Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért van az, hogy az Isten...

Miért van az, hogy az Isten létével kapcsolatos vitákban az ateisták mindig szalmabáb érvelést alkalmaznak?

Figyelt kérdés
Egy általuk kreált istenfogalmat támadnak, aminek a létét könnyű cáfolni. Miért van ez?

2019. dec. 14. 18:01
1 2
 1/19 Közveszélyes Kontár ***** válasza:
0%
Kifejtes tartalmazza a(z egyik) valaszt.
2019. dec. 14. 18:18
 2/19 anonim ***** válasza:
94%

1. Egyrészt az, hogy MINDIG, eleve nem igaz.

2. Másrészt nem CSAK az ateisták, hanem a vallásosok is egy általuk kreált istenfogalmat használnak.

2019. dec. 14. 18:55
 3/19 A kérdező kommentje:
Se olyat nem írtam, hogy "mindig", se olyat, hogy "csak". :D
2019. dec. 14. 18:57
 4/19 A kérdező kommentje:
De a mindiget leírtam. Bocs. Viszont a csakot nem.
2019. dec. 14. 18:58
 5/19 anonim ***** válasza:
100%

Nem egészen. Persze biztos van ilyenre is példa, de a mindig mindenképp egy hamis állítás.

Viszont jellemzően valamely vallás istenfogalmáról van szó, itt általában ez a keresztények (valamelyik) istenképe.

2019. dec. 14. 19:00
 6/19 anonim ***** válasza:
91%

Értelmesebb ateisták nem támadják az istenfogalmat, mert nincs szükségük önigazolásra. Inkább csak azt mondják, hogy az ő világképükben nincs rá szükség, vagy hogy ők más metafizikai elképzeléseket vallanak magukénak.

Azok az ateisták, akik az Isten léte ellen ágálnak, egyfajta szektás gondolkodást tanúsítanak. Nekik Isten nem egy szükségtelen fogalom, hanem legyőzendő ellenség. Nekik azzal van bajuk, hogy emberek tőlük eltérő módon gondolkodnak.

2019. dec. 14. 19:41
 7/19 anonim ***** válasza:
27%

Mert nem gondolatolvasók és nem tudják a te kreált istenfogalmadat cáfolni. Illetve nehéz lépést tartani úgy, hogy minden hívőben más fantázia él Istenről. Nem az ateisták hibája, hogy ti már a századik variációt találjátok ki, ami pont belepasszol az adott korba.

6. Amiről te írsz, a "nem szektás" az inkább az agnosztikus. Nincs szüksége istenre, de tulajdonképpen létezhet is, ami téged még nem zavar, mert attól még biztos neked van igazad. Téged az zavar, ha valaki hülyeségnek tartja a világképedet, benne Istennel, mert akkor már csak az egyikőtöknek lehet igaza. Ezért az az ember "szektás" lesz. Szóval te se vagy jobb, mint egy "szektás" és zavar a másik elgondolása.

2019. dec. 14. 20:24
 8/19 A kérdező kommentje:

"Mert nem gondolatolvasók és nem tudják a te kreált istenfogalmadat cáfolni."

Pontosan erre megy ki a dolog, hogy nem tudja cáfolni. Mégpedig azért nem, mert nem lehet. Isten létét nem lehet cáfolni, azért mert nem lehet tudni, hogy létezik-e. Én sem tudom, hogy létezik, hanem hiszem, hogy létezik.

2019. dec. 14. 20:36
 9/19 anonim ***** válasza:
13%

Nekem if fura. Nagyon ostibának kell lenni, ahhoz hogy az ember agnosztikus helyett ateista legyen. Az ateizmus ugyanolyan, mint akármelyik vallás, ami felszínes agymosást alkalmaz, mert e EGYHÁZak által teremtett formában és szintben gondolkoznak ők is. Mintha az egyházaknak további ágazatai lennének. Van katolikus, pritestáns, meg ateista keresztény a sokból.

Tegnap valaki azzal érvelt, hogy az egyházak ostibasága, meg a na melyik az igaz, miatt TÉNY, hogy nincs isten.

Szóval amit leírtál. Egy istenképet, amit az egyházak a spirituális, gondolkodási, és önismereti vákum embereknek szolgáltatnak, az istennel azonosít be. Saját gondolkodást nem is használ, hogy vajon mi lehet az az ismeretlen, csak veszi azt, ahogy az ő primitív, bölcsességhiányban szenvedő elméje látja az egyházakon elresztül.

Szóval fura. Kb mint a biggot vallásosok.

2019. dec. 15. 11:48
 10/19 anonim ***** válasza:
0%
UI, én tudom, hogy létezik, ahogy vagy még 10-20 millió ember a földön.
2019. dec. 15. 11:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!