Jehova tanúitól kérdezem, hogy ha a sátánt istennek nevezi a Biblia, akkor Jézust miért nem lehet istennek tekinteni?
"Nem vagyok tanú, de hol nevezi a Sátánt Istennek a Biblia?"
Evilág istenének nevezi, szerintem erre gondol a kérdező. Én is teljesen egyetértek azzal, ami írtál, kedves 1. válaszoló!
Bár a kérdező mentségére: Jézus is hozott egy hasonló példát:
János
10,33 Felelének néki a zsidók, mondván: Jó dologért nem kövezünk meg téged, hanem káromlásért, tudniillik, hogy te ember létedre Istenné [rész 5,18.8,38.10,33. Mát. 26,65. Fil. 2,6.] teszed magadat.
10,34 Felele nékik Jézus: Nincs-é megírva a ti törvényetekben: Én mondám: Istenek [Zsolt. 82,6.] vagytok?
Én sem vagyok Tanú...
Ha jól tudom, Jehova tanúi nem vitatják, hogy Jézus isten, csak nem a nagybetűs Isten, nem a mindenható Isten, hanem csak egy isten a sok közül, egy teremtett isten, bár azok közül a leghatalmasabb.
Pál apostol írja:
"Igaz, beszélnek istenekről, az égen és földön, mivel sok istenük és uruk van, nekünk mégis egy az Istenünk: az Atya, akitől minden származik, s akiért mi is vagyunk, egy az Urunk, Jézus Krisztus, aki által minden van, s mi magunk is általa vagyunk." (1Kort 8,5-6)
Mivel ők nem vallják, hogy az Atya és a Fiú lényegileg egy Isten, egy Úr és egy Teremtő, hanem a két személyt külön istennek, külön úrnak és külön teremtőnek képzelik, ezért ők valójában két istent hisznek, ők a nagy Isten és a kis isten vallása.
Köszönjük mindenki válaszát, a többségük jól megírta,hogy mit jelent Sátán istensége, és ehhez hasonlóan, Jézus istensége.
Különösebb kiegészítést nem teszek hozzá, a válasza mindenkinek hellyel közzel, jó volt.:)
@ 3-as, tévedsz. A tanúk Jézust nem tekintik istennek. (Mint, ahogy senki mást sem tekintenek istennek Istenen kívül, az Atyán kívül.
"Kezdetben volt a Szó, és a Szó az Istennel volt, és a Szó isten volt.
Ő kezdetben az Istennel volt." (Jn 1,1 az Újvilág fordításban)
Szerintem nem tévedek. Ők Jézust egy istennek tartják, egy szellemi teremtménynek, egy angyalnak, de nem a mindenható Istennek. Az angyalokat ugyanis valóban nevezi a Biblia isteneknek, hiszen Jahve például az istenek Istene. (5Móz 10,17; Dán 2,47; Zsolt 50,1; stb.)
"Ezek a tények azt mutatják, hogy a János 1:1-nek az a fordítása, hogy „a Szó isten volt”, szilárd alapokon nyugszik. Mivel a Szó kimagasló állást tölt be Isten teremtményei között az Elsőszülöttként – aki által Isten mindent megteremtett – és Isten Szószólójaként, jó okkal mondhatjuk, hogy ő egy „isten”, vagyis egy hatalmas személy. "
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!