Katolikus vagyok. Nagy bűn, ha néha elolvasom a horoszkópod?
"rám nagyon jól illik a saját jegyem jellemzése, és szintén ráillik minden ugyanilyen jegyű emberre, akit ismerek (jó, nem túl nagy az ismeretségi köröm). Más jegyek jellemzői viszont egyáltalán nem illenek rám. "
Épp erről írtam. Tudod, van egy olyan emberi pszichológiai tulajdonság, hogy ha valamiben hinni akarsz, akkor elkezded szűrni a kívülről bejövő adatokat, hogy ami megfelel az elképzelésednek, azt keresztül engeded, ami meg nem, azt hevesen tagadod. Így próbálod magad önigazolni.
Jó példa erre a Laposföldes társaság. Ami beleillik a világképükbe, az száz százalék megdönthetetlen bizonyíték, ami meg nem, az csakis megrendezett lehet (Holdra szállás), hazugság stb.
Semmi baj, így vagyunk összerakva, de tudni kell, hol a határ, és nonszenszeknél már be kell kapcsolnia a kis agyunkban egy egészséges szkepticizmusnak.
Na erre racsesztel kerdezo
Bevallottad a nyilvanossag elott hogy olvastal horoszkopot, ezt a szereto joistened is latta, ugy bevag a purgatoriumba hogy ott szakadsz meg.
Neked kampec fiam.
De emellet o nagyon szeret teged
"Épp erről írtam. Tudod, van egy olyan emberi pszichológiai tulajdonság, hogy ha valamiben hinni akarsz, akkor elkezded szűrni a kívülről bejövő adatokat, hogy ami megfelel az elképzelésednek, azt keresztül engeded, ami meg nem, azt hevesen tagadod. Így próbálod magad önigazolni."
Mi van? Hű, de nagyon el vagy tévedve...
Honnan veszed, hogy én hinni akarok a horoszkópban? Azt írtam, hogy az újságokban megjelenő horoszkópokat eszembe sem jut elolvasni. Csak annyit állapítottam meg, hogy a jegyem általános jellemzése illik rám, és az ugyanilyen jegyűekre, akiket ismerek. Ez nem hit, hanem egy megfigyelésen alapuló ténymegállapítás. A horoszkópban ettől még nem hiszek, és főképp nem "akarok" hinni benne. Tettem egy megállapítást, és nem alapoztam rá sem hitet, sem meggyőződést, maximum csak lehetőségeket vetettem fel. Ez bőven belefér a szkeptikus gondolkodásba.
Amúgy meg pont a te válaszod tanúskodik erőteljes információszűrésről és önigazolási kényszerről. Kaptál egy olyan információt, ami ellentmond az elképzelésednek, és ezt az információt olyan dolgokra hivatkozva próbálod érvényteleníteni, amik a válaszomban nem voltak benne, csak te képzelted oda. Mi ez, ha nem önigazolás?
"Honnan veszed, hogy én hinni akarok a horoszkópban?"
Ööö, talán innen?
"a jegyem általános jellemzése illik rám, és az ugyanilyen jegyűekre, akiket ismerek."
Ami ahhoz képest elég jó teljesítményt, hogy:
"az újságokban megjelenő horoszkópokat eszembe sem jut elolvasni"
Én is ismerek jópár embert, akik abban a jegyben születtek, mint én. Különbözőbbek nem is lehetnénk.
Ööö, talán innen?
"a jegyem általános jellemzése illik rám, és az ugyanilyen jegyűekre, akiket ismerek."
Ha ebből azt szűröd le, hogy hinni akarok a horoszkópban, akkor nincs értelme a további vitának. További jó önigazolást!
"Csak annyit állapítottam meg, hogy a jegyem általános jellemzése illik rám, és az ugyanilyen jegyűekre, akiket ismerek. Ez nem hit, hanem egy megfigyelésen alapuló ténymegállapítás."
Pontosan ezt írták a megerősítési torzítás iskolapéldájának. Az ennek ellentmondó megfigyelések pedig nem kerülnek be a tudatodba.
"Pontosan ezt írták a megerősítési torzítás iskolapéldájának. Az ennek ellentmondó megfigyelések pedig nem kerülnek be a tudatodba."
Azt nem tudom, mit kellene nekem megerősíteni? Mutass ellentmondó megfigyelést, és bekerül. Ha többségbe kerül az ellenmondó tény, akkor megváltozik a véleményem. Ami szimpla vélemény, és nem hit, még egyszer hangsúlyozom.
Tök fölöslegesen ugrálsz, menj át inkább az ezotéria kategóriába, és azokon pattogjál, akik tényleg hisznek a horoszkópban!
Még mindig nem érted, ugye?
A tudattalan előszűrést végez, és CSAK AZ kerül be a tudatodba, ami azon átmegy.
És ilyenkor hozzáigazítja a dolgokat az elvárásaidhoz.
Pl. te is ismered ugye azt, hogy pont akkor alszik el az utcai lámpa, mikor átmész alatta?
Vagy a busz mindig pont az orrod elől megy el?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!