Protestáns vagyok, de azon belül mi?
Sziasztok!
Szóval az a helyzet hogy tudom magamról, vagyis arról amit hiszek, hogy az protestáns hit, de azt is tudom, hogy azon belül is vannak ágak, és nem tudom az én hitem pontosan melyik ágat takarja.
Szóval én abban hiszek, hogy nem kellenek se a templomok, se a misék, se a papok ahhoz, hogy valaki szólhasson Istenhez. Tehát hogy elég vagyok én is, nem kell közvetítő, ha beszélni akarok hozzá, akkor megteszem és ő meghallgat.
Hogy nevezik ezt a hitet?
Nos akkor tisztazunk meg nehany dolgot:
Ha el tudod fogadni a templomot nehany oltarkeppel ,keresztel es az urvacsorat ugy valod hogy a bor es kenyer allat az Ur testet es veret veszuk magunkhoz (kicsit azert valamivel bonyolultabb de kb ez a lenyege) akkor az evangelikussokhoz all kozelebb a hited.
Ha viszont a templomot kepek es kereszt nelkul tudod csak elkepzelni valamint az urvacsoraban lelkileg latod az egyesulest az Urral es nem hangsulyozod anyira hogy a kenyer es bor allat az o teste es vere van kvazi a kenyeret es bort csak mint jelkepet hasznalsz viszont vallod hogy lelkileg az Urral egyesulsz akkor a reformatusokhoz all kozelebb a hited.
Nekem katolikusként sem kell közvetítő ahhoz, hogy Istenhez beszéljek. Minden nap többször megteszem.
Viszont a protestáns egyházaknak is vannak templomaik, papjaik és istentiszteleteik.
Kicsit pontosíts a kérdéseden.
Istenkereső - és ez jó.
"Ha Istent keresed, már van hited" (Augustinus)
egy kis pontosítás: "nem kellenek se a templomok, se a misék, se a papok ahhoz, hogy valaki szólhasson Istenhez"
ezt szerintem amióta ember az ember, mindenki így gondolja és tapasztalja és gyakorolja - bármely vallásban.
A szakrális tér, szakrális idő a szakrális szertatáshoz, liturgiához kell - az archaikus őskortól az istentelen lipsikorig, vagyis a világ végezetéig.
Furcsa a sok "protestáns" megszólalást olvasni, akik elvetik a közösség szükségességét.
Igazából nem vagy protestáns, esetleg valami hippi neoprotestáns.
Minden keresztény irányzat szerint szükség van azokra, amiket felsoroltál. Lehet egyes protestánsok azt mondják, hogy istentisztelet mise helyett, pap helyett lelkészt mondanak, de nélkülözhetetlen dolgok. Krisztus legfontosabb parancsait sem vagy képes gyakorolni "soloban".
"Mert ahol ketten vagy hárman összejönnek az én nevemben, ott vagyok közöttük."
Nevezhetjük templomnak, imaháznak, akár zsinagógának is, de a lényeg, hogy ahol legalább "ketten vagy hárman". Nincs olyan, hogy ahol egyedül összejövök magammal.
Az Eukarisztia vagy úrvacsora is olyan Krisztus által elrendelt dolog, amit csak közösségben lehet gyakorolni, magunkban nem.
Imádkozni természetesen lehet magunkban is, ettől még nem vagy protestáns, akár lehetnél hindu is. A katolikusok is imádkoznak magukban, de nem vetik el Krisztus tanítását veled ellentétben, hogy a kereszténységet csak közösségben lehet megélni.
+
Marha egyszerű a válasz, kérdezd meg szüleidet, hogy melyik felekezetben kereszteltek meg.
Legalább 8000 protestáns felekezet van, azért nagyon nem mindegy, hogy melyik tagja vagy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!