Hogyan juthatunk Istenhitre?
Sziasztok !
Először is szeretnék megkérni minden olvasót, hogy csak akkor írjon, ha jószándékkal, pozitív tapasztalat alapján segíteni tud az érdemi válaszával.
Egy ideje sajnos komoly depresszióban szenvedek, az élet már-már elviselhetetlen. Pszichiáterhez is járok természetesen, gyógyszert szedek. Sok ismerősöm van, aki hívő életet él, és látom rajtuk azt a megkérdőjelezhetetlen elégedetettséget, nyugalmat és boldogságot, ami nyilvánvalóan az Istennel való őszinte kapcsolatból, a belé vetett valódi hitből ered. Az ő példájukat látva elhatároztam, hogy megpróbálok én is erre az útra lépni, megtalálva talán így a lelki békémet.
Keresztyén családban nevelkedtem, sokat tudok az egyházról, a vallásról, a Bibliáról, de a valódi Istenhit, azaz a lényeg eddig sajnos nem adatott meg.
Akinek hasonló tapasztalata van, esetleg hasonló dolgokon ment/megy keresztül, kérem írjon !
Beszélgess keresztyén emberekkel erről a témáról (mármint olyanokkal akik mélyebben ismerik a vallást, nem csak templomba járogatnak). Én a helyedben elmennék a helyi gyülekezetbe (nem tudom mennyire ragaszkodsz a családod gyülekezetéhez, de persze több gyülekezetet kirpóbálhatsz, hogy hol milyen a közösség, mennyire tehetséges a lelkész, stb...)
Gondold át az Evangéliumot!
Nem abból áll az Istenhit, hogy "szerintem van" vagy "szerintem nincs", és akkor kész megbeszéltük.
Az az Isten akiről a Biblia ír egy szerető Isten, viszont az az emberiség akiről a Biblia ír egy bűnös emberiség. És épp a bűn miatt távolodtubk el Istentől. Életünk során persze keressük a boldogságot, a jócselekedeteket, sőt valaki Istent is keresni. Azonban hogy létezne olyan jó cselekedetekből álló lista, ami meg nem történtté teszi a bűnöket, és így újra összekötne minket Istennel... Tudjuk hogy "a bűn zsoldja" a halál, de azt is tudjuk hogy Jézus bűn nélkül is meghalt értünk, tehát "kifizette" helyettünk ezt az adósságot, így újra (csak Jézuson keresztül) megtalálhatjuk Istent.
Első lépésnek tehát el kell fogadnod hogy igen, én is bűnös vagyok, és hiszem hogy Jézus megszabadított bűneim alól.
Ettől a ponttól leszel keresztyén. Persze a lelki épüléshez szerintem kell egy közösség ahol más keresztyének is vannak, illetve a vallásod minél pontosabb ismerete.
Köszönöm a tanácsot !
Remélem egyszer nekem is sikerül...
Én már nem vagyok vallásos de azért írok pár tapasztalatot:
nagyon hívő gyülekezetvezetők is esnek komoly depresszióba, úgyhogy ha a depresszió gyógymódjaként akarsz hívő lenni akkor számolj ezzel.
Akiket ismerek és meg akarnak térni azok "akarják" ezt, a többi hívő emberrel való beszélgetésekből kiválogatják a nekik tetszőbb, megnyugtatóbb dolgokat(pl van élet a halál után).
A hangos imák cifrázása csak arra jó h a többi hívő azt mondj rá h "hű de nagyon mély imádság",
az egyén szempontjából lényegtelen hogy imádkozol.
"Azért a hit hallásból van, a hallás pedig Isten ígéje által."Róma 10:17
Olvasd a Bibliát,pontosabban olvasd fel,így hallod is, és előbb-utóbb jönni fog a hit!Szerintem kezd az Evangéliummal!
Kedves kérdező akarjál hinni,szólítsd meg Istent és kérd hogy adjon Neked hitet, bízzál benne hogy meg fogod kapni !Kitartóan és ne add fel!
Nem tudom hogy milyen vallású vagy, milyen szeretnél?
Úgy írtad hogy keresztyén ez protestánsra utal.
Lehet hogy más vallást is meg lehetne próbálnod!
Fontos lenne hogy járjál templomba is!
Ha orthodox vagy katolikus templomba mész, akkor az élő Isten jelenlétében leszel a szertartások alatt is!
A többiek református, evangélikus, baptista vallás az ige által jut el Istenhez.(Szektát Ne!!)
A hívő embereknek is van mélypont az életükben, ilyenkor Istennel együtt keresik a megoldást életükre ez lényeges különbség a nem hívőkhöz képest.
Itt nem csak arról van szó hogy "Isten megsegít ha imát mondok", hanem ha kell elfogadom életem keresztjeit is!
Kívánom Neked hogy sikerüljön!
Köszönöm !
Református vagyok, de nem vagyok templomba járó, de, ahogy írtam is, szeretném megtalálni a hithez vezető utat, igaz ugyan, hogy kétségbeesésemben, betegként akarok megtérni...remélem ez nem akadály
Kedves kérdező! A Biblia olvasgatásával sohasem fogsz "hinni" Istenben, ahogyan a gyülekezetbe járás is hamis út.
Reformátusként sohasem voltam templomba járó, ha nagy ritkán el is mentem, döbbenten tapasztaltam, hogy az a pap, aki a fennkölt dumát leadta, talán ő volt a "legbűnösebb" mindannyiunk közül.
A másik. Ezzel a bűnös dumával kikergethetnek a világból. Nehogy elhidd, hogy bűnös vagy. Természetesen a lopás, hazudás, gyilkosság, házasságtörés stb. bűnös dolgok, de ha az ember egyszer elköveti ezeket a bűnöket, akkor az egyház az a hely, ahol a legkevésbé kerülhet "feloldozásra".
Ehelyett inkább figyeld a saját életedet (tudatosan minden eseményt és a múltadban is), amikor egyértelműen csoda történt! Amikor olyan dolgok történtek meg veled, ameilyenek egyértelműen bizonyítják azt, hogy Isten ott és akkor veled volt/van. Furcsa egybeesésekre, szinkronicitásokra gondolok, amelyek ha nem történnek meg (vagy éppenséggel megtörténnek), akkor te már nem élsz, vagy olyannal házasodsz, akivel rohadtul nem házasodnál, vagy éppenséggel ha nem kapsz durrdefektet akkor már nem élnél stb. stb.
Mindenkinek vannak ilyen események a múltjában, és a "most"-jában is. Ezek azok a jelek, hogy létezik a gondviselés, hogy van egy Gondviselő, aki letekint rád.
Szia
Azt írod: "Sok ismerősöm van, aki hívő életet él, és látom rajtuk azt a megkérdőjelezhetetlen elégedetettséget, nyugalmat és boldogságot, ami nyilvánvalóan az Istennel való őszinte kapcsolatból, a belé vetett valódi hitből ered."
Beszélgettél már velük arról, hogyan jutottak az elégedetettséghez?, hogyan leltek nyugalmat?, és boldogságot?
Mert az biztos, hogy az Istennel ápolt kapcsolatuknak köszönhető ez! De hogyan jutottak hozzá? Elmondják nekedd, hidd el:-)
Valamikor hasonló cipőben jártam mint te.Magam is rájöttem a Biblia olvasása közben, hogy csak akkor lehetek igazán boldog, és akkor lelhetek igazi belső békére, ha bensőséges, jó kapcsolatom van a Teremtőmmel, akitől kaptam az életemet.
Ismered a tékozló fiú esetét? Nos neked is azt kell tenned, mint a példában az atyjától eltávolodott fiú tett:-)
Kövesd az Isten által leíratott tanácsot, amely a Példabeszédek 2:1-5 verseiben olvasható.
Köszönöm a válaszokat !
Egy kicsit ellentmondóak ugyan, de örülök a véleményeknek :)
#7-es! Ezeket komolyan gondoltad?
"a gyülekezetbe járás is hamis út."
"Nehogy elhidd, hogy bűnös vagy."
"Természetesen a lopás, hazudás, gyilkosság, házasságtörés stb. bűnös dolgok, de ha az ember egyszer elköveti ezeket a bűnöket, akkor az egyház az a hely, ahol a legkevésbé kerülhet "feloldozásra"."
"Ehelyett inkább figyeld a saját életedet (tudatosan minden eseményt és a múltadban is), amikor egyértelműen csoda történt!"
Te önállóan kitaláltál magadnak félinformációk és szimpi-megtartom / nem szimpi - elvetem alapon valami babonát és azt hiszed, hogy az a keresztyénség! Nem szemrehányásként mondom, csak semmi köze nincs a keresztyénséghez...
Nem megyek bele a részletekbe, de meg is indoklom hogy mi a baj azzal amit írtál.
De, szükség van a gyülekezetekre. Vannak rossz lelkészek (akihez én se járnék), de sok gyülekezet is van szerencsére. Olyan ez mint a focizás. Lehet egyedül rugdosni a labdát a mezőn, meg lehet telt házas stadionban csapatban játszani.
De, az egész Evangélium arra épül hogy mindenki bűnös. Lehet hogy te lennél a kivétel Jézus mellett, de én már ott elbukok hogy minden embert szeretni kéne. És valóban nem az egyház oldoz fel, hanem egyedül Jézus Krisztus.
Ez a csodavárás hát... Rendben, az igaz hogy Isten kinyilatkozik a világ történései során, de a csodák várására építeni a hitedet a bűnbocsánat helyett inkább babona. Pont azért készült a Biblia, hogy megértsd Istent.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!