Megbízhatok a Bibliában?
Előző, a második idézettel kapcsolatban, abban az időben üldözésre számíthatott még saját családja részéről is aki Jézust követte, ezért a felhívása.
Első idézetnél pedig felhívnám a figyelmed a "betöltsem" szóra. Merthogy Jézuson kívül senki emberfia nem tudta betölteni a törvényt, senki sem élt bűntelen életet.
"Mert a törvény Mózes által adatott, a kegyelem pedig és az igazság Jézus Krisztus által lett."
Vidiripi
"Innen."
Én is onnét tudom mert azt írja!
"Így van. Isten léte pedig nem tény. Ha az lenne, be lehetne bizonyítani."
Mert hol írtam én azt hogy Isten léte tény?
"Logikátlan és ellentmondanak az állításai a tudományos tényeknek."
A feltámadásról is elmondhatjuk ezt! De ugyan ezt elmondhatod Jézus tanításáról is. Máté 5:44
"A tudománynak nem gond bevallani, hogy még nem tud valamit. Az viszont szinte bizonyos, hogy a Nap volt előbb és aztán a földi élet."
Köszönöm! Látod nincs is akkor különbség tudomány és hit között mint amekkorát sokan gondolnak.
A hívőnek sem esik nehezére bevallania hogy nem tudja részleteiben azt hogy Isten hogyan teremtett! De hiszi hogy Isten létezik!
Szinte ismétlem SZINTE TÉNY hogy Isten létezik!
"És? Ebből mindjárt az következik, hogy a Bibliának van igaza?"
Ebből rögtön az következik hogy nem lehet tényként kezelni azt ami tudományos elmélet! Azért mert nem bizonyítható. Így inkább a hihető kategóriába tartozik és nem a tények kategóriába!
Viszont ha még is tényként kezelik akkor nem látom be hogy ebben az esetben egy hívő miért ne kezelhetné tényként Isten létezését!
"Is is. De amit hiszek, azt nem állítom be ténynek."
Hol a határ tudás és hit között?
"Amúgy én még csak nem is vagyok teljesen ateista, nem zárom ki Isten létét, csak azt mondom, a Biblia fából vaskarika, arra építeni egy egész világnézetet?"
Igen arra építeni egy egész világnézetet! Ez számodra miért probléma?
"Én is onnét tudom mert azt írja!"
De nem úgy van. Úgy írja, de nem úgy van. Akkor most mi legyen? A valóságot hazudjuk, torzítsuk hozzá a hiedelemhez, vagy vessük el a tévhitet?
Ha most azt írná a Biblia, hogy minden felfelé esik a földön, akkor azt is lehiszed? Közben meg lefelé esnek a tárgyak, akkor mi legyen? Mindenki hazudik aki mást állít?
Nagyon nagy valószínűséggel előbb keletkezett a központi csillagunk a Nap, és csak sokkal később a Föld és rajta az élet.
A szentlélek "tüzében" meg nem értek gyümölcsök, ez alig - alig valószínű.
A Nap NEM azért van, hogy jelezze mikor van nappal, hanem egy rendkívül bonyolult, termonukleáris rendszer, amiről már sokat tudunk, az pár öreg .aszi, aki a Bibliát írta, az meg nem tudta. Csak látta éjjel Hold van az égen - a fene, valahogy az is elfogy néha - nappal meg a Nap.
A napfény nélkül nincs fotoszintézis és gumi állagúak lesznek a csontjaid, ha sokáig nem ér napfény.
A Nap nélkül a Föld csak kóvályogna az űrben, persze idővel befogná más csillag, és ha addig nem fagynánk valamilyen módon kockára, akkor sem biztos, hogy az jó lenne nekünk.
Vidiripi
"Nem lehet meg bizni a bibliában. Egy olyan könyv ami arra ad választ hogyan tarst szolgált, öld meg ágyasod, fizess apjának és erőszakold meg a lányát, stb egy olyan isten aki kirtott gyereket nőket csecsemőket nem minden ható és nem tiszteletre méltó."
Te ezt egyszerűen nem félre értelmezed hanem nem érted az egészet és nem is akarod megérteni!
Régen azbeszt szigetelést használtak. Manapság azt állítják róla hogy rákkeltő! Nem lehetséges hogy csak félre értelmeztek valamit?
Ha megvizsgálod a szövegkörnyezetet akkor te magad is látnád hogy az általad idézett törvények nem a keresztényekre vonatkoznak!
"Igen tudom félre van értelmezve...."
Nem félre érted hanem egyáltalán nem érted. Ez olyan mintha a három szöget akarnád a kör alakú mélyedésbe beilleszteni!
"...míg minden be nem teljesedik."
És minden be is teljesedett. Jézus életében ,halálában ,feltámadásában és feltámadása után is. Mivel Jézus nem az életében törölte el a törvényt hanem a halálával! De amit idézel azt még a halála előtt mondta. Ok és okozat logika ha úgy jobban tetszik! És ebben még csak hinned sem kell mindössze az információ birtokában kell lenned és logikai úton megértheted a dolgok menetét. Persze ehhez az kellene hogy részletesen ismerd a Bibliát! Jézus érvénytelenné tette a törvényt. De csak akkor amikor eljött az ideje és nem előbb!
A vizet fel kell forralni hogy a tészta megfőjön. S annak is meg van az ideje hogy meddig kell a tésztának a forró vízben lennie. Mindent a maga idejében.
"Ebből rögtön az következik hogy nem lehet tényként kezelni azt ami tudományos elmélet!"
De azért internetet használsz, elég jól működik.
Nem hit kérdése a tudomány: ha 100 ember nem hisz a gravitációban vagy a villamosságban, attól még 100 - ból 100 összetöri magát ha leugrik a magasból vagy megüti az áram, ha a konnektorba nyúl.
Vidiripi
"De nem úgy van. Úgy írja, de nem úgy van. Akkor most mi legyen? A valóságot hazudjuk, torzítsuk hozzá a hiedelemhez, vagy vessük el a tévhitet?"
Ja hogy nem úgy van! Na de mi is a valóság?
"Ha most azt írná a Biblia, hogy minden felfelé esik a földön, akkor azt is lehiszed? Közben meg lefelé esnek a tárgyak, akkor mi legyen? Mindenki hazudik aki mást állít?"
De nem azt írja! Tudod sokáig nem hitték el a történészek hogy létezett Szodoma és Gomora városa. Aztán egyszer csak egy műhold segítségével felfedeztek valamit. Odamentek és a régészek feltárták Szodoma és Gomora városát! A tudomány utolérte a Bibliát!
"Nagyon nagy valószínűséggel előbb keletkezett a központi csillagunk a Nap, és csak sokkal később a Föld és rajta az élet."
Valószínűleg! Tehát így hiszed mert nem tudod! Pont mint a hívő ember. A hívő is csak sok mindent hisz és nem tud! Mondom én hogy nem olyan nagy az a szakadék tudomány és hit között! :)
"A szentlélek "tüzében" meg nem értek gyümölcsök, ez alig - alig valószínű."
Nem tudjuk!
"A Nap NEM azért van, hogy jelezze mikor van nappal, hanem egy rendkívül bonyolult, termonukleáris rendszer, amiről már sokat tudunk, az pár öreg .aszi, aki a Bibliát írta, az meg nem tudta."
A Bibliát 40 különböző ember írta és még nő is volt közte. A Biblia nem ír termonukleáris rendszerekről. De arról igen hogy Isten szólt hogy legyen világosság és lett világosság!
"A napfény nélkül nincs fotoszintézis és gumi állagúak lesznek a csontjaid, ha sokáig nem ér napfény."
Legyen világosság! És lett világosság!
"A Nap nélkül a Föld csak kóvályogna az űrben, persze idővel befogná más csillag, és ha addig nem fagynánk valamilyen módon kockára, akkor sem biztos, hogy az jó lenne nekünk."
Van olyan bolygó amelynek a forgásiránya megegyezik az óramutató járásával. De miért van az hogy van olyan bolygó amelynek ellentétes a forgásiránya?
Megjegyzem a tudományos elmélet szerint amire te is utaltál a Nap nélkül nem létezne a Föld. Szóval biztosan nem kóvályogna az űrben mivel nem is jöhetne létre a tudományos elmélet szerint!
"De azért internetet használsz, elég jól működik."
Nem tudtam hogy az internet az egy tudományos elmélet!
"Nem hit kérdése a tudomány: ha 100 ember nem hisz a gravitációban vagy a villamosságban, attól még 100 - ból 100 összetöri magát ha leugrik a magasból vagy megüti az áram, ha a konnektorba nyúl."
Tévedésben vagy! Van kivétel. Nem egy ember élt már túl áramütést villám formájában biztosan.
És volt olyan ember aki 10000 méteres zuhanást élt túl!
"Ja hogy nem úgy van! Na de mi is a valóság?"
Az szinte biztos, hogy a Nap keletkezett előbb, és aztán a Föld.
Napfény nélkül nincs élet ez szinte 100 % - ra vehető.
"Valószínűleg! Tehát így hiszed mert nem tudod!"
Nem. A tudomány soha nem mond valamit teljesen biztosra, lehetnek új eredmények. Viszont ez teljesen más nagyságrendű valószínűség mint a hité. Millió megfigyelés támasztja alá.
"Pont mint a hívő ember."
Nem. A tudomány, ha téved, tovább lép. Ha az elmélet hibás, elveti és újat magyarázatot keres, nem a tényeket próbálja eltorzítani.
"A hívő is csak sok mindent hisz és nem tud!"
Na de a tudomány sok mindent tud is. Ma olyan betegségeket élsz túl, sőt, mi több, meg sem kapod, amibe csak 100 éve simán belehaltál. Ez nem hit, itt komoly eredmények vannak. Valaha gyalog jártak az emberek, most, ahogy ezt írom kb. fél millió ember ül repülőgépeken az úti céljuk felé tartva. Őket nem a hit tartja a magasban.
"A Biblia nem ír termonukleáris rendszerekről."
Kár. Mert ha írna, hihetőbb lenne. A Nap fúziós elven működik, persze erről egy nagy szakállú próféta mit sem tudott. Magyarország energiájának 40 % - a atomenergiából származik.
"De arról igen hogy Isten szólt hogy legyen világosság és lett világosság!"
Vagy nem. Ki mondja, ki látta?
"Van olyan bolygó amelynek a forgásiránya megegyezik az óramutató járásával. De miért van az hogy van olyan bolygó amelynek ellentétes a forgásiránya?"
Ütközések, korábbi behatások miatt alakulhatott így. A Naprendszer korai időszakában sok kataklizmikus esemény zajlott, meteorok, hosszú időbe telt, míg elérte a mai formáját.
"Megjegyzem a tudományos elmélet szerint amire te is utaltál a Nap nélkül nem létezne a Föld."
"Szóval biztosan nem kóvályogna az űrben mivel nem is jöhetne létre a tudományos elmélet szerint!"
A Biblia állítja, hogy már volt Föld a Nap körül. És akkor kóvályogna.
Amúgy megtörténik, hogy egy - egy külső bolygó elszakad a központi csillagjától, ezek az ún. magányos bolygók, no de ezek is valamely csillag keletkezésével párhuzamosan jöttek létre. Az ilyen kóvályog egy ideig az űrben, aztán idővel befogja egy másik csillag gravitációs ereje.
"Nem tudtam hogy az internet az egy tudományos elmélet!"
Egy tudományos vívmány, most már tudod.
"Tévedésben vagy! Van kivétel. Nem egy ember élt már túl áramütést villám formájában biztosan.
És volt olyan ember aki 10000 méteres zuhanást élt túl!"
Igen vannak kivételek. Most már csak azt bizonyítsd, hogy az ilyen ritka kivételek túlélői között szignifikánsan többen vannak azok, akik nem hittek a gravitációban van épp az elektromos áramban és így élték túl.
"És volt olyan ember aki 10000 méteres zuhanást élt túl!"
Egyébként nem azt mondtam, hogy 100 % hogy belehal. Egy millióból egy talán túlél egy 10 ezer méterest zuhanást. Volt már ilyen, egy stewardess valahogy beékelődött a repülő ülései közé és túlélte a zuhanást, élve szedték ki a roncsból. De azt írtam: összetöri magát. És mind összetöri magát aki akár csak 15 méter magasból leesik.
Olyat nem mutatsz, aki 10 ezer méteres zuhanást egy karcolás nélkül megúszott. Ha extrém szerencséje van, és valami puhára esik, talán megússza, de akkor is nagyon súlyos sérülésekkel.
Nem tudom mi értelme vitatkozni olyan emberrel aki csak egy könyvet ismer. Az a könyv pedig mese könyv (biblia).
Ha morális ember akar valaki lenni nem kell a bibliát követnie. Sőt tovább megyek bíznál egy olyan államban vagy robotban aki a biblia törvényeit követi. Most mondhatod, hogy de akkor meg ekkor meg hát jézuska meg mózeska. Olvastam a bibliát és még sok más könyvet is. Pont ezért tekintek szánalommal a vallásos emberekre.
Ha Isten elpusztítaná a gonoszt, de nem képes rá,
akkor nem mindenható.
Ha képes rá, de nem akarja,
akkor rossz-indulatú.
Ha akarja és képes is rá,
miért létezik gonosz?
Ha nem is akarja és nem is képes rá,
miért hívjuk Istennek?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!