Egy ateistának érdemes elolvasnia a teljes bibliát?
Igen, de attol fugg minek? Nem hosszu egy kicsit?
Elegseges a 4 Evangelium (Mate, Mark, Lukacs, Janos) ahoz hogy Krisztust (keresztenyseget) megismerd
de ha zsidosagot szeretned akkor Mozes konyvei (elso konyve mindenkepp)
barkinek ellehet olvasni a Korant is vagy barmi mas SzentIrast
A műfaj dönti el, hogy valami "szimbi"-e vagy sem. A teremtés műfajilag etiológia, nem pedig történeti elbeszéléd, mint pl. Ezdrás-Nehemiás.
A teljes egészet nem feltétlenül kell, illetve fontos, hogy legyen hozzá vezérfonál, ami segít az értelmezésben.
A Biblia nem egy mese, vagy egy regény, amit el lehet kezdeni az egyik végén, befejezni a másikon, és felállni, hogy ezzel megvolnánk.
Nehéz mű, egy régi kor nyelvén és viszonyrendszerében íródott, hosszú időn át sok szerző által. Alázat, türelem és munka kell a befogadásához.
Ettől függetlenül nem egy varázskönyv, ne várd azt, hogy leveszed a polcról, elolvasod, és megvilágosodsz. A spiritualitás nem a könyvben van, nem fogja varázsütésszerűen helyrerakni az életed és megoldani a problémáid.
Bibliát olvasni kicsit olyan, mint komolyzenét hallgatni. Rendkívül összetett folyamat, ahol a befogadónak részt kell vennie az értelmezési folyamatnak. Nem olyan, mint egy enciklopedikus tankönyv, ami leírja, hogy ez a dolog így meg így van.
Keresztényként azt mondom, hogy úgy semmiképp nem érdemes, hogy elkezded az elejétől, mint egy regényt.
Ugyanis a Biblia nem egy könyv, hanem egy gyűjtemény. Több mint 1000 év írott szövege, más és más szerzőktől, más és más műfajban, más és más céllal. Aki ezekkel nincs tisztában olvasás előtt, annak kár elkezdeni.
Egy ateistának azt mondanám, hogy a négy evangéliumot olvassa el kezdetnek, de előtte olvassa el legalább a bibliakommentárt hozzá vagy valami összefoglaló szakirodalmat, pl. ezt: [link]
Ez nem ettől függ. Ha a bölcsességed magas szinten van, morálisan helyén vagy, akkor igen. Nem ajánlom vallásosoknak, mert nem értik. Az eteizmus is vallás, csak egy pöppet kevésbé szellemifogyatékos szinten.
Mindenki őrült, aki az elméjében lévő ki párát szilárd tudásnak nevezni.
"Ott azért tisztátva van, hogy a 6 napos teremtés csak szimbólum, stb..."
Ott nincs tisztázva csak ösze visza kimagyarázva.
Isten beszéde irása kontra Isten szavának elferditői
Akkor érdemes lenne talán elolvasni és értelmezni a többi 8000 vallás szent iratait is.
Ahhoz meg egy élet kevés.
Teljesen mindegy, hogy milyen témáról beszélünk, ha nem vagy sokoldalúan tájékozott, nem alkothatsz pártatlan véleményt valamiről vagy valakiről. Épp úgy nem lehetsz például meggyőződéses ateista sem, ha Isten létezésében nem hiszel, de a témát nem vizsgálod meg a lehető legtöbb oldalról.
Magam részéről ateista vagyok és a világ vezető vallásairól tudakozódtam előbb, nem feltétlenül a Bibliából vagy a Koránból, de végig elfogulatlanul és nyersen "tényfeltárást" végeztem. A végén, amikor a sokoldalú ismeretet már birtokoltam, akkor döbbentem rá, hogy ateista vagyok...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!