Meddig lesz még szükséged az istenhitre? El fogod valamikor dobni ezt a mankót?
"még az ateisták sem"
Az lehet.
Azonban aki materialista alapon kutat, az az igazság felé fog közeledni.
Míg a vallásos az nem megy sehova, mert nem kutat, vagy csak nagyon keveset. Amit meg mégis kutat, azt vallásos elképzelések mentén teszi, amelyek könnyen félreviszik.
"Egyértelmű, hogy a hit mankó. Tudom, mert jártam gyülekezetbe. Amikor "az emberek lelke megnyugszik istenben" és jobban érzi magát, abban semmi transzcendens nincs, egyszerű pszichológia."
Na, ezt hívják úgy, hogy érzelmi vagy élmény-vallásosság. Ami egy posztmodern jelenség és nem egyenlő azzal a hittel és élettel, amit a kereszténység nyújt, hiába hirdette ezt a "gyülekezet", amibe betévedtél. A lényeg: hogy meglegyen a "lelki-wellness" és a személyes boldogság.
Pedig Jézus nem ezt tanította. Hanem azt, hogy kövessük őt: a kereszthordozásban is. Ha a kereszténység egyenlő lenne ezzel, hogy "lelkileg megnyugszunk" (tehát lelki mankó), akkor valószínűleg már az első században megszűnt volna, hiszen nem lettek volna vértanúk, akik a kínzások és kivégzések ellenére is kitartottak Krisztus tanítása mellett.
Nem, mi két lábon állunk. Az egyik a tudás (tapasztalat), a másik az ész (gondolkodás).
Te egy lábon állsz, mert nincs tudásod. A mankód az nem tudást ad, hanem hitet.
Pontosabban egy saját lábon ÉS a mankódon állsz.
De a mi lábaink biztosabban állnak.
No meg nem hagyjuk el olyan könnyen, mint te a mankódat.
Ateistaként mi történne velem, ha kiderülne (be lehetne bizonyítani, hogy van isten?
Semmi komoly trauma, hiszen eddig is úgy éltem, hogy a bizonyított dolgokat elfogadtam -a tények ellen minek hadakozni?-, így isten csak bekerülne a valóságtól alkotott képbe egy új elemként, éppúgy mint bármi más újonnan felfedezett dolog. Semmi sem változna.
Hívőként mi történne veled, ha kiderülne, hogy biztosan nincs isten????
Egy világ omlana össze benned! Nincs irányító/óvó felsőbb akarat, a veled történő dolgokért egyedül te lennél a felelős, hiányozna a túlvilági élet ígérete... Rájönnél, felesleges volt a sok elvesztegetett óra, a lemondások, az önsanyargatás...
Mankó nélkül képes lennél megállni a saját lábadon, és szembenézni a kihívásokkal? Nem fogadnék rá, hogy igen!
Szomorú kép....
Sosem volt szükségem istenhitre, nem mankó. Felismerés volt.
Neked meddig lesz szükséged az istentelen életre? El fogod valamikor dobni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!