Keresztények! Hogyan foglalkoznátok egy olyan személlyel aki Jehova tanúival volt kapcsolatban sokáig?
Ez a személy saját bevallása szerint kb. fél éve nem jár Jehova tanúihoz. Ő maga nem volt tanú, hosszú ideig tanulmányozott velük meg eljárt az összejöveteleikre.
Eddig még keveset beszélgettem vele, de nagyon érdeklődőnek mutatkozik és a Bibliát is ismeri!
Kedves kérdező, én mélységesen elszomorodtam azon ahogyan írsz. :( Nem is értelek.
Először is, a kérdés megfogalmazása már eleve elég sértő. (Bár, talán ezt észre se vetted) "Hogyan foglalkozz?" Mintha valami külön állatfaj lenne az, aki valaha beszélt a tanúkkal... A válaszaidat is elolvastam és szerintem elég lekezelőek, a tanúnak akinek meg válaszoltál kiforgattad a szavait. Továbbá, ha jól értelmezem a tanításaikat sem ismered.
Szerintem így nem sokra fogsz menni a kérdésben szereplő személlyel. Elve ellenségesen állsz a tanúkhoz és meg se próbálod megérteni a nézeteiket. Így viszont érvelni sem fogsz tudni, sem igazán beszélgetni vele, hanem csupán visszatetszést fogsz kelteni benne. Gondolj arra, amikor Pál prédikált a görögöknek, nem úgy állt hozzájuk, hogy "Hát, ti jó nagy hülyék vagytok, de sebaj, mert én majd a helyes irányba terelgetlek titeket!", hanem vette a fáradságot és körülnézet, néhány írásukat is ismerte, hiszen idézet nekik és amikor hozzájuk beszélt megdicsérte őket, hogy látja, hogy istenkereső emberek ők is, (még ha van is amiben tévednek) és nyitottak, mert fenntartják, hogy létezhet "ismeretlen isten" és ezen keresztül érvelt nekik. (Ap csel 17:16-33 részre utalok)
Tehát, ebből az egészből csak azt akarom kihozni, hogy ha te úgy véled, hogy az az illető valamiben téved, hallgasd meg az érveit, ismerd meg a nézeteit és bibliai alapon cáfold meg, ez ilyen egyszerű. Nem kell úgy tekinteni rá, mint valami fogyatékosra. Nem szabad általánosítani az embereket és már jó előre elítélni őket egy szervezet hibáiért, amiről ő személy szerint nem tehet, sőt talán tudomása sincs róla. (Vagy éppenséggel van és pont ezért nem lépet be hozzájuk...) Mert akkor ennyi erővel pl. bármelyik katolikust meglehetne hurcolni a Vatikán botrányaiért. Egy kereszténynek szeretettel kel az emberek felé fordulnia. Egyszerűen egyenrangú partnerként beszélgess vele, érvelj neki és ha igazad van abban amit állítasz, Isten majd segít neki felismerni az igazságot, még akkor is, ha az nem egyik napról a másikra fog történni.
"Először is, a kérdés megfogalmazása már eleve elég sértő."
Ebben az esetben kérlek ne haragudj, nem állt szándékomban megsérteni téged! Volt olyan válaszoló aki értette hogy mire gondolok. Biztosíthatlak afelől hogy nem negatív megközelítésben használtam azt a szót hogy "foglalkoznátok"!
"Mintha valami külön állatfaj lenne az, aki valaha beszélt a tanúkkal..."
Tévedésben vagy! Nem külön állatfaj, és nem beszélt a tanúkkal hanem tanulmányozott velük. A kettő nem egy és ugyan az!
"A válaszaidat is elolvastam és szerintem elég lekezelőek, a tanúnak akinek meg válaszoltál kiforgattad a szavait. Továbbá, ha jól értelmezem a tanításaikat sem ismered."
A válaszaimban a véleményemet írtam le, a te megítélésed szerint lekezelő. Ez pedig a te véleményed és te is leírtad.
Szerintem nem forgattam ki a szavait hanem inkább felhívtam a figyelmét arra hogy nagyon nem jól látja a dolgokat! Szinte irreálisan. De lehet hogy velem van a baj mert én nem értem!
Az első válaszoló írásában mi a félelem keltő amitől fel áll a haja a tanúnak?
Mert én nem jöttem rá!
"Szerintem így nem sokra fogsz menni a kérdésben szereplő személlyel."
Szerintem meg majd kiderül. Ha végig olvastad a válaszokat akkor tisztában kell lenned vele hogy kaptam egy nagyon jó ötletet. És ezzel az olvasni valóval majd keresni is fogom a szóban forgó személyt!
"Elve ellenségesen állsz a tanúkhoz és meg se próbálod megérteni a nézeteiket. Így viszont érvelni sem fogsz tudni, sem igazán beszélgetni vele, hanem csupán visszatetszést fogsz kelteni benne."
Tanulok a hibáimból. A nézeteiket pedig megtudom kérdezni a szóban forgó személytől. Érvelnem nem kell csak elmondom azokat a dolgokat amikre kíváncsi. Visszatetszést nem keltettem benne hiszen többnyire csak hallgattam amiről ő beszél és válaszoltam a kérdéseire.
És beszélt a személyes problémáiról is. Én emberként kezelem és nem külön állatfajként ahogyan te nevezted.
Mert abban egyetértünk ha így állnék hozzá akkor bizony nem nyílna meg és nem beszélne a személyes problémáiról.
"Gondolj arra, amikor Pál prédikált a görögöknek, nem úgy állt hozzájuk, hogy "Hát, ti jó nagy hülyék vagytok, de sebaj, mert én majd a helyes irányba terelgetlek titeket!"
A te tanú társad kezdett el olyan dologról írni amiről nem esett szó!
"...megdicsérte őket, hogy látja, hogy istenkereső emberek ők is, (még ha van is amiben tévednek) és nyitottak, mert fenntartják, hogy létezhet "ismeretlen isten" és ezen keresztül érvelt nekik."
Miből gondolod hogy a szóban forgó személlyel nem jutottunk bizonyos dolgokban közös nevezőre?
"Tehát, ebből az egészből csak azt akarom kihozni, hogy ha te úgy véled, hogy az az illető valamiben téved, hallgasd meg az érveit, ismerd meg a nézeteit és bibliai alapon cáfold meg, ez ilyen egyszerű."
Szerintem te félreérted az egész helyzetet. Nem én mentem oda az illetőhöz azzal hogy ugyan had mondjam már el neked hogy tévedésben vagy. Hanem az illető személy kezdett el kérdezősködni arról hogyan zajlik egy igehirdetés. Mikor van ima, éneklés, felolvasás a Bibliából, használunk e újságokat, könyveket stb. Tehát ő kezdett el érdeklődni. Elmondta hogy már féléve nem jár Jehova tanúihoz meg sok más egyéb dolgot is. Főleg a tapasztalatait. Értelmezésekről és tanításokról nem sokat beszélgettünk aminek az egyik oka az hogy nem is sokszor beszéltünk és amikor beszéltünk akkor nem ez volt a téma. Én is dolgozom ő is dolgozik de nem egy helyen így ritkán tudunk majd beszélgetni ezzel tisztában vagyok.
De igyekszem majd olyan időpontot találni ami neki is szabad!
"Nem kell úgy tekinteni rá, mint valami fogyatékosra."
Óh, hát ez érdekes egy vélemény. Az nem jutott eszedbe hogy azért írtam ki a kérdést mert nekem volt szükségem segítségre ötletre?
Amennyiben fogyatékosságról beszélünk az abban kimerül hogy kevésbé vagyok tájékozott bizonyos dolgokban Jehova tanúival kapcsolatban. De befogom hozni a lemaradást ezt illetően! Olvasok és tájékozódom. Rengeteg olvasni való van a világhálón!
"Nem szabad általánosítani az embereket és már jó előre elítélni őket egy szervezet hibáiért, amiről ő személy szerint nem tehet, sőt talán tudomása sincs róla. (Vagy éppenséggel van és pont ezért nem lépet be hozzájuk...) Mert akkor ennyi erővel pl. bármelyik katolikust meglehetne hurcolni a Vatikán botrányaiért."
De hát én nem is ítéltem el! De egy dolog biztos, ti ketten olyan dolgokat hoztok fel amiről szó sem volt.
"Egy kereszténynek szeretettel kel az emberek felé fordulnia. Egyszerűen egyenrangú partnerként beszélgess vele, érvelj neki és ha igazad van abban amit állítasz, Isten majd segít neki felismerni az igazságot, még akkor is, ha az nem egyik napról a másikra fog történni."
Nem értem honnét szeded ezeket a dolgokat. Miben van igazam és mit állítottam én?
Bár nem szeretnék pontról pontra válaszolgatni, csak röviden:
Azt hiszem félreértettük egymást.
Ha azt kérdezed az egyes válaszoló válasza miben volt sértő, elárulom. "Én ezt mondanám: A legrosszabbon már túl vagy." Azt írja a legrosszabbon, tehát a tanukat a legrosszabbnak nevezi. Ezen fakadt ki a kettes válaszoló. Miben van igazad?-kérdezed utoljára. Te magad írtad, hogy szeretnéd kijavítani a világnézetét. Tehát, ha igazad van és az valóban javításra szorul, akkor nem kell ehhez görcsösen hozzáállni, hanem mond el neki a véleményed és Isten majd felismerésre juttatja. Így értettem.
Engem nem sértettél meg, mivel nem tartozom a tanúk közé és nem is voltam tag soha. Bár, viszonylag jól ismerem a tanításaikat és pl. a tanúnak igaza volt abban, hogy a Szentháromság tagadása az egyik fő dolog amivel támadják őket. Viszont én elszomorítónak tartom, amikor a keresztények egy másik keresztény csoport tagjait sértegetik és megvetően beszélnek róluk, már csak azért is, mert ez már eleve nem túl keresztényi hozzáállás. (Most nem kifejezetten rád gondoltam, mert most már látom, hogy te alapvetően nem akartál rosszat, még ha néhol félreérthetően is fogalmaztál. Sajnos, írásban könnyebb félreérteni a másikat.)
"Ha azt kérdezed az egyes válaszoló válasza miben volt sértő, elárulom."
Nem azt kérdeztem!
"Keresztények! Hogyan foglalkoznátok...":
keresztény vagyok
de nem további áldozat "teréz anya" most már.
én úgy fogalkoznék vele,hogy
AZONNAL MEGÉRTSE MEKKORA ÉLETVESZÉLYNEK VAN KITÉVE
AZ EGÉSZ CSALÁDJA LESZÁRMAZOTTAIVAL EGYÜTT UNOKÁSTÓL!
örökre kerülje minden családtagjával egyetemben úgy mint a tüzt!
nekünk a családunk örökre megnyomorodott a jehova szekta vezetői és vénjei miatt akik beszervezték egyik családtagunkat a szektába aki a mai napig is tag 18 éve.
ugyan azt kívánom nekik nyugodt lelkiismerettel.
én meg a családvédelem miatt
/MERT SENKI ÉS SEMMI SINCS AKI MEGVÉDJEN TŐLÜK!/
ezért ÖNVÉDELEMBŐL a megmaradtak védelme érdekében
amig mozognak levegőt kapnak addig.... őket,
mert a családomnak EZ A MINIMUM amivel tartozom a jehova szektának, a rettenetes családi károkért.
ez nem bosszú ha valaki arra gondol,
hanem a
jövőbeni védelem érdeke mert
NEM TUDOK MÁS VÉDELMET ELLENÜK!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!