe közismert, az Ószövetségből:

"Hogy is hullottál le az égből, te fényes csillag, hajnalnak fia? Hogyan buktál a földre, te, aki szolgaságba döntötted a nemzeteket? Azt gondoltad magadban: én az égbe megyek föl, az Isten csillagai fölé állítom trónomat. Az egybegyűlés hegyén telepszem majd meg, messze fenn, északon." (Iz 14,12-13)

Nézzük meg latin fordításban:

"Quomodo cecidisti de caelo, Lucifer, qui mane oriebaris? corruisti in terram, qui vulnerabas gentes? Qui dicebas in corde tuo : In caelum conscendam, super astra Dei exaltabo solium meum; sedebo in monte testamenti, in lateribus aquilonis;"

Nyilván mindenki észrevette a híres-neves "Lucifer" szót. Ezt az igét gyakran Sátánnal hozzák összefüggésbe. Eszerint a gúnydal mögött - ami Babilon királyáról szól - egyfajta visszatekintő prófécia húzódik meg Sátán bukásáról (keresztény értelmezés szerint!). Ez alapján azt gondolom, hogy a hullócsillag démoni jelkép. A történeti-folytatólagos (adventista) értelmezés is démoni személyt ért (Jel 9,1) hullócsillaga alatt: Mohamedet, az iszlám alapítóját.

3. A SÁSKÁK

Living Witness véleménye szerint a sáskák Isten népével vannak összefüggésben (vagyis jelen esetben Jehova tanúit jelképezik). Alapozza ezt a következő kijelentésekre: Isten népét jelképezik, mert koronájuk van, ami a kiválasztottaknak van, meg emberi arcuk.

Nos, mi tagadás, elég morbid kép, hogy Isten embereit ezek az undok bogarak jelképezzék. De a fentiek alapján Jel 9. biztosan nem hívő emberekről szól.

Viszont ezt a témakört nálam sokkal jobban körbejárta Vladimir Rumyantsev:

[link]

A sáskákhoz még csak annyit tennék hozzá, hogy tevékenységük a következő:

"Parancsuk volt, hogy ne öljék meg őket, csak kínozzák öt hónapig. Olyan fájdalmat okoztak, mint amikor a skorpió megmarja az embert. Ezekben a napokban az emberek keresni fogják a halált, de nem találják, meghalni kívánnak, de a halál elfut előlük." (Jel 5-6)

Living-et megelőzve: a Szentírás nem beszél arról, hogy ezt a kínzást valamiféle elfacsart módon jelképesen kellene érteni. Ha az lenne, akkor az emberek nem akarnának meghalni. Itt a sáskáknak valami olyan gonosz tevékenységéről van szó, ami az embereket öngyilkosságba is hajszolhatja.

Ezek lennének Isten emberei? Nem hinném...

2019. dec. 17. 14:16
1 2 3
 11/24 A kérdező kommentje:

Living Witness!

"Már ne haragudj, de soha nem lett senki öngyilkos azért, mert Jehova Tanúi által hallott üzenetet hallotta. Milyen drasztikus ellenségeségességre való lázitó szavak."

>Olvasd el a szemeddel Jel 9.-et. Ott az van, hogy a sáskák kínzása nyomán az emberek inkább a halált keresik, mert nem bírják tovább. Én azt hangoztatom, hogy a sáskák nem azonosak JT-ivel, te vagy az, aki azt mondja, hogy igen. Ha ezt összerakod, a fenti állítást, nem én mondom, hanem te.

"Soha Nem mondtam azt, hogy a Jelenések könyve keresztény ellenes, és még csak nem is céloztam erre."

>Konkrétan nem mondtad, de hallgatólagosan ezt terjeszted, valahogy úgy, mint a másik szekta, az adventista. Mindketten azt állítjátok, hogy a Jel-ben a történelmi kereszténységet elítélő kijelentések vannak.

"Jézus azt mondta, hogy ha valaki az Ő követőjének tartja magát, az egy dolog. ezért nem keresztény ellenes, hanem azok ellen szól akik ezt állitják magukról, de nem élnek úgy."

>Az viszont keresztényellenes, ha azt állítod, hogy ti vagytok az igazak, a történelmi kereszténység meg elmarasztaló ítélet alá kerül. Másik: JT-i vajon úgy élnek? Fent említettem példát a szektad aljasságaira. Másrészt kik azok, akik "nem élnek úgy"? Pl. a katolikus tanítasok igazságként való elismerése, minek minősül? Aki Istenként imádja Krisztust, gyón, és elismeri a Pápa tekintélyének elismerése.

Szerintem semmi olyat nem mondok, amit ti ne mondanátok vagy nyíltan vagy hallgatólagosan, se javíts ki továbbra is, ha tévedek! Cáfold meg!

"Ha nem létezne, akkor az egész Keresztény tanitás, illetve a Bibliában Isten szavában olvasható tények, alapjaiban omlana össze."

>A Biblia nem Isten szava, max. Istentől sugalmazott (ha egy szent könyvre el lehet mondani, hogy Isten szava, az inkább a Korán). Egy olyan könyv, amit az Egyház rakott össze. Egyház hamarabb volt, mint keresztény Biblia. A keresztény tanítas - mármint az eredeti - a források alapján azon nyugodott, hogy Isten testté lett, és meghalt az emberekért. Tökmindegy tehát, hogy Sátán létezik-e vagy sem. Én Istenben sem igazán hiszek, de mindegy.

Sajnos teljesen kiforgattad a szavaimat, miközben egy egyszerű Isteni állitást is semmibe veszel

2019. dec. 17. 22:42
 12/24 anonim ***** válasza:
0%

" Én Istenben sem igazán hiszek, de mindegy."

Hoppá....

2019. dec. 17. 23:00
 13/24 A kérdező kommentje:

"Szerintem rossz? Jézus a keresztények egyik azonositó jele a szereteten kivül, hogy nem képezik részét a világnak."

>JT-től szerintem nagyon messze áll a szeretet. Azok alapján, amit az isteni igazságságszolgáltatással kapcsolatos nézeteidről írtál, bennetek nem szeretet, hanem vad fanatizmus van a vallásotok iránt. Másrészt. JT-i esetében nem arról van szó, hogy "nem részei a vilàgnak". Vannak visszahúzódó emberek, akik inkabb otthonülősek, és kész, azok nem részei a világnak. JT-i ezzel szemben már túlzásba viszik, ők inkább egy világtól elzárt szekta, aki pont erre a zárkózottságára büszke. Azt hiszitek, hogy a felekezeten belül biztonságban vagytok, noha éppenséggel hülyének néznek titeket. Elhitetik veletek pl. az áltudományos maszlagot. Éppen az jelentené a szabadulást számotokra, ha felvennétek a kapcsolatot a világgal, és valódi tudományt olvasnátok. Addig szinte lehetetlen, hogy egy JT-nek egy Jhon Gribbin könyv legyen a kezében.

"Semlegesek ezeket illetően. Igy már az első századi keresztények sem avatkoztak bele a politikába, és semlegesek maradtak ilyen kérdésekben."

>Sajnálom, de a politikától nem tudsz semleges maradni. Azt megteheted, hogy te nem foglalkozol azzal, de a politika foglkozni fog veled. Az állami vezetők döntései kihatással vannak egy ország életére, ez tény. A JT politikai semlegessége egyébként is értelmetlen tanítás. Még egyszer felteszem a kérdést: mi lenne akkor, ha a Föld összes állami vezetője úgy kezdene el kereszténykedni, mint JT-m? Nem lennének vezetők, és anarchia törne ki. Politikusokra tehát szükség van. Másrészt: az 1. századi keresztények semlegesek voltak? Alapból egy megtűrt vallás voltak a Római Birodalomban. Esélyük sem lett volna politizálni! De még Palesztinában sem bírtak őket.

"Egyébként pedig a Jelenések könyvében szereplő vadállat, a politikai hatalmakat szemlélteti, és Isten ellenségének tartja ezeket. Ők a Sárkánytól, vagy is Sátántól kapják az erejüket, és a hatalmukat az Ő világában."

>A tengeri vadállat a Római Birodalmat jelképezi. Illetve minden istenellenes hatalmat. Nem önmagában a politikai rendszereket.

"Hogyan lehetne jó dolognak nevezni azt, ami Sátán propagandájához tartozik?"

>Sátán - ha létezik - feltehetőleg értelmesebb, annál, hogy egy fundamentalista felekezeti bibliaértelmezéssel le lehessen leplezni. Ott vannak a hitgyülisek. Beszélnek a démonokról, hogy így meg úgy... Azok alapjan pedig amik náluk történnek, hogy vergődnek a földön inkább náluk vannak démonok... Gondolod, hogy JT-i nem estek ugyanabba a hibába mint a hitgyülisek? Bizony, JT-inél is lehetnek démonok, és máris megtörtént a csalás, elhitettek téges! Szkeptikus gondolkosás kellene ennek belátásához...

"Sajnos sok dolgot figyelmen kivül hagysz, és keversz. A keresztény nem politizál."

Szerintem meg semmi baj nincs azzal, ha egy keresztény politizál, ha úgy teszi, hogy az a nép javát szolgálja. Az Ószövetségbe is voltak hívő politikusok: Dávid, Salamon, Dániel, József. Ezek az emberek is politizáltak, mellette a hitüket gyakorolták.

2019. dec. 17. 23:19
 14/24 A kérdező kommentje:

Nincs semmilyen hoppá. Az előző topikba is elmondtam, hogy ateista vagyok. Nem erős ateista, de az vagyok.

A felvetett témákat illetően ez mellékes azonban, hiszen nem lelki gyakorlatot tartottam. A fundamentalizmus ellen a józan ésszel küzdök, és ebbe az is benne van, hogy rámutatok a teológiai képtelenségekre, ezzel is gyengítve a szekták erejét.

2019. dec. 17. 23:25
 15/24 anonim ***** válasza:
56%
Ez még semmi kérdező....egy korábbi kérdésben (majd kikeresem neked,ha lesz időm) azt hangoztatták,hogy a 4 lekötözött démon,akik az elengedésükkor ezreket fognak lemészárolni,valójában szent angyalok. A saját oldalukról másolták be a leírást róluk,ahol szó szerint az szerepelt,hogy Jehova szent angyalai nem csak megkínoznak,hanem meg is ölnek több ezer embert és ők ennek nagyon fognak örülni,egy megtisztelő feladat lesz számukra. Na ezek tudatában és fényében próbáld győzködni őket. Ezek után nekem nincs hozzáfűznivalóm.
2019. dec. 18. 09:44
 16/24 anonim ***** válasza:
51%
Erre Én magam is kiváncsi volnék, keresd meg légyszives..
2019. dec. 18. 10:36
 17/24 anonim ***** válasza:
56%

???

Kedves Rachel, hol van az amit irtál?

2019. dec. 20. 02:25
 18/24 anonim ***** válasza:
Ne sürgess,írtam,hogy pár évvel ezelőtti,időbe telik visszakeresni+ család mellett nem a számítógép előtt fogok élni.
2019. dec. 20. 08:06
 19/24 anonim ***** válasza:

Tessen parancsolni,itt a kérdés linkje,már a főkérdés alatt ott az említett idézet,de később egy tanú is megerősíti. De csak,hogy nehogy megvádolj hazugsággal,vagy nehogy letagadd tanú testvéred hitelességét,itt van az őrtorony online könyvtár,ahonnan az idézet származik:

[link]

https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__..

2019. dec. 20. 09:42
 20/24 anonim ***** válasza:

"Képzeld csak el az örömüket, amikor 1919-ben megszabadultak a fogságból. Készen álltak a munkára! Nemcsak az a megbízatásuk, hogy kínozzák, hanem az is, hogy végül „megöljék az emberek harmadrészét”. "

Micsoda öröm,ugye? Végre elszabadultak és készen állhatnak mészárolni. Ragyogó.

2019. dec. 20. 09:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!