Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A katolikus egyház miért...

A katolikus egyház miért tagadja, hogy Jézus Krisztus az Isten Fia?

Figyelt kérdés

2018. ápr. 24. 10:20
1 2 3 4 5 6 7
 51/68 A kérdező kommentje:
Értem. Szóval Isten bábjátékozik magával és az egyik kezét Fiamnak híbja a másikat meg a szellemének amit most már több miszlikbe szabdalva gyömköd emberekbe, ok. Végül is felesleges vitatkoznunk, ti ebben hisztek. Ha valaki szól a sinen állónak, hogy jön a vonat ő meg lehülyézi, mert mások megmondták, hogy itt már nem jár vonat akkor ez van.
2018. ápr. 27. 09:55
 52/68 A kérdező kommentje:
Nem mintha én kértem volna, jogy linkeljétek. De gondolom abból indulsz ki kedves utolsó, hogy csak is én lehetek aki nem ért egyet. Egyébként azzal egyet értek, hogy több féle értelemben értjük az Isten szót. Viszont ez esetben több Istenről beszélünk nem egyről. Lehfelségesebb viszont csak egy van az Atya, ezért általában őt értjük alatta. A háromság sehogy nem jön ki, mivel a lélek és a szellem nem váltó fogalmak a Bibliában. Igaz a magyarban ez sok gondot okoz, de pl. az angolban Holy Spirit-ként van fordítva nem Soul-ként. Elég csak az S.O.S-re gondolni. Egyébként a sárkányos hasonlatról pontosan a 3 arcú pogány isten ábrázolások jutnak eszembe. Ez is csak Pál aggodalmait igazolja, mikor azt írta, hogy tartsák távol magukat a keresztények a filozófiáktól. Érdekes az is, hogy aki először felvetette ezt a tanítást egy pogány nap imádó volt, Konstantin. Persze az a legkönnyebb, hogy a másik egy provokátor meg idióta, nehogy megvizsgáljuk miben hiszünk. Azzal viszont, hogy Jézushoz imádkoztok pont vele szemben mutattok engedetlenséget. Valamint sosem hallottam egyetlen misén se, hogy a nevében kértek volna az Atyától. Ha látom, hogy valaki ciánt kever a másik italába akkor felmerül a kérdés, hogy miért tesz ilyet, persze ezt aki issza úgy fogja fel, hogy én hazudok és provokálom a másik ellen akit ő barátjának tart. Ezért tettem fel ezt a kérdést. A katolikusokat mint egyéneket eszem ágában sincs elítélni. Haragom azoknak szól akik ilyen és más tanításokkal mérgezik az embereket tudatosan, sokakat pedig elfordítanak vele az Istentől. A papok viselkedésbeni megnyilvánulásai és beszédei miatt azt gondoltam ha a Biblia tényleg ezeket tanítja és várja el, akkor nem Isten a szerzője csak szimpla emberek. Aztán még is csak elkezdtem és akkor még nagyobb lett az irántuk érzett ellenszenvem. (Titusz 1:15,16). Nem állt szándékomban sem provokálni sem ítélkezni, ha még is így néz ki, akkor bocsánatot kérek.
2018. ápr. 27. 10:49
 53/68 anonim ***** válasza:
75%

Kedves Kérdező!

Én még mindig várom a választ a kérdéseimre...

Üdv. Péter

2018. ápr. 28. 08:23
 54/68 anonim ***** válasza:
85%
Úgy tűnik, hogy sokan várjuk a választ, a kérdező pedig nem nagyon óhajt részt venni a kétoldalú kommunikációba, inkább csak a saját maga hülyeségét szajkózza eszeveszett módon.
2018. ápr. 28. 08:54
 55/68 anonim válasza:
63%
Jézus Krisztus Isten egyszülött Fia. A Szentháromság titka pedig emberi értelemmel nem felfogható. Katolikus Egyház Katekizmusa 234-től
2018. ápr. 30. 19:51
 56/68 A kérdező kommentje:
Majd meglátjuk, ki mond hülyeséget. Nem az apostolok és nem Jézus az biztos :) Ti egy dogmát választatok az igazság helyett, ti tudjátok...
2018. máj. 3. 21:15
 57/68 kzs ***** válasza:
60%

@ Kérdező

Én - annak idején, boldogult katolikus koromban - sohasem hallottam, hogy tagadták volna.

És szerintem most sem teszik.

2018. máj. 16. 20:36
 58/68 A kérdező kommentje:

A cselekvésükkel és a vallásukkal megtagadják. Ha vakai Istennek kiáltja ki hol ott a Fiának vallotta magát akkor nem e megtagadtuk, hogy ő a Fia?

Például: -Szia Józsi, de rég láttalak!

- Én a fia vagyok, a Jani!

- De hát ne mondj már ilyeneket! A járásod meg a hangod is tök olyan!

2018. máj. 20. 11:58
 59/68 anonim ***** válasza:
100%

"Ha vakai Istennek kiáltja ki hol ott a Fiának vallotta magát akkor nem e megtagadtuk, hogy ő a Fia?"

Izajás:

"Mert gyermek születik, fiú adatik nekünk, s az ő vállára kerül az uralom. Így fogják hívni: Csodálatos Tanácsadó, Erős Isten, Örök Atya, Béke Fejedelme."

Szent Tamás:

"Én Uram, én Istenem!"

Feltételezem Izajás próféta és Szent Tamás apostol is jobban tudta nálad vagy az örtorony cégnél a dolgokat, ezért ha ők Istennek nevezik Krisztust, akkor a katolikus Egyház is megteheti.

2018. máj. 20. 12:11
 60/68 szp72 ***** válasza:
75%

@ Egyébként azzal egyet értek, hogy több féle értelemben értjük az Isten szót. Viszont ez esetben több Istenről beszélünk nem egyről.

Ha az Atya és a Fiú két Isten és két Úr, akkor te két isten hívő vagy.

"Igaz, beszélnek istenekről, az égen és földön, mivel sok istenük és uruk van, nekünk mégis egy az Istenünk: az Atya, akitől minden származik, s akiért mi is vagyunk, egy az Urunk, Jézus Krisztus, aki által minden van, s mi magunk is általa vagyunk." (1Kor 8,5-6)

Látható, hogy Pál a sok angyalt nem számítja az istenei és az urai közé, csak az Atyát és a Fiút. Márpedig ha ők két külön isten és két külön úr, akkor Pál kétisten vallású lenne, mint ahogy te ténylegesen az is vagy.

@ Lehfelségesebb viszont csak egy van az Atya, ezért általában őt értjük alatta.

Igen, a nagy isten és a kis isten vallása vagy.

@ A háromság sehogy nem jön ki, mivel a lélek és a szellem nem váltó fogalmak a Bibliában.

Nem értem, hogy ez miként jön ide. A magyar nyelvben a szellem és a lélek rokonértelmű szó. Lehetséges, hogy pontosabb fordítás lenne a Szent Szellem, amely igazodva az eredeti szöveghez különbséget tesz a pneuma és pszüché szavak között, de szentháromság tanát tekintve teljesen mindegy, hogy miként nevezzük a harmadik személyt.

@ Egyébként a sárkányos hasonlatról pontosan a 3 arcú pogány isten ábrázolások jutnak eszembe

Valóban vannak két (Jannusz) illetve három arcú (Hekaté) pogány istenségek, s az is igaz, hogy a Szentháromságot is ábrázolják háromarcú emberi alakban. Viszont a pogány több arcú istenek valójában nem több személyű istenek, hanem több alakkal rendelkező istenek, tehát egyszemélyű több arcú istenek.

A Szentháromság egy Isten azonban nem ember alakú s nem több fejű, s nem több arcú, mert nincs sem teste, sem testi feje vagy arca. A három arcú ábrázolás pusztán csak egy ábrázolás, egy hasonlat. A háromszemélyű egy Isten eredeti keresztény tanítás, ilyen nincs a pogány istenek között. Egyébként az eretnek Szabelliosz tanította, hogy az Atya a Fiú és a Szentlélek nem külön személyek, hanem az egyszemélyű Isten különböző megjelenési formái, tehát mint a pogány több arcú istenek.

@ Valamint sosem hallottam egyetlen misén se, hogy a nevében kértek volna az Atyától.

Mert elég figyelmetlen vagy. A misén szinte minden kérés az Atyához irányul, "a mi Urunk Jézus Krisztus által" fordulattal a végén. Krisztus nevében imádkozni nem azt jelenti, hogy kötelezően "Krisztus nevében" fordulatot teszek a végére.

2018. máj. 21. 09:21
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!