Hogyan döntöttétek el, hogy a sok száz isten közül éppen abban/azokban hisztek, amelyikben?
Részemről a Biblia egyedisége, mondanivalója, hitelessége, tévedhetetlensége vezetett erre + a természettudományos ismereteim.
De ezt hosszú hosszú évek vizsgálata
Az isteneket az emberek teremtették a maguk képére,
felfogására, ugyanezen az alapon kinek melyik szimpatikus, abban hisz. Én, Isten bocsássa meg nekem, materialista felfogású vagyok és ennek semmi köze semmiféle politikai meggyőződéshez, mindössze a fizikai valóságot fogadom el.
ez nem úgy működik, kedves kérdező, hogy a Aldiból melyik lekvárért nyúlok.
A megismeréssel függ össze a hit.
Közeledjetek Istenhez és Isten is közeledni fog hozzátok -mondja az egyik tanítvány, Jakab.
Azután meg úgy van az, ahol sok istenségnek hódoltak, ott is tudták ám, hogy Legnagyobb csak Egy lehet.
Duns Scotus írta le, de azt is sokan érezték már, amióta ember az ember:
Isten a Lét. Esse est Deus.
a 3-asnak egy ellenvetés, javítás - amely egész más fényben mutatja az ember eredetét, feladatát életét-halálát: Nem Isten antropomorf, hanem az ember theomorf.
Nem sok 100, hanem sok 100000.
Amúgy 95% abban hisz, amibe beleszületik.
"Amúgy 95% abban hisz, amibe beleszületik."
Szerencsére ez a kereszténységre nem igaz, mivel akkor nem terjedt volna el. Ugyanis egy követője nem volt Jézusig:)
Na igen: az az 5%
Egy új vallás ha születik, értelemszerűen az el is tud terjedni, HA olyan, és HA szerencséje van.
A kereszténységnek pl. szerencséje is volt, hiszen az elején elég sokat változott: pl. Jézus eredeti tanai lehet, hogy nem terjedtek volna el. Nem azért, mert rosszak lettek volna - hanem éppen túl jók, és ezért nem alkalmasak vallásnak.
De a kereszténység pont arrafelé változott, hogy vallásra alkalmasabb lett.
Utána ismét szerencséje volt, hiszen szoros versenyben volt a Mithrasz kultusszal, és az majdnem legyőzte.
Itt valószínűleg azon múlt a dolog, hogy a Mithrasz kultusz teljesen elnyomta a nőket, akik ezért nem támogatták annyira.
Utána megint csak hatalmas szerencséje volt azzal, hogy egy császár fantáziát látott benne, és államvallássá tette.
Utána megint csak szerencséje volt azzal, hogy a birodalom széthullása után a területen élő népeket nem söpörték el a barbárok, ezért fenn tudott maradni.
Csak szólok, hogy ezek a szerencsés esetek NEM voltak törvényszerűek!
Bármelyik elmaradhatott volna, és akkor ma a kereszténység nem létezne, vagy csak kis szekta lenne valahol.
Akkor valami más vallás lenne a helyén, esetleg több más vallás.
Köszönöm a válaszod!
Bár arra azért még kíváncsi lennék, ha meg nem haragszol a kérdésért, melyik vallás igazát találtad meg a természettudományokban?
#2 és #3
Nem gondoltam hogy magyarázatra szorul, de a kérdésem értelemszerűen azokhoz szól, akik hívők!
Köszönöm a részletes választ! :)
Jogos észrevétel. De azért vannak, ha kevesen is, akik megismerkednek más vallásokkal is, mielőtt elkötelezik magukat amellett, ami a környezetükre jellemző.
"Köszönöm a válaszod!
Bár arra azért még kíváncsi lennék, ha meg nem haragszol a kérdésért, melyik vallás igazát találtad meg a természettudományokban? "
Nincs mit. Ahogy írtam, a Bibliáét, annak Istenének az igazát. ezt persze hosszú kifejteni, helyette magyarázatként írok egy igét: Róma 1,20 Mert a mi Istenben láthatatlan, tudniillik az ő örökké való hatalma és istensége, a világ teremtésétől fogva az ő alkotásaiból megértetvén megláttatik; úgy, hogy ők menthetetlenek.
Tudom, hosszabb kifejtést igényelne, de sajna nincs most időm
De hülye vagyok, tényleg, valahogy nem esett le első olvasatra az a Biblia szó, csak amit írtál róla :"D Ne haragudj!
Másrészről ha lesz egy kis időd, némi kifejtés jó lenne. Mert olvastam a Bibliát, és például Mózes könyvének elején gyakorlatilag alig akad olyan mondat, ami ne lenne teljesen helytelen a tudományos ismeretek alapján.
Ezek után pláne kíváncsi vagyok, a természettudományok melyik részét sikerült összeegyeztetned a hiteddel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!