A katolikus egyház miért tagadja, hogy Jézus Krisztus az Isten Fia?
Valamiért nekem se szeretnél válaszolni, pedig igen egyszerű kérésem volt hozzád. Mivel egy adott dogmára hivatkozol sokszor tévesen, kértelek, hogy mutasd meg melyik ez a dogma, írd le miként szól a szövege.
"Valamint, nem írtam, h a katolikusok így meg úgy"
De hogy nem, hát a kérdésbe írtad bele... vagy nem tudod éppen melyik accountról írsz?
" Nem volt kérdés, hogy tagadják e, a kérdés a miért volt. "
Ja,hogy te kitaláltad,hogy tagadják és punk-tum,még cáfolni se merészeljék,mert te ezt így kijelentetted. Hm,próbáljuk ki ezt a logikát más szituációban is: kérdező,miért ölted meg a szomszédodat? Óvatosan a válasszal,mert nem azt kérdeztem,hogy megölted-e,hanem,hogy miért tetted.
#43, te? Biztosan? 🤔
Nem Jézus? 😂
"köszönnyük kedves nap imádó Szt.Konstruktívusz eme remek dogmát"
Most már csak a dogmát kéne idézned e helyett az ocsmány hányingerkeltő böfögésed utána, mit lekapartál (az írás túl szép szó lenne rá) előző kommentben.
Mert össze vissza hadoválsz, olyat állítasz, amit a dogma sem állít, de a dogmát képtelen vagy linkelni. Miért? Mert akkor lehullna a lepel a sok hazugságról, amit hirdetsz?
@ 1+1+1=1 Nyilván csoda történt.
Úgy látom elég nehéz a szövegértés.
A kétkezű ember nem két ember, hanem kétkezű egyetlen ember, nem az emberből van kettő, hanem a kezéből. A háromszínű zászló sem három zászló, hanem háromszínű, nem a zászlóból van három, hanem a rajta lévő szinekből. A hétfejű sárkány sem hét sárkány, hanem hétfejű, azaz hét sárkányi személyű egyetlen sárkány.
A háromszemélyű egy Isten nem három isten, hanem három személyű egyetlen Isten, nem az Istenből van három, hanem a személyből. Három személy birtokolja ugyanazt az egyetlen isteni lényeget. Ha Istennek teste volna, akkor ugyanazt az egyetlen testet, de természetesen nincs teste, hanem szelleme, tehát három személy birtokolja ugyanazt az isteni szellemet, vagy más szóval lelket. Az Atya és a Fiú két külön személy, de az Atya Lelke és a Fiú Lelke az egy és ugyanaz.
"Megdicsőít engem, mert az enyémből kapja, amit majd hirdet nektek. Minden, ami az Atyáé, az enyém is. Azért mondtam, hogy az enyémből kapja, amit majd hirdet nektek." (Jn 16,14)
"De ti nem test, hanem Lélek szerint éltek, ha valóban Isten Lelke lakik bennetek. Akikben nem lakik Krisztus Lelke, azok nem az övéi." (Róm 8,9)
@ Magatok mondjátok, hogy Jézus = Isten, akkor viszont nem lehet a Fia, ennyire egyszerű az egész.
Ebben igazad lenne, de a helyzet az, hogy az "Isten" szót használjuk és értjük többféle módon, ahogy egyébként a Biblia is teszi. Tehát igazából nem is velünk vitatkozol, hanem magával a Bibliával.
Ha az Isten szó alatt kizárólag az Atya személyét értjük, akkor természetesen Krisztus nem maga az Isten hanem a Fia. Ha viszont az Isten szó alatt az isteni lényeggel bíró személyeket értjük, akkor Krisztus természetesen maga is Isten, hiszen bírja mindazt, amit az Atyja, hiszen mindent megkapot és megörökölt tőle. Tehát nincs ellentmondás, mert Istennek nevezzük a Szentháromságos egy Istent, és Istennek nevezzük külön az Atyát, aki a Szentháromság egyedüli forrása, a Fiú Atyja és Istene, tehát a legsajátosabb értelembe vett Isten.
"Mert össze vissza hadoválsz, olyat állítasz, amit a dogma sem állít, de a dogmát képtelen vagy linkelni."
Én még a válaszok elején leírtam a niceai-konstantinápolyi hitvallás egy részletét (ezt ugyebár nem csak a Katolikus Egyház vallja). Ebben Krisztus isteni és emberi természete nagyon szépen össze van foglalva. Barátunk valószínűleg el sem olvassa a válaszokat (kellő mélységgel és értelemmel biztosan nem), mert akkor nem ugyanazokat a köröket futnánk, mint egy örvény körbe és körbe. Ebből arra következtetek, hogy egy egyszerű kis provokátorral van dolgunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!