Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A nővérem távol akarja tartani...

A nővérem távol akarja tartani a gyerekét minden vallástól, szerintetek is rossz ez így?

Figyelt kérdés

Leszögezem, hogy nem akarok beleszólni, hogyan neveli a gyereket, de meg van róla a véleményem. Az iskolában hamarosan dönteni kell arról, hogy ki járjon hittanra, és ki nem, ő nem akarja, hogy menjen. Volt erről már egy hasonló vitánk, amikor a keresztelésről volt szó, nem akarta, hogy megkereszteljék, arra hivatkozva, hogy "felesleges ókori szertartasoknak kitenni a babát, ha felnő megteheti, nem szól bele, sőt támogatja is" . Hozzáteszem, a mi családunk nem vallásos, de mi meg lettünk keresztelve a katolikus egyház által, amiről a nővérem rossz véleménnyel van, de nem volt hajlandó protestans egyház általi keresztelőre sem, még úgy sem, hogy felajánlottuk, hogy mi elvisszük, nem kell ott lennie sem.

Most pedig, távol akarja tartani a vallás taníttásától is, ugyanarra hivatkozva, hogy felnőtten tanulhat Istentől, ha akar. Ami szerintem nagy hiba, mert nagy pozitív hatással lehet a kamasz, és felnőttkorára annak, akit már kiskorában elkezdetek hitre nevelni.

Mi erről a véleményetek? Hogy érvelhetnék emellett, anélkül, hogy beleszóljak a nevelésbe?

2018. szept. 17. 13:39
1 2 3 4 5
 11/48 A kérdező kommentje:

na én éppen olyan vagyok, akinek megvolt a fordulat az életében, és 25évesen lettem hívő, mert amint írtam, a családom egyáltalán nem vallásos, épp ezért nem ért velem egyet senki. A Keresztelőt is barátnőmmel terveztük abban a gondolatban, hogy inkább szülők nélkül, mint sehogy.

Viszont azt sajnálom, hogy nem keresztényként neveltek fel, pontosan ez miatt féltem a kisgyereket, hogy ha majd felnő, és hívő lesz, büszkén tudjon visszagondolni a gyerekkorában tanultakra, de enélkül egyszer megkérdezheti az anyját, hogy ővele miért nem törődtek gyerek korában, miért nem keresztelték meg, miért nem segítették közelebb Istenhez, stb. Mint ahogy én is megkérdeztem anyámat...

Ha meg nem lesz az, akkor meg úgy fog visszatekinteni az egészre, hogy egyszer fejenöntötték vízzel, nem fog rágódni rajta.

Szóval azoknak mondom jótanácsként, nem beleszólásként! akik szerint nem szabadna a gyereket hitre nevelni, mint a nővérem gondolja, csak nehogy egyszer a gyereketek felnőttként számonkérje rajtatok hogy miért volt ez. Mert az lehet, hogy te leszarod Istent, de az nem azt jelenti, hogy a gyereked is ilyen lesz!

2018. szept. 17. 16:35
 12/48 anonim ***** válasza:
98%

"A Keresztelőt is barátnőmmel terveztük abban a gondolatban, hogy inkább szülők nélkül, mint sehogy."

Tehát te úgy gondolod, hogy a szülőket kijátszani, alájuk tenni az annyira nagyon keresztényi tevékenység?

"büszkén tudjon visszagondolni a gyerekkorában tanultakra, de enélkül egyszer megkérdezheti az anyját, hogy ővele miért nem törődtek gyerek korában, "

Akkor veled sem törődtek gyermekkorodban? Mert hogy azt írtad, te sem kaptál vallásos nevelést kiskorodban, most meg azt írod, aki nem kapott vallásos nevelést, azzal nem törődtek gyermekkorában.

"Ha meg nem lesz az, akkor meg úgy fog visszatekinteni az egészre, hogy egyszer fejenöntötték vízzel, nem fog rágódni rajta."

Egyébként sem rágódna rajta, nyugodt lehetsz, legalábbis az esetek többségében nem szoktak ilyenene rágódni a felnövő gyermekek. Mellesleg akár úgy is visszatekinthet, hogy egész gyermekkorában végig a vallással egrecíroztatták a szülei, éveken át rákényszerítettek egy olyan ideológiát, amivel nem tud azonosulni, nem tudta elfogadni, nem tudott a szerint élni. Életéből rengeteg időt pazaroltak olyan dologra, aminek semmi értelme sem volt számára, sőt, amiatt nem tudott annyit tanulni más dolgokról, amennyit szeretett volna, hiszen a vallással egy csomó idejét lekötötték feleslegesen. No, ehhez mit szólsz?

"Szóval azoknak mondom jótanácsként, nem beleszólásként! akik szerint nem szabadna a gyereket hitre nevelni, mint a nővérem gondolja,"

Magyarán te nem tanácsot kérni jöttél ide, hanem kioktatni másokat a saját vélt igazadról.

"csak nehogy egyszer a gyereketek felnőttként számonkérje rajtatok hogy miért volt ez."

Miért ne kérje számon? Ha megteszi, az az én problémám, nem a tiéd, mit foglalkozol vele? :) Miért akarod mindenáron más dolgába ütni az orrodat?

"Mert az lehet, hogy te leszarod Istent, de az nem azt jelenti, hogy a gyereked is ilyen lesz!"

Így van. Sőt, az is lehet, hogy te nem szarod le Istent, de ez nem azt jelenti, hogy a gyereked is ilyen lesz!

2018. szept. 17. 16:48
 13/48 anonim ***** válasza:
100%

"de enélkül egyszer megkérdezheti az anyját, hogy ővele miért nem törődtek gyerek korában, miért nem keresztelték meg"..."csak nehogy egyszer a gyereketek felnőttként számonkérje rajtatok hogy miért volt ez"

Rosszul közelíted meg a dolgot.

Mi lesz akkor, ha a gyereket megkeresztelik, hittanra járatják és amikor felnő, akkor mondjuk ateista lesz, vagy Buddhista, vagy bármi más. Akkor meg fogja kérdezni az anyját, hogy "miért volt ez".

Te vállalnád ezért a felelősséget?

2018. szept. 17. 16:52
 14/48 anonim ***** válasza:
100%

Neked problémáid vannak kérdező, és valaki beadta, hogy erre a vallás a megoldás. Feltehetően észre sem vetted.

A vallásosságra nevelésre buzdítás, nem jó tanács. Beleszólás. Ez hit kérdése, abban nem lehet érvelni, mert ott az igazság az, amit az illető hisz. Másnak meg más az igazsága.

A vallás egyben kultúra. Megvan az ideje és módja, mikor és hogyan ismerjük meg. Annyi azonban bizonyos, pedagógiai, gyermek-lélektani szempontból erre az iskola a legrosszabb módszer.

Egyszerűen nincs jogod (rokoni jogod se!) e kérdésben nyomást gyakorolni a nővéredre. Tovább megyek, nézz utána kedvenc vallásodnak, meg fogod tapasztalni, éppen az ellenkezőjét mondja. Egyébként meg akinek mindegy, hogy katolikus vagy református vallást vall, az nem vallásos, hanem fogalma sincs erről, és utánoz. De milyen rosszul.

2018. szept. 17. 16:56
 15/48 anonim ***** válasza:
100%
Az ilyen buta, okoskodó, mások életébe beleszóló, prédikáló valláskárosultaktól, mint a kérdező, nekem ökölbe szorul a talpam.
2018. szept. 17. 16:58
 16/48 anonim ***** válasza:
97%

"A Keresztelőt is barátnőmmel terveztük abban a gondolatban, hogy inkább szülők nélkül, mint sehogy."

Remélem, hogy ha már a szülőknek alá akartatok vágni, ezt nem akarod megtenni a nővéreddel is, és elhatározod, hogy ha törik ha szakad, a nővéred gyerekét is vallásos neveltetésben fogod részesíteni, a nővéred tudta nélkül és akarata ellenére. Én biztos hogy kiborítanám a bilit ha tudomást szereznék ilyenről, meg még meg is tépnélek mellé, csak hogy érezd te is a törődést.

2018. szept. 17. 17:02
 17/48 anonim ***** válasza:
97%
Abszolút a nővérednek adok igazat. Én is ilyen leszek, ha lesz gyerekem, bár a családban szerencsére egy valláskárosult sincs, mint te.
2018. szept. 17. 17:05
 18/48 A kérdező kommentje:

Én nem kimosni akarom a gyerek agyát, nem kötelezném semmibe bele, mondjuk legyen az enyémről szó, ha meg más vallása lenne felnőtt korára akkor csak azt mondanám, hogy az ő baja. Viszont azt tudnám, hogy megtettem azt a minimumot, amit egy szülőnek nem nagy fáradtság megtenni, de a gyereknek igenis fontos lehet.

A keresztelőnél nem akartunk kijátszani senkit, csak felajánlottuk hogy mi majd elvisszük, ami 1 órába sem tellett volna, amúgy meg utánaérdeklődtünk, és azt mondták, hogy nem probléma.

De nem lett megkeresztelve, az anyja visszautasította, mi pedig pontosan ahogy írtátok, semmi közünk nincs hozzá, ezért nem erőltettük.

"Magyarán te nem tanácsot kérni jöttél ide, hanem kioktatni másokat a saját vélt igazadról."

De tanácsot kérni jöttem ide, megerősítést abban amit mondok, de úgy tűnik itt sem kapom meg, úgyhogy téma lezárva. Nem rosszat akartam a gyereknek, hanem pár olyan apróságot, ami nagyon fontos lehet.

2018. szept. 17. 17:07
 19/48 anonim ***** válasza:
100%

Épp ez az: semmi közöd hozzá.

A gyereknek honnan tudod, hogy fontos lehet? Ha úgy látja, felnőtt korában megtér, addig felesleges ilyen ostobaságokkal piszkálni.

Akadj le a nővéredről, hadd nevelje rendesen a gyerekét.

2018. szept. 17. 17:09
 20/48 anonim ***** válasza:
100%

A nővérednek igaza van. A gyerekek nagyon befolyásolhatók, jobb ha nem teszi ki ilyen dolgoknak a gyereket. Nem azt mondom, hogy ne ismerje meg a vallások történelmi hagyományait, okait, de ne egyetlen vallás tanításait ismerje csak meg, hanem legyen rálátása a dolgokra.

És hát arról se feledkezzünk meg, hogy ez rá, a gyerekre és a gyerek apjára tartozik, nem rád.

2018. szept. 17. 17:13
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!