Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A materializmus szerintem...

A materializmus szerintem hitre és bizalomra épülő vallás, szerintetek?

Figyelt kérdés
2019. jún. 15. 16:23
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:
0%
Jaaa, értem én itten a csíziót. Nem te szoktál úgy hivatkozni rájuk, hanem mások. Valakik. Az űrlények. Godzilla. A szabadkőművesek. Illuminati. Lehet, hogy maga Őnagysága, Odin Nagyúr?
2019. jún. 17. 20:22
 22/29 orig ***** válasza:
5%

Valaki előbb a National Geographic-ra utalt. Erről jutott eszembe egy korábban ott futó sorozat, aminek az volt a címe, hogy "A világ keletkezése". Természetesen materialista és evolucionista beállítottsággal.

De nem is ez a lényeg, hiszen ezt a nyomulást már megszokhattuk.

Ami engem elgondolkodtatott, az volt, hogy a film első része az ősrobbanással foglalkozott. Onnan indította a "világ keletkezését". Nem tudom, hogy van-e ennél még alacsonyabb "tudományos" szint. Ez kb. olyan, mint ha egy számítógépes program keletkezését a program letöltésével magyaráznánk.

Erre vezetném vissza a kérdésre adott válaszomat, hogy ha ez így a tudományos materializmus szerint rendben van(?!), akkor valóban nagy hit kell ahhoz, hogy tudományosan ne foglalkozzunk azzal, hogy mi volt előtte.

Így tudnám értelmezni a materialista vallás- és hitvilágot. :)

2019. jún. 20. 11:17
 23/29 anonim ***** válasza:
92%

"mint ha egy számítógépes program keletkezését a program letöltésével magyaráznánk."

Miért?

Szerinted az ősrobbanásban ott volt a picike Föld a picike Nappal?

Ha esetleg nem tudnád:

1: az ősrobbanás egy nagyon egyszerű képlettel indult, és utána rengeteg átalakulás következett. Addig is, amíg kialakult az első atom, de utána is.

2: Azért innen kezdjük, mivel ennek az előzményei NEM ISMERTEK. Halandzsát pedig a tudósok nem mondanak.

2019. jún. 20. 15:52
 24/29 orig ***** válasza:
49%

Az ősrobbanás (ha hiszünk benne) előtt nem a kis Nap volt, hanem a lehetőségek. A következtetések pedig tudományos eljárások.

"... amíg kialakult az első atom... " - Kialakult? Magától?

Az ősrobbanás után már mindent ismernek a tudósok, de előtte semmit?

2019. jún. 21. 01:16
 25/29 anonim ***** válasza:
96%

"Az ősrobbanás (ha hiszünk benne) előtt nem a kis Nap volt, hanem a lehetőségek. A következtetések pedig tudományos eljárások."

Én is ezt mondom.

Mi a probléma?

Hinni meg nem kell, ezek tudományos tények.

"... amíg kialakult az első atom... " - Kialakult? Magától?"

Igen, pontosan. Mi ezzel a probléma?

De először még csak az első atommag alakult ki, atom akkor még nem létezett. Túl meleg volt hozzá, felforrt. És a világ is túl kicsi volt, nem fért el benne.

Még előtte pedig kialakultak az atommag alkotói, a proton, neutron... előtte csak kvarkleves létezett.

Az előtt pedig valószínűleg csak fotonok és húrok.

Ez hasonló dolog, mint hogy 500 fokon nincsen jég. Hűlnie és tágulnia kellett a világnak, hogy ki tudjanak alakulni benne a mai összetevők.

Erre mondom azt, hogy az ősrobbanás folyamata messze sokkal bonyolultabb, mint egy program letöltése.

"Az ősrobbanás után már mindent ismernek a tudósok"

Nagyon sok mindent ismernek, és már kísérletekkel is bizonyították.

Azt nem mondják, hogy MINDENT ismernek, ez nem vallás.

"de előtte semmit?"

Sajnos.

Feltevések vannak, de azokat bizonyítani is kéne.

Egyébként pedig: igen, a világunk az ősrobbanás első pillanatától indult. "Előtte" - mármint rajta kívül - is nyilván volt valami: de az még nem a mi világunk volt.

2019. jún. 21. 01:49
 26/29 Közveszélyes Kontár ***** válasza:

hat ez borzalmas, szerintem mas tudatlan laikusok is fejuket fogva forgassak a szemuket

JT vagy? mert szerintem a szinvonal naluk is magasabb, ahogy kreosoknal is

igy nem tudom mit kepviselhetsz gondolom valami kis anti-evo tabort...

2019. jún. 21. 06:27
 27/29 anonim ***** válasza:
96%

Már a kérdést sem értem.

Hogy lehetne a materializmus "vallás"?

A valláshoz isten(ek) kell(enek), rituálék, különböző hókuszpókuszok és hit. Az anyag (matéria) mióta lett imádnivaló isten? Hogy lehet egy darab kőben (mert az is anyag pl.) hinni és bízni benne?

2019. jún. 21. 09:57
 28/29 anonim ***** válasza:
92%
27 -igen, ez egy gyakori téveszme, a materialista világnézetet a vallásos hithez sorolni. Bár vannak ezen a tévúton járók, akiken látszik, hogy a pénz az isten, és a templom a bank.
2019. jún. 21. 18:25
 29/29 orig ***** válasza:
30%

Eklatáns példa a bálványimádás. Mai kultúránkban már nehezen érthető - hacsak a fent említett pénzimádatot nem értelmezzük így - a bálványimádás lényege. Itt valóban az fordul elő, hogy az anyag maga istenné válik. Hiszen a bálványimádók nem jelképként kezelik a szobraikat, totemjeiket, hanem valóságos istenekként. Így tehát a "materialista vallás" megfoghatóvá válik. :)

Persze, ebben a felvetésben mosolygunk rajta, és nyilván nem is érv a materialista eltévelyedés mellett, és a materializmust sem emeli "tudományossá" (ez egy kisajátítása a tudománynak, amely nemcsak az anyagot vizsgálja).

Csak arra szerettem volna utalni, hogy nincs olyan, hogy tudomány = materializmus, vallás = idealizmus. Ha ezeket a szavakat előítélet nélkül használjuk, akkor érteni fogjuk, hogy a világ sokkal bonyolultabb annál, mint ahogy látszik bármelyik oldalról.

Pál apostol (éppen hogy nem vallási megalapozással) azt írja, hogy a teremtő Istenre a teremtett dolgokból lehet következtetni (v.ö.: Rom 1,18).

Ezt hívjuk úgy, hogy "filozófiai Isten", aki ezen logika szerint, teremtőként természetes emberi ésszel kikövetkeztethető. A másik aspektus a "teológiai Isten", aki a hit tudományával, a kinyilatkoztatás fényében ismerhető meg. Míg az elsőnél felismerésről, a másodiknál megismerésről beszélhetünk.

2019. jún. 22. 08:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!