Magyarország hány %-a ateista és hány % keresztény?
Google > népszámlálás 2011 vallás
Központi Statisztikai Hivatal forrásából, Népszámlálás, 2011
37,1% : Római katolikus
1,8% : Görög katolikus
11,6% : Református
2,2% : Evangélikus
0,3% : Jehova Tanúi
0,2% : protestáns
0,2% : A Hit Gyülekezetéhez tartozó
0,1% : Izraelita
0,1% : Iszlám
0,1% : Az örök világ törvényt hirdető vallások
18,2% : Ateista
27,2% : Nem kívánt válaszolni
A statisztika azért érdekes, mert engem a népszámláló biztos simán beírt kereszténynek, amikor én mondtam neki, hogy nem vagyok az. Gondolom a többi lakásban is ezt csinálta. Úgyhogy a veszprémi adatok egy része hamis.
Annyival egészítsük ki a statisztikát, hogy nagyon nem mindegy, hogy valaki kereszténynek tartja-e magát, de ez kimerül kb. ennyiben is.
Nyilván nem egy reprezentatív szám, de a hatszáz fészbukos ismerősömből tudomásom szerint jó ha 10-20 jár rendszeresen templomba.
A népszámlálás nem tudja követni még azt sem, ha valaki egy keresztény-buddhista egyvelegben hisz.
Az ateisták 99%-a is hívő lett benne, és persze szinte mindenki keresztény.
Ugye a kereszténység úgy terjed, hogy az egyén megkérdezése nélkül keresztelik meg a csecsemők egy részét, így ő is keresztény lesz a vallási "hatalom" szempontjából. Így elég nehéz megmondani, hogy akit megkereszteltek, az valóban tartja-e a vallást. Ezért is lehet, kevesebb a bigott keresztény, mint a "divat" keresztény (aki csak azért lett az - mint említetted, hogy bármiben megtalálja a hitet). Kikeresztelkedni meg macera.
Az állami szinten kötelező keresztény hittan a másik oka lesz ennek. (bár ezzel kefebajusz is próbálkozott)
A statisztika tévedése minden vallás esetében azonos valószínűségű. Tévedése mégis kisebb a több adat alapján, mint a saját példádban vett mintávétel. Ugye minden 5. Ember a földön kínai. Ha mi öten vagyunk a családban magyarok és jön egy baba, az nem lesz kínai, hiába ez a teljes népességre vett statisztika eredménye. Ilyen formában lehet hibás az is, amit saját környezetünkben ismerünk. Ahogy írtad, nem reprezentatív.
Azon csodálkozom, hogy a statisztikában nem érte el az 1 ezreléket a Jedik száma.... :)
Bocs', kicsit félreérthető volt.
Tehát az ateisták többsége hívő lett benne - nagy részük keresztény - a hívők bő többsége pedig keresztény lett akkor is, ha csak megkeresztelték, de azóta egész másban hisz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!