Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha a 10 parancsolatból csak...

Ha a 10 parancsolatból csak az utolsó hatot tudom elfogadni akkor én ateista vagyok?

Figyelt kérdés

Ezekkel nem tudok mit kezdeni.

1. Ne tisztelj más isteneket.

2. Ne csinálj faragott képet (bálványt) és ne imádd.

3. Isten nevét hiába ne mondd.

4. Szenteld meg a hetedik napot.

Viszont törekszem rá, hogy a következők szerint éljek.

Úgy gondolom ezek a valláson és hiten túlmutató

általános érvényű igazságok. Ha csak ezeket tartanák

be az emberek - a vallásos emberek is ! - akkor béke

és nyugalom lenne a földön.

5. Tiszteld apádat és anyádat.

6. Ne ölj.

7. Ne törj házasságot (ne paráználkodj).

8. Ne lopj.

9. Ne tégy hamis tanúságot.

10. Ne kívánd, ami embertársadé.

2018. jan. 30. 22:01
1 2 3 4
 11/40 anonim ***** válasza:

Nem tudom, Merete... a #5 lepontozása nem zavar?

Pedig ott aztán tényleg csak az igazság van leírva.

Ezen kívül erkölcsöt nem csak egy isten képes teremteni, hanem egy akármilyen közösség is. Még az állatcsordákban is létezik valami fajta erkölcs.

Ezen egy adott egyed nem igazán tud változtatni!

Tehát hamis az a kijelentés, hogy az isten nélkül nem létezne erkölcs, vagy pedig teljesen esetleges lenne.

2018. febr. 1. 14:26
 12/40 anonim ***** válasza:
Nem azt mondtam,hogy nincs erkölcs,hanem azt,hogy egy embernek így nincs abszolút értéke. Akkor nem tudjuk un block kijelenteni,hogy csináld ezt és ne csináld azt embertársaddal,legfeljebb azt,hogy csináld ezt,addig amíg....<-- ez itt a feltételek helye,amihez köti az ember a másokhoz való hozzáállását. Viszont a Biblia meg arról beszél,hogy ne csak akkor szeresd,HA és ne csak akkor legyél vele jó,HA,hanem szeresd és kész,akármilyen is ő veled. Ezért mondtam,hogy abszolútum nélkül az embertársakra vonatkozó parancsolatok elég viszonylagosak lennének,mert függnének kb minden ember hozzáállásától a másikhoz. Példának ott van a tiszteld apádat és anyádat. Ezt szokták a legnagyobb feltételekhez kötni az emberek,mert itt is az megy,hogy majd tisztelem,HA. De itt ilyenről nincs szó,csak tömören az,hogy tiszteld őket,Isten nélkül viszont oda jutsz,hogy majd te megszabod,hogy mi alapján érdemli meg a te tiszteletedet,így máris felhígul az egész.
2018. febr. 1. 14:53
 13/40 anonim ***** válasza:
Az,hogy kinek a lepontozása zavar,az meg hadd legyen az én dolgom,amikor téged lehúznak és szóvá teszed,téged sem zavar,hogy melletted 5 hívőt is lepontoztad,azokért nem szólsz te sem.
2018. febr. 1. 14:56
 14/40 anonim ***** válasza:

Nagyjából igazad van, csak azt felejted el, hogy a közösség mindenképpen kialakít egy eléggé erős erkölcsi követelményt.

Ha ezt nem tartod be, akkor a közösség kisebb vagy nagyobb mértékben kivet magából: akár meg is ölhet miatta.

Tehát igaz, hogy abszolút erkölcs nem létezne (az ateisták így is gondolják), viszont nagyon is erős és eléggé stabil közösségi erkölcs az mindenképpen létezik!

Tehát AZ a kijelentés hamis, hogy ilyen nem létezne valamilyen isten nélkül.

2018. febr. 1. 14:57
 15/40 anonim ***** válasza:

Itt még senkit nem pontoztam le.

Igyekszem nem elhamarkodottan dönteni.

Nem úgy, mint sajnos sok ember, aki többnyire nem is ír, mert nem tud mit... de a piros kezet azt sajnos megtalálja.

2018. febr. 1. 14:59
 16/40 anonim ***** válasza:
És én ezt is írtam,egyetértettem egy másik kommentelővel,aki -úgy vettem le- szintén arra utalt,hogy Isten nélkül nincs egy abszolút értéke az embernek,Isten nélkül a maradék 6 parancsolatot gyakorlatilag úgy formáljuk,ahogy a mi feltételeink diktálják,mert számunkra egy ember csak addig értékes,amíg nem lép át egy határt,akkor értékes,ha megfelel bizonyos feltételeknek,Istennek viszont csak értékes,mert ember.
2018. febr. 1. 15:00
 17/40 anonim ***** válasza:

Én meg úgy szűröm le a Bibliából, hogy Istennek csak az az ember értékes, aki őt imádja, vagy legalább megvan az esélye, hogy imádni fogja még a halála előtt.

Tele van a Biblia ilyen passzussal, amelyik ezt támogatja, mindkét oldalról.

Ill. akad sajnos sok ember, vagy nép, amelyik valamilyen szempontból útban van az istennek, ezért ki kell irtani, vagy más esetekben erősen korlátozni kell őket.

Mondjuk ez mind érthető, ha úgy általánosságban a vallások működésére gondolunk.

2018. febr. 1. 15:05
 18/40 anonim ***** válasza:
Erre is van azért ellenpélda,pl amikor Káin megölte a testvérét és Isten védte,nem ölhette meg senki,pedig nem igazán volt nevezhető a követőjének ezek után. Az akkori hozzáállása az emberhez sem függött attól,hogy hívő-e vagy sem,mert ha hívőként bűnt követett el,akkor is meghalt,mert a "bűn zsoldja a halál" ugyanúgy vonatkozott hívőre is,mint hitetlenre.
2018. febr. 1. 15:17
 19/40 anonim ***** válasza:

Igen, ezt én sem értem, miért csinálta így.

Talán azért, mert kipusztult volna az egész emberiség?

Bár... itt elég zavaros a Biblia. Valahogyan hirtelen sok ember lett rajtuk kívül is, akik érdekes módon idősebbek voltak Káinnál.

De még egyszer: a kérdező azt kérdezte, hogy ki az ateista.

Én PONTOSAN leírtam.

Jelenleg 20%-on áll a válaszom.

Ez azt jelenti, hogy itt 5 pontozóból sajnos 4 valamilyen szempontból problémás.

Ezt kérdeztem, hogy ez nem zavar téged?

2018. febr. 1. 15:24
 20/40 anonim ***** válasza:

Hát ha azt mondom,hogy zavar,az változtat valamin? Nem leszel több százalékon tőle,mire én zöld pacsit adok valakinek,már menthetetlenül le van húzva és még 1%-ot sem tudok dobni rajta.

Nem zavaros az,én össze tudom kötni későbbi eseményekkel,pl amikor Dávid éhezett és megette az áldozati kenyeret,Isten nem súlytott le rá,pedig ha úgy nézzük,hogy Istennél a törvény mindenek felett,akkor ennek halálos bűnnek kellett volna lennie,de mégsem volt az,mert az emberi élet értékesebb,mint a törvény betűje. Vagy amikor Jézus szombaton gyógyított,a farizeusok szerint törvényt szegett,holott nem,mert ott is egy emberi életről volt szó,ami fölé nem lehet helyezni a törvényt,ezért nem mondjuk egy a piroson átszáguldó szirénázó mentőre,hogy törvényt sértett,mert jó esetben épp életet mentett és nem hamburgerért sietett. Istennek igenis értékes az ember,annyira,hogy a farizeusok még bírálták is Jézust,amiért az életet a törvény fölé merte helyezni.

2018. febr. 1. 15:33
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!