Megbízhatok a Bibliában?
51.
De éppen arról van szó, hogy a Biblia ír olyan következetlenségeket, amelyek alapján kétséges, hogy Isten szava lenne.
Mitől Isten szava? Mert azt írja magáról? Én ha írok egy könyvet titokban, és beleírom, hogy az isten szava, akkor azt elhiszed?
Egyébként szoktam olvasgatni a Bibliát, egyik - másik történet szép, de sosem értettem mitől akkora dolog, én még olyan nagy horderejű bölcsességet nem olvastam benne.
Vidiripi
Hakapeszi!
"A tudomány soha nem mond valamit teljesen biztosra, lehetnek új eredmények. Viszont ez teljesen más nagyságrendű valószínűség mint a hité. Millió megfigyelés támasztja alá."
A hitet is megfigyelések támasztják alá.
"A tudomány, ha téved, tovább lép. Ha az elmélet hibás, elveti és újat magyarázatot keres, nem a tényeket próbálja eltorzítani."
Előfordul hogy a hívő is rosszul lát dolgokat és idővel azokon változtat. Ez az én életemben pont így volt ,de nem vagyok ezzel egyedül.
"Na de a tudomány sok mindent tud is."
Na ez kezd vicces lenni! :D
A hívő is tud sok mindent! Pl. tudja hogy létezik Jeruzsálem ,Egyiptom ,stb.
"Ma olyan betegségeket élsz túl, sőt, mi több, meg sem kapod, amibe csak 100 éve simán belehaltál."
S ugyan akkor olyan betegségek vannak napjainkban amelyek 100 éve még ismeretlenek voltak!
"Ez nem hit, itt komoly eredmények vannak. Valaha gyalog jártak az emberek, most, ahogy ezt írom kb. fél millió ember ül repülőgépeken az úti céljuk felé tartva. Őket nem a hit tartja a magasban."
Láttam egy riport filmet a repülés biztonsággal kapcsolatban. Arról faggatták a szakértőt hogy mit lehet tenni vészhelyzet esetében és hogy mi zajlik ilyenkor a pilótafülkében.
A pilótáknak nincs idejük félni mert annyi dolguk van. Ellenben az utasokkal. S amikor az utasok mindent megtettek amit az utaskísérő mondott nekik már csak egy dolog marad amit tehetnek. S ezt maga a szakértő mondta. Imádkozhatnak! A halál senkit nem kerül el.
Legyen az hívő vagy professzor vagy egyszerű melós. De a világ legnagyobb hatalmával rendelkező embere is lehet! Zuhanó repülőn azt mondják hogy nincsenek ateisták. Én nem tudom soha nem utaztam még zuhanó repülőn.
"Kár. Mert ha írna, hihetőbb lenne. A Nap fúziós elven működik, persze erről egy nagy szakállú próféta mit sem tudott. Magyarország energiájának 40 % - a atomenergiából származik."
Nem kár! Ugyan is a Biblia nem azért íródott hogy ilyen kérdéseket válaszoljon meg! Na meg ha megválaszolná ezeket a kérdéseket akkor hol maradna a felfedezés öröme?
"Vagy nem. Ki mondja, ki látta?"
Logikus a válasz. AZ látta aki ott volt!
"Ütközések, korábbi behatások miatt alakulhatott így. A Naprendszer korai időszakában sok kataklizmikus esemény zajlott, meteorok, hosszú időbe telt, míg elérte a mai formáját."
Vagy nem. Ki látta?
"A Biblia állítja, hogy már volt Föld a Nap körül. És akkor kóvályogna."
Nem kóvályogna. S a Biblia nem állítja hogy volt már Föld a Nap körül. Amúgy is pont az volt a bajod hogy nem volt Nap akkor hogyan állíthatná hogy ott volt a Nap körül?
"Egy tudományos vívmány, most már tudod."
Félre értettél! Azt nem tudtam hogy egy tudományos elmélet az internet! Azt tudtam hogy vívmány!
"Most már csak azt bizonyítsd, hogy az ilyen ritka kivételek túlélői között szignifikánsan többen vannak azok, akik nem hittek a gravitációban van épp az elektromos áramban és így élték túl."
Nekem miért kellene ezt bebizonyítanom? Neked kell erről bizonyíték és nem nekem. De miért én legyek az aki bizonyít? Az hogy hiszel vagy sem a te dolgod nem az enyém! Viszont attól még elbeszélgethetünk erről.
"Olyat nem mutatsz, aki 10 ezer méteres zuhanást egy karcolás nélkül megúszott."
Azt úgy sem hinnéd el!
50. kommentelő!
"Nem tudom mi értelme vitatkozni olyan emberrel aki csak egy könyvet ismer. Az a könyv pedig mese könyv (biblia)."
De ez egy olyan mese könyv amelyre egész tudomány ágak épülnek sőt folyamatosan vizsgálják tudományosan a benne leírtakat! Melyik másik "mese könyvről" lehet még ezt állítani?
Viszont megmagyarázhatnál valamit.
Te személy szerint mit keresel ennek a "mese könyvnek" a világában? Tehát a vallás kategóriában! Mert ha viccnek és mesének tartod az egészet akkor teljesen logikátlan a viselkedésed. Hiszen időt pazarolsz olyasmire ami számodra mese. Ezzel elveszed a véges idődet olyan dolgoktól ami hasznos.
- Kérdés az hogy miért pazarlod az idődet?
"Ha morális ember akar valaki lenni nem kell a bibliát követnie."
Ha morális ember akar lenni akkor azt teheti a Biblia alapján is! Ugyan is a kettő nem zárja ki egymást! S mivel szabad országban élünk ehhez joga van. Mint ahogyan ahhoz is hogy halálra igya magát vagy épp a terhes kismama dohányozzon a szülészet épülete előtt az doki társaságában aki szintén dohányzik.
"Sőt tovább megyek bíznál egy olyan államban vagy robotban aki a biblia törvényeit követi."
Az államot vagy a robotot hogyan tanítanád meg az irgalmasságra a hitre a szeretetre?
Nem életszerű hogy ez megvalósuljon. De ha ezeket a problémákat átlehetne hidalni akkor lehetséges lenne hogy bíznék benne. Amennyiben tényleg működik.
"Olvastam a bibliát és még sok más könyvet is. Pont ezért tekintek szánalommal a vallásos emberekre."
A simán vallásos emberekre én is szánalommal tekintek. Mert egyfajta börtönben vannak ,őket az igazság nem tette szabaddá. Sajnos a saját elképzeléseik foglyai lettek és képtelenek szabadulni mert nem képesek a változásra a megújulásra. Újjászületés!
"Ha Isten elpusztítaná a gonoszt, de nem képes rá,
akkor nem mindenható.
Ha képes rá, de nem akarja,
akkor rossz-indulatú.
Ha akarja és képes is rá,
miért létezik gonosz?
Ha nem is akarja és nem is képes rá,
miért hívjuk Istennek?"
Én örülök hogy Isten nem pusztítja még el a gonoszt. Mert akkor engem is el kellett volna pusztítania. De esélyt adott arra hogy változzam! Viszont ha azonnal elpusztítana akkor nem lenne esélyem változni. És hogy egyetlen esélyt sem kap az ember az nem igazságos.
Minimum egy esély mindenkinek jár.
Vidiripi
"De éppen arról van szó, hogy a Biblia ír olyan következetlenségeket, amelyek alapján kétséges, hogy Isten szava lenne."
Valóban ír Isten szava következetlenségeket!
Íme az egyik. Máté 5:44 Én pedig azt mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket, áldjátok azokat, akik titeket átkoznak, jót tegyetek azokkal, akik titeket gyűlölnek, és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket,
Az emberek nem így gondolkodnak!
"Mitől Isten szava? Mert azt írja magáról? Én ha írok egy könyvet titokban, és beleírom, hogy az isten szava, akkor azt elhiszed?"
Írj egy könyvet! Szólj ha kész van elolvasom. Nyugodtan bele is írhatod hogy Isten szava. De nagyok az elvárások azt ugye tudod! Mivel ha nincs benne erő amely hatást vált ki az emberben akkor az elfog tűnni a süllyesztőben mint a többi tartalmatlan ,semmit mondó ,üres írás.
"Egyébként szoktam olvasgatni a Bibliát, egyik - másik történet szép, de sosem értettem mitől akkora dolog, én még olyan nagy horderejű bölcsességet nem olvastam benne."
Mert nem csak azt kell nézni nem csak a bölcsességet. Annál sokkal összetettbe.
A 11. kommentben már írtam néhány dolgot. Próbáld ki!
52
Ha majd más lelkülettel olvasod a Bibliát, akkor észreveszed, és megérted, hogy mennyi bölcsesség, tudás, szeretet van benne és, hogy a történetek nem csak szépek, de tanulságosak is, hogy minden amit itt olvashatsz csak a javadat szolgálják.
Próbálj meg te is egy könyvet írni és mondd azt, hogy isten vagy. Lássuk sikerül-e a Bibliához hasonló színvonalú és szellemiségű művet alkotnod!?
"A hitet is megfigyelések támasztják alá."
Akkor mitől hit? Attól hit, hogy nem lehet az igazáról objektíve meggyőződni. Ha lehetne, nem hit lenne, hanem tudományos tény.
"A hívő is tud sok mindent! Pl. tudja hogy létezik Jeruzsálem ,Egyiptom ,stb."
Köszönjük, most már ezt is megtudtuk.
"S ugyan akkor olyan betegségek vannak napjainkban amelyek 100 éve még ismeretlenek voltak!"
Ma magasabb a várható élettartam és alacsonyabb a gyermekhalandóság mint bármikor.
"Ugyan is a Biblia nem azért íródott hogy ilyen kérdéseket válaszoljon meg! Na meg ha megválaszolná ezeket a kérdéseket akkor hol maradna a felfedezés öröme?"
Minek felfedezni? Felfedez valamit a tudomány, erre a hívők azt mondják, az nem lehet, mert a Bibliában nem így áll. Magyarázhatjuk, a Föld nem keletkezhetett a Nap előtt - hiába.
"Vagy nem. Ki látta?"
Kölcsönadom a távcsövem. Egy egyszerűbb távcsővel is a saját szemeddel láthatod a Hold felszínén a krátereket, a Földön is van néhány, azok ütközések eredményei.
"S a Biblia nem állítja hogy volt már Föld a Nap körül."
És a felfedezés öröme? Vagy csak olyat szabad felfedezni ami egybevág a Bibliával? Felfedezték, hogy nem így volt.
"Amúgy is pont az volt a bajod hogy nem volt Nap akkor hogyan állíthatná hogy ott volt a Nap körül?"
Azért kéne így állítania, mert így volt. És ha így állítani, akkor máris hihetőbb lenne a sztori.
"Azt nem tudtam hogy egy tudományos elmélet az internet!"
Az is. Tudományos elméletek alapján, amik aztán bizonyítást nyertek, alkották meg ezt a technikai vívmányt.
"Azt úgy sem hinnéd el!"
Bemondásra nem is. Bizonyítsd be tanúkkal, felvételekkel, orvosi, szakértői véleményekkel, hogy Gipsz Jakab leesett 10 ezer méter magasról a földre, felállt, leporolta magát, aztán elment és ivott egy sört.
"Mivel ha nincs benne erő amely hatást vált ki az emberben akkor az elfog tűnni a süllyesztőben mint a többi tartalmatlan ,semmit mondó ,üres írás."
A Bibliában sincs elég erő, pl. nem hat rám és még sok millió emberre sem.
"Próbálj meg te is egy könyvet írni és mondd azt, hogy isten vagy."
A Bibliát sem Isten írta, hanem emberek, akik azt állítják, hogy Isten szava. Egy csomó ember nem hiszi el, sok olyan ember sem, aki más vallásokban hisz. Egy mohamedán számára pl. istenkáromlás az, hogy Jézus Isten fia. Pedig ő is hisz Istenben, sokuk kész meghalni a hitéért.
És vannak más vallások is. Kinek van igaza? Mindnek egyszerre nem lehet igaza. Ha a Biblia annyira egyértelműen Isten szava, miért nem hisz benne mindenki, hangsúlyozom, olyan sem, akinek amúgy erős hite van?
"Lássuk sikerül-e a Bibliához hasonló színvonalú és szellemiségű művet alkotnod!?"
Én semmi kimagasló értéket nem látok a Bibliában. Egy jól behatárolható, szűk földrajzi területen játszódik, élt abban az időben, mennyi, pár százmillió ember az egész Földön, a mai ember számára semmit nem mond, ködös példázatok, egy válogatás, kivettek belőle, hozzátettek, többször oda - vissza fordították.
Belemagyarázni, bele lehet mindent. Jó, hogy azok az idők elmúltak, amikor az egyház meg is ölte azokat, akik kritizálni merészelték az állításait.
Miért válaszoltam a kérdésre? Mert a kérdés arról szólt, hogy megbízhat a bibliában. A véleményem pedig nem. Miért kutatják annyian: mert még mindig a vallás a legjobb üzlet. Olyan dolgot árul amit halálodig nem tudsz megfogni.
Szóval miért is van tele szeretettel a biblia? Lehet rossz könyvet olvastál. A bibliádba az istened több gyereket és nőt és embert ölt meg mint maga sátán. Szemet hunyni ezek felett pedig nem lehet szerintem.
Ahhoz képest, hogy a pénz a gyökere a gonosznak a legtöbb vallás igen csak gazdag. Nem fizetnek adót, és rengeteg kiváltságot élveznek.
Akkor vizsgáljuk meg miért is jár halál a bibliába :
Dolgozni a hétvégén
Káromlás
Melegeket
Terhes nőket akik nem házasok
Akik nincsenek körülmetélve
…
Tudom rosszul van értelmezve.
A biblia emberek által kreált mese. Olyan emberek írták kik sok 100 évvel az események után éltek. Majd ezt javították fordították javították majd újra írták majd azt újra írták majd….. Szóval hol is van benne a hiba?
Mindig nagyon mulatságosnak találom, amikor egy felnőtt ember úgy beszél Noé történetéről mint ha az tényleg megtörtént volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!