Miért kellett várni Stephen Hawking-ra, hogy kimondják, a tudomány szemszögéből szükségtelen teremtőt feltételezni?
Stephen Hawking történelmet írt, ugyanis a Leonard Mlodinov-val megírt "A nagy terv" című, 2010-ben megjelent könyvükben tapintatosan, de határozottan levezették tudományosan, hogy a Világegyetem létrejöttéhez szükségtelen istent feltételezni.
Valójában a tudomány már Ch. Darwin nagysikerű könyve (A fajok eredete) után elfelejtette a teremtőt, de erről nem esett sok szó.
Miért kellett az első, tudományosan levelezetett ateista érvhez olyan sokat várni?
A tudománynak egyszerűen nem asztala az egyes istenképek vizsgálata. Se 2010 előtt nem volt az, sem azóta.
Attól, hogy vannak/voltak tudósok akiket a maguk módján érdekelt a téma, és írnak is róla, ez ugyanúgy nem tudományos kérdéskör, ezek az adott egyén személyes gondolatai.
Szerintem nem kellett rá várni, mivel indokold ezt az állításodat?
Már előtte is voltak ateista tudósok, akik hasonlóan vélekedtek, ahogy jelenleg is vannak Istenben hívő elismert tudósok.
"Stephen Hawking történelmet írt..."
Valóban jelentős tudós volt, számos tudományos eredménye van, ami amivel akár "történelmet írhatott", de nem az általad említett művével.
Hawking sokat foglalkozott az istenkérdéssel.
Úgy tűnik, "Az idő rövid történetében" még megadta az esélyt valamennyire, hogy létezik Isten. Ott inkább agnosztikusnak tűnt.
Igen, Hawking előtt is voltak ateista tudósok. De azt olvastam - és én is így làtom - hogy ő volt az első, aki Világegyetem keletkezését Isten nélkül magyarázta tudományosan levezetve.
Lehet adott rá valami szerinte lehetséges magyarázatot, de hogy nem magyarázta meg, pláne nem bizonyította, az is biztos. Elméletekkel pedig tele a padlás, ahogy szokták mondani.
Én hívő keresztényként (s amúgy a tudomány iránt is érdeklődőként) elismerem Hawking nagyságát, tudását, de nem kezdem el bálványozni. Hiszen ő sem volt tévedhetetlen, sőt több elmélete volt, ami még élete során megdőlt. Egyébként szeretett mint ilyenekre fogadásokat is kötni, nem egyszer vesztett.
Ettől persze nem lesz kisebb tudós, de nem ő fogja eldönteni a kérdést, hogy van-e Isten, sőt még csak azt sem, hogy miként keletkezett a világ.
"A nagy terv" című, 2010-ben megjelent könyvükben tapintatosan, de határozottan levezették tudományosan, hogy a Világegyetem létrejöttéhez szükségtelen istent feltételezni."
Egyrészt tudományosan hiányos volt ez a leírás, és könnyedén cáfolták is.
"Valójában a tudomány már Ch. Darwin nagysikerű könyve (A fajok eredete) után elfelejtette a teremtőt, de erről nem esett sok szó."
Ez sem igaz, sok tudós hisz a természetfelettiben. Max. az evolúcióbiológusok szeretnék ezt hirdetni, de egyre kevesebb sikerrel.
Persze mindenkinek szíve joga azt kezdeni Istennel, amit akar. Saját felelősség
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!