Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Jézus tényleg élt?

Jézus tényleg élt?

Figyelt kérdés
Van bármilyen régészeti lelet, vagy ókori szöveg, ami igazolja, hogy valós személy volt? (És itt nem a különböző evangéliumokra gondolok). Pl római nyilvántartás, feljegyzés róla? Ha valóban élt, és ekkora csodákat hajtott végre, akkor azt nyilván a rómaiak, vagy más szomszédos népek is feljegyezték. A rómaiak sokkal kisebb dolgokat is lejegyeztek.

2017. okt. 7. 19:28
1 2 3 4
 31/40 anonim ***** válasza:

"A római építészetre és a görögökre nem reagáltál. Gondolom mert azok nem illeszkednek a hitedbe, mely szerint minden ami a kereszténység előtt létezett, az sötét, pogányság, és csak a nagy keresztény vallás hozott világosságot. Segítek, nem."

Azta! nagyot segítettél - őő... min is? rajongok az emberiség kultúrtörténetéért, a világvallásokért - őskortól, az Aranykortól-> a mai sötétkorig.

""A kereszténység sötétséget hozott európára. Ha nem létezett volna, ma már űrhajóink lennének. ""

Sííííííírok:D:D:D (Európa, Jézus nagybetűvel írandó, ez csak úgy mellékesen)

*

Ha nem létezett volna kereszténység, a 2000 éves Európai kultúra sem létezett volna.

Sajnos űrhajóval nem jutnál olyan messze, mint mondjuk egy buddhista szútrával. Vagy a négy árja (nemes) igazsággal. Vagy a Hegyi-beszéddel.

-----

Sajnos ezeket soha nem fogod megérteni, ha teljesen megkövült a létszemléleted, és nincs, ami feloldja.

2017. okt. 8. 13:10
 32/40 A kérdező kommentje:

"Hát milyen rendőr-nyomozó vagy Te, bölcs asszony?

Hol írtam azokat, amiket nekem tulajdonítasz? Mit kétlesz? Hogy többet foglalkoztam a világvallásokkal és a kultúrtörténettel, mint te?"

Nyilván! Kulturált, kimért stílusod, tényekkel alátámasztott állításaid, és érzelmektől mentes reakcióid mind erről tanúskodnak. Én kérek elnézést. Hívjalak esetleg Professzor Úrnak?

A "fröcsög" kifejezést, "fröcsögést" csak bulvár-blikken nevelkedettetek használják - és maguk teszik azt, hagyd már ki tudományos értekezéseidből, kérlek, szennyezed ezekkel a monitorom.

Igen, nagyon tudományos ez az értekezés. A gyakori pont arról szól.

"És írtam: semmit nem tudsz a hitemről."

Gondolom buddhista, muszlim, esetleg zsidó lehetsz, ha ennyire hevesen reagálsz arra, hogy valaki megkérdőjelezi jézus valódiságát. Még véletlenül sem keresztény.

"Na meg válaszoltam : a korabeli ávós jegyzőkönyvekből idézve:

"Jézus nem élt, mert nincs ilyen bűnözőnk nyilvántartva."

Pecsét, aláírás."

Oké, én meg befejeztem veled. Fáraszt a gyerekes és egyszerű gondolkodásmódod. Mintha egy 5 éves gyerekkel vitatkoznék, az óvoda homokozójában. További szép napot!

2017. okt. 8. 13:16
 33/40 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom, hogy szándékosan "húzol" engem, vagy ennyire tájékozatlan vagy. Miért nem vagy képes megérteni, hogy én APOSTOLI LEVELEKRŐL írtam. Se Péter, se Jakab, se Júdás nem írt evangéliumot, ezt belekeverni szándékos félrevezetés, hogy aláásd a hozzászólásomat. De ezzel csak saját tudatlanságodról teszel bizonyságot.

A félrevezetésedtől függetlenül, az említett apostolok szemtanúk voltak, akik nem egy évszázaddal később írták LEVELEIKET (ennél jobban nem tudom hangsúlyozni, hogy leveleikről beszélek), hanem még életük során, az I. században.

Szóval sokadszorra is, LEVELEK, APOSTOLI LEVELEK, nem sokkal később írt apokrif iratok.

2017. okt. 8. 13:51
 34/40 A kérdező kommentje:

33-as! Most látom csak, hogy igazad van, tényleg elnéztem. Viszont ezeket a leveleket is a halála után írták:

Jakab levele: i.sz. 45

Péter 1.: i.sz. 60

Péter 2.: isz. 67 - 125 között

János leveleiről nem találtam dátumot, megköszönném ha megírnád, mikor íródtak

Júdás levele: kru. I. század.

Oké, hogy ezek időben közelebb esnek hozzá, de egyik sem valós időben íródott. Korábban is ezt kifogásoltam.

"se Júdás nem írt evangéliumot"

És amit megtaláltak, az az apokrif irat? Oké hogy nincs benne a hivatalosan összeválogatott, mesterségesen összeszerkesztett bibliában, de attól még létezik.

[link]

2017. okt. 8. 14:16
 35/40 anonim ***** válasza:
49%

"Oké, én meg befejeztem veled"

A bölcs egy ostobától is tanul (ezért bölcs),

az ostoba egy bölcstől sem (ezért ostoba).

Köszönöm a beszélgetést.

Sokat tanultam belőle.

2017. okt. 8. 14:38
 36/40 anonim ***** válasza:
68%

Kedves kérdező, most már legalább odáig eljutottunk, hogy megértetted mely iratokról beszéltem, ez is haladás.

Lássuk, hogy miért nem a 30-as években írták "frissen", hanem később.

Ha beleolvasol az apostoli levelekbe, láthatod, hogy sokat egy-egy gyülekezetnek írtak (Pál levelei különösen), néhányat pedig az egész Egyháznak (katolikus, egyetemes levelek összefoglaló néven, ilyen Jánosé, Péteré, Jakabé is). Tehát ezeket a gyülekezeteket meg kellett alapítaniuk előtte, máskülönben kinek írtak volna(?).

Azt is tudjuk, hogy nem egyből Jézus halála után mentek az apostolok szerte a világban, hanem egy kis idő eltelt közben.

Így teljesen érthető, hogy egyiket Kr.u. 45 körül, másikat a 60-as években írták.

Ha mást nem is akarsz, legalább a bevezetőket nézd majd meg, talán jobban megérted.

János levelei egyébként az I. század végére tehetőek, ahogy evangéliuma. Az evangéliumot okkal írta meg élete alkonyán. Számos téves nézet terjengett már akkoriban is, így ezekre volt válasz az evangéliuma. Jól láthatóan ezen korai eretnek nézetekre reflektálva bizonyos részeit erősen kihangsúlyozta.

"És amit megtaláltak, az az apokrif irat? Oké hogy nincs benne a hivatalosan összeválogatott, mesterségesen összeszerkesztett bibliában, de attól még létezik."

Ha elolvastad volna magát a cikket is, láthatnád, hogy nem hitelesíteni akarja az apokrif iratot, csak a korát teszi helyre. A középkor helyett a 2. században íródhatott, amikor se az áruló Júdás, se Jakab testvére Júdás nem élt már.

Persze értem én, hogy ettől függetlenül számodra ezen írások nem hatnak bizonyító erővel, de legalább az apostoli leveleket és az apokrif evangéliumokat helyre tettük, pusztán történelmi szempontból.

Egyébként számos apostol vértanúsága történelmi tény, talán egy általuk kitalált, nem létező személy miatt nem élték volna át azokat a kínokat.

2017. okt. 8. 18:34
 37/40 anonim ***** válasza:
Szóval szerinted a Biblia nem hiteles, mert elfogult. Értem. Akkor nézzük, mi a véleményük egy nem keresztény vallás követőinek. Mi a helyzet a Koránnal, ami szintén megemlíti Jézust? A muszlimok nem fogadják el megváltójuknak, mégis elismerik, hogy egy jelentős személy volt.
2017. okt. 8. 21:22
 38/40 anonim ***** válasza:
A Korán a Biblia alapján készült (többek között).
2017. okt. 8. 21:27
 39/40 anonim ***** válasza:

Előzőnek: Igen, de Korán kiderült, hogy nagy hülyeség van benne, szentség mögé rejtett paráznaság, meg élet mögé rejtett gyilkosság,

nem ismerős ez, milyen a Bibliából milyen angyal van mögötte, és mennyi embert meghülyített..

2017. okt. 8. 21:52
 40/40 anonim ***** válasza:
62%
Kérdéshez: Az ördög szeretné letagadni..
2017. okt. 8. 21:53
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!