Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogy értsük Jézus alábbi szavait?

Hogy értsük Jézus alábbi szavait?

Figyelt kérdés

Máté 10:34-36 "Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy békességet hozzak a földre. Nem azért jöttem, hogy békességet hozzak, hanem hogy kardot.

Azért jöttem, hogy szembeállítsam az embert apjával, a leányt anyjával, a menyet anyósával,

és így az embernek ellensége lesz a háza népe.

2017. szept. 8. 09:48
1 2 3 4 5
 11/43 Mansour ***** válasza:

"De itt ez úgy hangzik mintha ellenségként tekintene mindenkire aki nem őt követi."

Így is van. Egy teljesen más életfelfogást, erkölcsi rendet követő személy, az bizony ellenség, minek szépítgetni a dolgokat. Az erkölcsi relativizmus modern találmány, korábban szóba sem jött ilyesmi. De az hogy egyébként hogy bánunk (pontosabban: hogy kellene bánnunk) az ellenségünkkel, az már keresztény vívmány.

2017. szept. 8. 11:07
 12/43 A kérdező kommentje:
Én is vallásos vagyok, hiszek Jézusnak, csak másképp mint ahogy itt szerepel. Nem hiszem el hogy valóban ezt mondta volna. Ha valaki nem követte, legyen az akár a családtagja, nem lehet ellenségként tekinteni. Amennyiben ártani akar neki akkor az már más kategória, de itt nincs szó erről. Pusztán azért mert valaki más vallást követ, még nem lesz az ellenségem.
2017. szept. 8. 11:13
 13/43 anonim ***** válasza:
Jézus gyakran alkalmazta az irodalmi hiperbolákat, hogy jobban szemléltesse mondanivalója lényegét. Ilyen értelemben ez is egy hiperbola. A lényege az, amit korábbi hozzászólásomban írtam (még ha sokan le is pontozták), de természetesen a békességre kell törekednünk, nem kell keresni a viszályt, az úgy is jön magától.
2017. szept. 8. 11:30
 14/43 anonim ***** válasza:
Pedig de. A kereszténység is olyan mint a többi vallás. A más vallásúak eredendően rosszak, ergo: ellenségek. Az ellenségedet viszont aki rosszat tett veled "szeretned" kell, pedig rá joggal haragudhatnál. Egy más vallásút lenézhetsz, és lehet az ellenséged. Csak, mert...? Paradox hülyeségek tárháza, dehát ez van.
2017. szept. 8. 11:31
 15/43 imakommandós ***** válasza:

Jézus az ő békességét a tanítványainak adja és nem a világnak. Ez a 34. vers lényege, hogy Jézus a világra meghasonlást hozott. Az Istenkereső emberek tudták és azt várták a Messiástól, hogy amikor elkezdi az 1000 éves királyságát akkor az egész Földön uralmat fog venni a békéje:

Ézs 9:7 Uralma növekedésének és békéjének nem lesz vége a Dávid trónján és királysága felett, hogy fölemelje és megerősítse azt jogosság és igazság által mostantól mindörökké. A seregek Urának buzgó szerelme művelendi ezt!

Ehelyett jelen korszakban csak a tanítványok vannak békességben Istennel Jézus Krisztus által:

Ján 14:27 Békességet hagyok nektek; az én békességemet adom nektek: nem úgy adom én nektek, amint a világ adja. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, se ne féljen!

Krisztus nem ad békességet a világnak. Azok akik nem térnek meg, hanem ellene vetik magukat Istennek és Krisztusnak, az Isten haragja alatt maradnak. Csak az 1000 éves királyságban fog uralmat venni az egész Földön Isten békessége, de addig még a családokon belül is megosztást és ellenségeskedést hoz, hogy ki hogyan viszonyul a Messiáshoz. A természetes családi vonzalmat kell meggyülölni, megszentelni, és az isteni szeretet szintjére emelni. A természetes családi örökséget Péter apostol hiábavalónak nevezte, de Isten családja és öröksége nem veszendő hanem örök. Ebben is példát mutatott Jézus amikor a kereszten az anyjáról (Máriáról) való gondviselést a tanitványára, János apostolra bizta. Tehát nem gyülölte a családját, hanem ellenkezőleg, a legnagyobb kínok és megszégyenités közepette, a kereszten is gondoskodni akart a későbbi sorsukról.

Ez az isteni szeretet, ez az ami le tudja győzni a gonoszt, meg tudja győzni a családtagokat Krisztus számára, nem pedig a természetes családi kötelék.

2017. szept. 8. 11:42
 16/43 anonim ***** válasza:
Szerintem a rossz szokások, hagyományok ami miatt szembe lehet kerülni a saját családunkkal. És ez teljesen független attól, hogy vallási vagy egyéb okai vannak. A fegyver pedig nem csak kaszabolásra való, hanem önvédelemre is. Azt is mondhatta volna, hogy eszközt adok rá, hogy megvédhessétek magatokat azokkal a dolgokkal szemben, amik generációk óta működőképesnek látszanak, de valójában az ember érzi, hogy nem helyénvaló aszerint élni és változtatni akar. Márpedig a családi nyomás, befolyás, nagyon nagy tud lenni, de nem erősebb a lelkiismeretünknél. Nem arról van szó, hogy valaki másik vallást választ, hanem hogy ezen kívül, vagy belül rossz értékrendet követ és ezt akarja tovább vinni rajtunk keresztül. Előfordult, előfordul a mai napig is. Ebből kijönni elég ritkán lehet veszekedés vagy sértődés nélkül. Nem kötelező persze, de ha másképp nem megy, akkor akár ilyen úton is vállalni kell.
2017. szept. 8. 11:51
 17/43 anonim ***** válasza:

Ez az igerész is hasonló: Lukács 14,26

25Nagy sokaság ment vele, és ő feléjük fordulva így szólt: 26„Ha valaki hozzám jön, de nem gyűlöli meg apját, anyját, feleségét, gyermekeit, testvéreit, sőt még a saját lelkét is, nem lehet az én tanítványom. 27Ha valaki nem hordozza a maga keresztjét, és nem jön utánam, az nem lehet az én tanítványom.”

Máténál ugyenez:

10,37 A ki inkább szereti atyját és anyját, hogynem engemet, nem méltó én hozzám; és a ki inkább szereti fiát és leányát, hogynem engemet, nem méltó én hozzám.

Ezek valóban fejtörést okozó igerészek. Szerintem oldja a dolgot, hogy ez főképp arra az időre vonatkozik, amíg ő élt és megbízható tanítványokat kellett gyűjteni, az evangélium terjesztésére. Ha alkalmatlan emberek csatlakoztak volna, szégyent hoztak volna Jézusra. Ezért volt szigorú.

Másrészt, ezek nem azt jelentik, hogy meg kell utálnunk a családtagjainkat! Ha nem azt, hogy ha családtagjaink fenyegetőznek, hogy válasszunk, ők, vagy a keresztény hit, akkor Jézust kell választani. Ez is főképp azokban az időkben volt necces, amikor is üldözték Jézust és követőit, a zsidó hit felforgatói színében tűntették fel.

Folyt.

2017. szept. 8. 12:23
 18/43 Mansour ***** válasza:

"Pusztán azért mert valaki más vallást követ, még nem lesz az ellenségem."

Mondod ezt most a 21. században. De régebben, különösen a Jézus korabeli zsidók körében ezt nem így gondolták. Ezt azért látni ezzel a kérdéssel kapcsolatban. Ahhoz képest, hogy milyen volt akkor a zsidók hozzáállása más népekhez és vallásokhoz, Jézus még ezzel a kijelentésével együtt is egy nagyon türelmes és békés hozzáállást képviselt. De egyébként nyilván, mint ahogy az idézet második mondata világossá teszi, Jézus itt nem a népek, vallások közötti, hanem a szűkebb közösségen, családon belüli konfliktusokra utal, amelyek egy ilyen radikális tanítás követése esetén szükségszerűen bekövetkeznek.

2017. szept. 8. 12:29
 19/43 anonim ***** válasza:

Folyt.

„Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy békességet hozzak a földre. Nem azért jöttem, hogy békességet hozzak, hanem hogy kardot.”

Ez azt jelenti, hogy Jézus tanítása nem fogja elhozni a világbékét. Nem mindenki számára elfogadhatóak azok az erkölcsi tanítások, és ezért sokan elutasítják a benne való hitet. Az őt követőket meg üldözni fogják, ahogy megmondta, ez is különösképp a saját korában volt igaz. Lenni kell a tanítványaiban egy harci szellemnek, akik nem riadnak meg, csak mert üldözik őket.

Hozzátenném, hogy Jézus sose buzdított fizikai erőszakra, sem ő, sem tanítványai nem követtek el ilyet. Szellemi harcra utal, hogy fel kell venni a kesztyűt.

Iméntiek Jézus provokatív, karcos stílusához tartoznak. Máshol azt mondja: „Boldog, valaki énbennem meg nem botránkozik.” Jócskán voltak, akik megbotránkoztak radikális tanításain pl. szeresd felebarátod mint magad, vagy mert félreértették.

2017. szept. 8. 12:33
 20/43 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Rosszul értelmezed az igét!

Nem te viszonyulsz Krisztus követőjeként ellenségesen a másik emberhez,aki más urat szolgál,hanem akik a bűnt szolgálják azok számára te lettél ellenség,Uraddal együtt.

2017. szept. 8. 17:52
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!