Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Keresztényeknek, keresztény...

Keresztényeknek, keresztény egyházaknak mi az álláspontja a strandolásról?

Figyelt kérdés

Biblia azt írja öltözzenek szemérmesen és tisztességesen a nők. A kétrészes, és az egyrészes fürdőruha is sokat megmutat. Ugyanez a kérdés férfiak esetében is. Például fecskében mehetnek strandra keresztény férfiak?

Beszéltem egy keresztény válaszolóval aki szerint teljesen rendben van ha keresztény nő bikiniben megy strandra ahol idegen férfiak vannak. Keresztényektől kérdezem hogy ők is egyetértenek ezzel?

2019. febr. 5. 10:13
1 2 3 4 5 6
 21/60 A kérdező kommentje:

# 19

Amit linkeltél az nem a katolikus egyház álláspontja a strandolásról, hanem egy hír arról hogy akadálymentessé tettek fogyatékkal élők számára a strandot.

"Bűnös gondolatok az ember fejében keletkeznek, ha ennek az ember nem tud határt szabni, akkor majdnem mindegy, hogy mi van rajta illetve másokon."

Ez biztos hogy nem igaz. A meztelen test látvány alkalmas arra hogy beindítsa a bűnös gondolatokat. Főleg ha valaki vizuális típus, a férfiak többsége pedig az. Ezt bizonyítja az alábbi kísérlet:

https://www.youtube.com/watch?v=mgw6y3cH7tA

Egy csinos lány először lenge öltözetben sétál az utcán. Folyamatosan megbámulják, leszólítják, követik stb. Majd ugyanez a lány hijabot vesz és így sétál. Senki nem bámulja, nem tesznek megjegyzéseket, nem zaklatják. Szerintem egyértelmű hogy öltözködésünkkel üzenünk a külvilágnak. Gondolom mindenki ki tudja találni mit üzen az aki félmeztelenül megy emberek közé és mit üzen aki zártan öltözik.

2019. febr. 5. 15:57
 22/60 A kérdező kommentje:

"17: igen, ez különösen sajnálatos számomra, hogy pap viszi őket."

Akár ez is közrejátszhat abban hogy miért gyakori a pedofília keresztény papoknál.

2019. febr. 5. 15:59
 23/60 anonim ***** válasza:
0%

22: nekem is jött ez asszociáció ez irányban, mikor írtam.

Egyébként prédikációban hallottam már paptól, hogy a muszlim öltözködési szokások értelmét magyarázza, és dícséri. A férfiaknak így sokkal könnyebb hűségesnek maradni, szóval az alulöltözöttséggel mindenki maga alatt vágja a fát.

2019. febr. 5. 16:27
 24/60 anonim ***** válasza:
96%

Végig olvastam a válaszokat és direkt megnéztem pár burkinit, hogy lással mennyire takar a strandon. Lényegében egy leggings meg egy kapucnis hosszú ujjú póló. Nem emlékszem, hogy ennél a kérdésnél vagy az apácásnál írtál valami olyasmit, hogy "nem szolid, mert látszik az alakja". Most őszintén, ez mennyivel jobb? (Mármint azon túl, hogy ebben biztos nem ég le senki) Ha ebben nem látja valaki a nő alakját, akkor az vak. Eleve ha valaki nem burkában jár és néz úgy ki mint egy lepedőbe öltözött kísértett, akkor látszik az alakja. Ha pl. a ruhája karcsúsított vagy át van kötve egy övvel a derekánál, már látszik az alakja, de még ezek nélkül is, egy halom ruha alatt is lehet sejteni... És akkor ezzel térnék át a következő témámra. Az muzulmán országokban is van nemi erőszak, nem is kevés. (Erre valaki már utalt, de nem reagáltál rá semmit.) Az eltakart női test különösebben nem akadályozza azokat a férfiakat, akik ilyesmire vetemednek. Attól még tisztában van vele, hogy az illető egy nő. Olvastam erről korábban és az áldozatok ruhája kis százalékban befolyásoló. Rövid hajú, szürke melegítő nadrágos és pulóveres nőt is támadtak már meg a boltból jövet. Ez pedig már az én személyes véleményem: Szerintem sokkal rosszabb, hogy a férfiak még egy kibontott hajat se látnak és ez nekik már kihívó, ez már átlépi az ingerküszöbüket. Valamint az a gondolkodás, hogy ha valaki nem úgy öltözködik, ahogy neked teszik, akkor az már "szabad préda". A videódhoz csak annyit fűznék hozzá, hogy 1. meg van vágva, 2. a leszólítás lehetett megrendezett is és 3. a nőt hijabban is megbámulták csupán nem láttuk, hogy beszélgetést kezdeményeztek vele, de 4. még ha el is fogadom, hogy nem befolyásolt a videó, akkor is ez nem statisztika, hanem egy egyszeri próba, amiből nem lehet általános igazságokat levonni.

Nos, a kis kitérőm után, akkor a folytatnám ott a keresztény öltözködésről szóló válaszomat, hogy korábban írtam, a divat kortól és időtől függ. Tehát az, hogy mi számít kihívónak és feltűnőnek az változó. Manapság teljesen elfogadott a fürdőruha viselése és ezen senki sem botránkozik meg. Egyéni ízlés kérdése és a saját lelkiismeretére van bízva az embereknek, hogy milyen fürdőruhát visel. pl. Az egyrészes egyszínű ruhák jelenleg szolid viseletnek számítanak, de ha valaki nagyon szégyenlős vagy saját megítélése szerint ez már kihívó, akkor felvehet pólót, strandszoknyát, amikor nincs vízben, tankinit női úszónadrággal, de még akár burkinit is viselhet stb. Ezt mindenki maga döntheti el. Ahogy korábban nagyon találóan írták, az egyház nem nézi gyerekeknek a híveit. Mint írtam irányelvek vannak az öltözködésre vonatkozóan, nem egzakt szabályok.

Végezetül pedig annyit, hogy a pedofília vajmi kevés összefüggésben áll azzal, hogy egy pap jár-e strandolni vagy sem. Bárki is menjen strandolni, úszni, annak fékeznie kell magát, ha netalán valami rossz dolog az eszébe jutna, ugyanis senkinek nincs joga egy újjal se hozzáérni a másikhoz, akár milyen legyen is a családi állapota. (Legyen szó párkeresőről vagy sem)

2019. febr. 5. 18:43
 25/60 anonim ***** válasza:
100%

Volt Bekecsen egy görög katolikus pap. Vt vagy 10 lova,egy óriási területen. Egyszer mentünk oda lovagolni,bográcsozni...Ő fecske stílusú fűrdőnadrágban fogadott minket.

Unokatesómék jártak Balaton környéki hittan táborokba a pappal együtt fürödtek a tóban,ki miben volt.

2019. febr. 5. 19:35
 26/60 anonim ***** válasza:
Na azért bikini és bikini ,dekoltázs és dekoltázs közt is van különbség. Egy push up ami direkt kidomborítja melleket,magyarúl optikai tunning esetleg nem helyes. Mint ahogy a nagyon szűk fecske sem(amit a táncos pasik hordanak). Tevetalpat se illendő villantani. És valami érdekesség a végére. A naptej. Nos Isten a tudatos egészségkárosítást tiltja, márpedig manapság a leégés elleni védelem hiánya szerintem az.
2019. febr. 5. 19:45
 27/60 anonim ***** válasza:
100%

Voltak olyan kultúrák is, ahol majdnem meztelen volt mindenki, folyamatosan, aztán mégsem volt több erőszak, mint máshol.

Sőt: a nők melle sem érdekelt senkit, pedig teljesen csupasz volt egész nap.

Máshol, ha véletlenül meglátják egy nő kibontott haját, már elszabadul a pokol.

Szerinted melyik hely a jobb?

2019. febr. 5. 22:28
 28/60 A kérdező kommentje:

"Nem emlékszem, hogy ennél a kérdésnél vagy az apácásnál írtál valami olyasmit, hogy "nem szolid, mert látszik az alakja"

Azt írtam hogy az olyan feszes ruha nem szolid aminél látható a fenék és a mell körvonala. Burkini esetében nincs szó ilyenről:

[link]

"Eleve ha valaki nem burkában jár és néz úgy ki mint egy lepedőbe öltözött kísértett, akkor látszik az alakja."

Nyilván ezért öltöznek az apácák is így. Az a céljuk a bő ruhával hogy ne látszódjon a fenekük sem a mellük. A korabeli női ábrázolások alapján is ilyen ruhákban jártak a keresztények. Mit gondolsz Jézus idejében az első keresztény nők hogy öltözködtek?

"Az muzulmán országokban is van nemi erőszak, nem is kevés. (Erre valaki már utalt, de nem reagáltál rá semmit.)"

Senki nem állította hogy nincs, de lényegesen kevesebb mint keresztény országokban. Az eltakart női test, ahogy korábban is írtam, üzenet a külvilágnak. A kendő és a zárt ruházat mindig is az erkölcsösség szimbóluma volt. Nyilván nem jelent teljes védelmet, de valószínűbb hogy egy lengén öltözött nő lesz erőszak áldozata mint az aki felöltözik. Ez szerintem egyértelműen kijelenthető. A magyar rendőrségnek is volt néhány éve egy bűnmegelőzési kisfilmje a nemi erőszak elkerülése érdekében. Ebben arra figyelmeztették a nőket hogy többek között az öltözködésük alapján ítélik meg őket a férfiak. Nyilván tapasztalat alapján mondják. Annyi a lényeg hogy az alulöltözöttség megnöveli a nemi erőszak esélyét. Itt még megtekinthető a kisfilm:

[link]

"Szerintem sokkal rosszabb, hogy a férfiak még egy kibontott hajat se látnak és ez nekik már kihívó, ez már átlépi az ingerküszöbüket."

Hogyne láthatnának. Feleségük haját bármikor láthatják. Ez szerintem bőven elég. Amit nem értek, az hogy keresztény nők, ráadásul még házasok is, miért mennek félmeztelenül az utcára, vagy strandra. Kinek akarnak tetszeni? Mert ezek szerint nem a férjüknek.

"A videódhoz csak annyit fűznék hozzá, hogy 1. meg van vágva, 2. a leszólítás lehetett megrendezett is és 3. a nőt hijabban is megbámulták csupán nem láttuk, hogy beszélgetést kezdeményeztek vele, de 4. még ha el is fogadom, hogy nem befolyásolt a videó, akkor is ez nem statisztika, hanem egy egyszeri próba, amiből nem lehet általános igazságokat levonni."

Annak a valószínűsége hogy megrendezett lenne nulla. Statisztikát valóban nem kaptunk hozzá, de most őszintén, szerinted inkább kit bámulnak meg, szólogatnak be, molesztálnak, zaklatnak? Egyértelmű a válasz, így általános igazságként elfogadható.

"korábban írtam, a divat kortól és időtől függ. Tehát az, hogy mi számít kihívónak és feltűnőnek az változó. Manapság teljesen elfogadott a fürdőruha viselése és ezen senki sem botránkozik meg."

És ha néhány év múlva az lesz a divat hogy teljesen meztelenül strandoznak akkor te mint keresztény ezt elfogadod és így teszel te is? Érdekes gondolkodásmód. Mintha a világi életet helyeznéd előtérbe, a vallást pedig háttérbe ami inkább egyfajta hobby számodra. Persze a te dolgod, csak nekem furcsa. El tudod képzelni hogy Jézus ha itt lenne kimenne a strandra fecskében, vagy Mária bikiniben mert ez a divat most?

"Ahogy korábban nagyon találóan írták, az egyház nem nézi gyerekeknek a híveit."

Az egyháznál mint kiderült komoly gondok vannak. Többen is írták hogy papok fecskében fürödnek gyerekekkel. Ezt mégis hogy engedi az egyház? Tilos a házasság ami egy totál értelmetlen tiltás, de az nem baj hogy szinte meztelenül strandoznak, fürödnek a papok gyerekekkel?

"Bárki is menjen strandolni, úszni, annak fékeznie kell magát, ha netalán valami rossz dolog az eszébe jutna, ugyanis senkinek nincs joga egy újjal se hozzáérni a másikhoz, akár milyen legyen is a családi állapota."

Elméletben igen, de a mellékelt ábra nem ezt mutatja. Nemi élettől eltiltott ember számára egy szinte teljesen meztelen test látványa olyan gondolatokat indíthat el amik pedofíliához vezetnek. És a hírek alapján ez sajnos gyakran előfordult.

2019. febr. 5. 22:36
 29/60 A kérdező kommentje:

"Volt Bekecsen egy görög katolikus pap. Vt vagy 10 lova,egy óriási területen. Egyszer mentünk oda lovagolni,bográcsozni...Ő fecske stílusú fűrdőnadrágban fogadott minket.Unokatesómék jártak Balaton környéki hittan táborokba a pappal együtt fürödtek a tóban,ki miben volt."

Többen is írták, így gondolom ez általános ezek szerint, ami számomra eléggé döbbenetes. Nem vagyok keresztény ezért kérdezem hogy ez senkit nem zavart? Elmennek a fiatalok hittantáborba ahol a pappal együtt fürödnek szinte meztelenül? Szülők részéről például nem volt semmi reakció? Ha hittanra küldik a gyereküket akkor valószínű vallásosak de akkor tudniuk kell hogy ez ellentétes a Bibliával. Ráadásul ismert tény hogy a pedofília gyakori jelenség papoknál.

2019. febr. 5. 22:54
 30/60 Andizsuzsi ***** válasza:
100%

"egy hír arról hogy akadálymentessé tettek fogyatékkal élők számára a strandot."

Véletlenül vagy szándékosan kerülte el a figyelmedet az a tény, hogy a strandot a helyi plébánia működteti, a hely bérleti díját pedig a pápa fizeti? El tudnád ezt képzelni, ha az egyház álláspontja szerint bűnös dolog lenne strandra járni?

2019. febr. 6. 07:42
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!