Mit jelent, hogy "Európában még az ateista is keresztény"?
Még soha nem hallottam. De feltételezem hogy a kultúrára utal.
Tehát a Krisztus születése utáni 3. évezredben élünk, a Gergely pápa szerinti naptár december hónapjában, és a karácsonyt ünnepeljük nemsokára. Ha baj van akkor "jaj Istenem" felkiáltást használjuk, születésnapkor "Isten éltessen", Magyarországra Isten áldását kéri a Himnusz, a magyar címerben kettős kereszt található. Gyakori nevek a Dávid, Péter, Pál, Eszter, János, Máté, Márk, Magdolna, Anna, Mária, József, stb stb... Az egyházi esküvő és temető még teljesen istentelen embereknél is gyakori. Az erkölcsi felfogásunk alapjait a tíz parancsolat és Jézus adja akkor is ha valaki nem hisz Istenben (pl. egyáltalán nem jellemző minden kultúrkörben hogy az emberi élet nagy értékkel bír, vagy hogy a bűnözőket / leszakadt embereket rehabilitálni és integrálni akarnák, hogy új életet kezdhessen).
Folytasd te a sort...
Nem tudom ki mondta, de egy baromság.
Az elsőre reflektálva pedig:
senki sem tudja, hogy Krisztus létezett-e, a karácsonyt azért ünnepeljük, mert a téli napfordulót évezredek óta ünneplik az emberek (igen, a pogányok, ez egy pogány ünnep, az egyházak csak rátelepedtek egy már meglévő ünnepre).
Aki tudja magáról, hogy ateista, az nem használja a "jaj istenem" és az "isten éltessen" felkiáltásokat, nem templomban esküszik és mindenkinek a tudtára adja, hogy nem igényli a papot/egyéb csuhást sem majd a temetésén. Persze azzal is tisztában van, hogy akkor már halott lesz úgyhogy valószínűleg tökéletesen leszarja, hogy mi lesz a halála után. :)
Az erkölcsi felfogásról pedig, akinek egy képzelt barát kell hozzá, hogy erkölcsös életet éljen, mert magától nem megy, az kb eláshatja magát..
"Aki tudja magáról, hogy ateista, az nem használja a "jaj istenem" és az "isten éltessen" felkiáltásokat"
Én minden ateista ismerősömtől szoktam hallani, de lehet hogy te kivétel vagy.
Nem vagyok kivetel. Sem en sem az ismeroseim nem mondunk ilyesmiket. Miert is tennem? Azt se mondom, hogy "jaj rozsaszin egyszarvucskam!" :-DD
Es ha halalfelelmem van, akkor sem kezdek el imatkozni :D
Léteznek második generációs ateisták, ők már nem mondják.
Aztán ebből egyre több lesz majd.
Nem, dq. Butaság, amit mondtál.
Az első generációsok azért mondják, mert a vallásos szüleik naponta 50-szer mondják ezeket.
A második generációsoknak pedig az ateista szülei évente háromszor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!