Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha a 10 parancsolatból csak...

Ha a 10 parancsolatból csak az utolsó hatot tudom elfogadni akkor én ateista vagyok?

Figyelt kérdés

Ezekkel nem tudok mit kezdeni.

1. Ne tisztelj más isteneket.

2. Ne csinálj faragott képet (bálványt) és ne imádd.

3. Isten nevét hiába ne mondd.

4. Szenteld meg a hetedik napot.

Viszont törekszem rá, hogy a következők szerint éljek.

Úgy gondolom ezek a valláson és hiten túlmutató

általános érvényű igazságok. Ha csak ezeket tartanák

be az emberek - a vallásos emberek is ! - akkor béke

és nyugalom lenne a földön.

5. Tiszteld apádat és anyádat.

6. Ne ölj.

7. Ne törj házasságot (ne paráználkodj).

8. Ne lopj.

9. Ne tégy hamis tanúságot.

10. Ne kívánd, ami embertársadé.

2018. jan. 30. 22:01
1 2 3 4
 21/40 anonim ***** válasza:

"Istennél a törvény mindenek felett"

Nem, nem!

Nem ezt írtam!

Az imádat mindenek felett!

A törvény is fontos, de csak utána jön. Ez pl. abból is látszik, hogy melyik a legelső, legfontosabb parancs, és melyik az egyetlen megbocsáthatatlan bűn?

Az meg, hogy Dáviddal milyen viszont ápolt... sose tudjuk meg, miért volt. Mással sokkal szigorúbb - bár olyan is van, hogy éppen sokkal enyhébb. Nem nagyon következetes.

Amúgy engem az is zavar, ha egy hívőt méltatlanul lepontoznak, és szólni is szoktam érte.

2018. febr. 1. 15:40
 22/40 anonim ***** válasza:
Nem attól ateista valaki, mert ezeket nem tartja be, ezek törvények amikkel jobban jársz, ha megismereed őket, de betartani az összeset nem igen lehet. Nem tudod betartani azt, hogy ne őlj, ne lopj, ne hazudj, ne nézz rá más férfi asszonyára, ne kívánd azt ami nem a tied, mert vagy elgondolkodsz a dolgon és Isten szerint az már egyenlő a cselekedettel is. Mi irigyek vagyunk a másikra, és azt akarjuk, amit nekünk nem szabad, lopni lopunk akárcsak egy kis pici ötletről legyen is szó, ami számunkra teljesen bagatel dolog, és hazudni is hazudunk, mivel a legkissebb füllentés édesanyánknak gyermekkorunból IS egy hazugság. Szóval, ezek egyikét SEM vagyunk képesek betartani. Bálvány bármi lehet, lehet az egy kép lehet játék, lehet film, ergó bármi, ami elvonja a figyelmedet Istenről. Törekedni lehet rájuk, de úgy élni, hogy ezeket TELJES mértékig pontról pontra kiskapuk használata nélkül tudsz élni, az egyenlő azzal, hogy tökéletes vagy, és az ember nem az. Tehát, ha Ateista valaki, akkor az nem emiatt ateista.
2018. febr. 1. 15:41
 23/40 anonim ***** válasza:

Balinhun utolsó soraival egyet kell értsek.

A többi ugyan szerintem kicsit sarkos... pl. az apró füllentések pozitív hatásúak is lehetnek. Ha valaki mindig kimondja a teljes igazságot, az nagyon hamar nagyon sok ellenséget szerez, és nem csak a gonosz emberek közül. Sajnos a jó emberek is ilyenek, hogy sokszor szeretik a kis mértékű ködösítést... ha ez jobb színben tünteti fel őket, vagy a világot.

Tehát ezt nem kell teljes mértékben eltüntetni egy normális emberi közösségben.

2018. febr. 1. 16:17
 24/40 anonim ***** válasza:

"Balinhun utolsó soraival egyet kell értsek.

A többi ugyan szerintem kicsit sarkos... pl. az apró füllentések pozitív hatásúak is lehetnek. Ha valaki mindig kimondja a teljes igazságot, az nagyon hamar nagyon sok ellenséget szerez, és nem csak a gonosz emberek közül. Sajnos a jó emberek is ilyenek, hogy sokszor szeretik a kis mértékű ködösítést... ha ez jobb színben tünteti fel őket, vagy a világot.

Tehát ezt nem kell teljes mértékben eltüntetni egy normális emberi közösségben."

Valóban lehetnek ez nem is vitás... nekünk, embereknek. De a kegyes hazugság is hazugság, nem mondjuk valóban mivan, hanem kicsit elferdítjük a dolgokat, hogy azért ránk vagy az adott személyre, akire jogosan haragudna meg valaki, az ne haragudjék meg. Persze, ezzel sokan nem értenek egyet, de nem is kell, hogy egyetértsünk vele igazán (bár, én és még rajtam kívül rengetegen, egész jól egyetértünk ezzel kapcsolatosan), mivel nem MI alkottuk a szabályokat, hanem Isten, és így kötelesek vagyunk az Ő szabályai szerint játszani, ha az életünket neki köszönhetjük. A normális emberi közösség, én úgy érzem, hogy az aki nem kötörfalaz, hanem megmondja az adott személy szemébe azt, amit gondol róla. Nekem ez a kötörfalazás nem jön be, ez olyan picit, mintha én azokkal akik bántottak engem régen a suliban, azokkal haverkodnék, és bólogatnék, ha azt mondanák, hogy hülye voltam, holott csak kicsit más voltam mint ők. Tehát, értse ki akarja, én azt nem tudom elfogadni (nem csak én nem), akik szűrkésen látnak a világban. Mondja ki, azt amit gondol, ha megbánt vele másokat bántson meg, inkább az mint, hogy hazudjon és akkor puszi van. Én is kimondok mindent a feleségemnek a bátyámnak, anyámnak és minden rokonomnak és barátomnak is egyaránt, ezért ők lehet megsértődhetnek (hisz joguk van hozzá), de ha nem tud olyanról, amiről tudnia kellene, és jó lenne ha tudna egy adott esetről/történésről, akkor az szerintem bántó. Nekem az lenne.

2018. febr. 1. 16:38
 25/40 HaEv ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Az, hogy ateista vagy, nem a Tízparancsolathoz való hozzáállásod függvénye. Az ateista tagadja Isten létét.

Egyébként pedig mi hívjuk Tízparancsolatnak, ez igazából egy parancs.

2. Mózes 20, 1.-3.Akkor jelentette ki Isten mindezeket: „Én vagyok Istened, az Örökkévaló, aki kihoztalak téged[a] Egyiptom földjéről, ahol rabszolga voltál. Ne imádj más istent rajtam kívül!"

Ami ezt követi, az tulajdonképpen a következménye annak, ha tiszteli valaki az Istent, és eredetileg így is kellett volna fordítani. A Tízparancsolat és törvénykönyv egyébként egy azonosság nélküli embercsoport polgári törvénykönyve.

Tehát ha az emberekre vonatkozó részre törekszel, az tök jó, mert a magyar, sőt európai törvényhozás is erre próbál biztatni téged.

Egyetlen megjegyzést engedj meg azért - Az általam idézett parancs lemaradt a felsorolásodból. Bocsi, csak így pontosabb. A felsorolásod 1. és 2. pontja ugyanaz a "parancs". De tényleg nagyon tiszteletre méltó, hogy így fel tudod sorolni. Erre kevesen képesek! Mindenképp megtisztelő, hogy így ismered ezeket.

Sajnos a veszekedés tiltása nincs benne a felsorolásban, így nem lenne béke a betartásából se. :) Nem sok ember képes kulturált véleményütköztetésre.

2018. febr. 3. 13:01
 26/40 anonim ***** válasza:

"Az ateista tagadja Isten létét."

Létezik néhány ilyen ateista is.

De:

Az ateista NEM HISZI EL Isten létét.

Ha a kettő közötti különbséget nem érted, akkor művelődj egy kicsit, különben nem fogod megérteni a világot magad körül!

2018. febr. 4. 06:36
 27/40 anonim ***** válasza:
Ha nem hiszi akkor tagadja is, nem?
2018. febr. 4. 09:04
 28/40 anonim ***** válasza:

NEM!

De ha nem érted a különbséget, akkor sajnos tényleg nagyon nagy probléma van veled. Ezen én már nem tudok innen segíteni, ezzel pszichológushoz kellene fordulnod.

2018. febr. 4. 09:37
 29/40 anonim ***** válasza:
Tehát akkor, nem hiszem el, hogy van az nem egyenlő azzal, hogy tagadom, igaz? :)
2018. febr. 4. 09:58
 30/40 HaEv ***** válasza:

Kedves #26-os!

Köszönöm a megjegyzésed, elgondolkodtatott.

Eddig úgy tudtam, hogy az ateista szó ezt jelenti.

A teo szó Istent vagy istent jelent. Az a előtag pedig ha jól tudom, fosztóképző-szerűség.

Az idegen szavak szótára ezt írja:

"ateista: Isten létezését elutasító (eszmei irányzat)."

Viszont érdekelne, hogy szerinted mi a különbség az Isten létének tagadása és a között, hogy valaki nem hiszi el Isten létét.

Kifejtenéd? Nem kötözködés miatt kérdezem, hanem komolyan. Mert eddig nem találtam különbséget a kettő között.

Köszönöm.

2018. febr. 4. 10:04
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!