A szüleim nem fogadják el, hogy nem akarok Jehova Tanúja lenni. Mit tegyek?
Ők már több mint 20 éve ebben a vallásban vannak, az egész család (5-en vagyunk testvérek, 3-an már nem is laknak itthon, de az öcsém és én még igen) járt gyülekezetbe. A nagyobb testvéreim 17-18 éves koruktól nem jártak.
Először is hiányoznak az ünnepek, a szülinap, amikor végre érezném kicsit hogy én vagyok központban, a karácsony, meg minden...
És mikor elkezdenek az osztálytársaim kérdezgetni, hogy miért nem ünneplünk semmit, válaszolni se tudok rá, mivel amik az általános J.T. válaszok szoktak ilyenkor lenni, azok szerintem mind baromságok. Pl.: azért nem születésnapozunk, mert egyszer egy király aki megünnepelte a sz.napját, utána haláleset történt, meg azért nem karácsonyozunk, mert Jézus nem Dec. 24/25-én született... Tudom, vannak erre "profibb" megmagyarázások is, de így is úgy is hülyeség.
Unom a gyülekezetet, a programokon fogom a fejem, hogy mekkora idétlenséget beszélnek, meg az az "1 bibliaverset vesézzünk ki 1 órán keresztül 10 oldalas Őrtorony cikkekben"-ből elegem van. Heti kétszer 2 órát végigülni és közben olyan hülyeséget hallgatni, amivel kicsit sem értek egyet, nagyon rossz.
A társaság csak 1-2 éves babákból és szüleikből valamint 60 éves nyanyákból áll, akik minden alkalom után odajönnek, megfogdozzák az arcom, és elkezdik hogy mekkorát nőttem, meg ilyenek... Ha legalább korombeliek lennének, akik nem retardáltak, lehet velük viccelni, és nem csak arról lehet velük beszélgetni, hogy "hű milyen izgalmas és tanulságos volt a mai előadás", akkor még lenne hozzá valamennyi kedvem.
Egyszerűen nem értek egyet az elveikkel, tanításaikkal, a kiközösítés témával az egy idő után szinte kötelező keresztelkedéssel.
A szüleim pedig nem értik meg, hogy ebből nekem nem kell, próbáltam rengetegszer beszélni velük, elmondtam az érveimet, erre elkezdtek velem kiabálni, anya egyszer felpofozott, hogy még egyszer ne merjek ilyet mondani, hogy nem akarok többet gyülekezetbe járni.
Eddig is csak az énekeket szerettem, de csak mert szeretek zenélni, énekelni, de a szövegük irritált.
Sosem szóltam hozzá, nem jegyzeteltem, vagy készültem fel. Mindig csak arra várok, hogy mikor lesz már vége. Leggyakrabban könyveket szoktam olvasni az előadások közben, de telefonról, mert már így is mindenkinél telefon meg tablet van, és arról nézik a bibliát, így nem tűnök ki egy teljesen más könyvvel.
Mindig azzal érvelnek, hogy fiatal vagyok még, és nem tudom mi jó nekem, mi válik hasznomra. Úgy kezelnek, mintha nem lenne eszem, és nem dönthetnék önállóan MAGAMRÓL fontosabb kérdésekben sem.
Így se leszek alkoholista, a ciginek a szagától is tényleg hányingerem van, drogozni eszembe se jutna.
Mit mondjak, tegyek, hogy végre megértsék, nem akarok többé gyülekezetbe járni?
14/L
És hanyadikos leszel most?
Milyenek a tanulmányi eredményeid?
#42 most leszek majd 9.
3as-4-es vagyok de egy viszonylag jó szakgimnáziumba fogok járni
33,34-es hsz
" Na, az ilyen embereket utálom." - köszönöm az "utálatod" :-) ez is arra mutat, hogy a Biblia szerint jó helyen vagyok :-)
"A szülei ráerőltetnek valamit, amit ő nem akar." - mialatt a szüleid fölneveltek elég sok ilyen történt veled is. Nincsen bben semmi kölönö, csak az a lényeg, hogyan kezelték a szüleid és te is az ilyen helyzeteket.
Biztosan nem az a megoldás, hogy átverjük a szüleinket. Bár a 2Tim. 3:1-5 szerint ez sem kizárt. Rajtunk múlik, hogy ne legyünk ennek a ítéletre méltó viselkedésnek a képviselői.
"Tisztelem a szüleim,szerencsére nem ilyen elborultak, mint a kérdezőé, de nem próbálnak rám erőltetni semmit." - hogyan tisztelheted a szüleidet, ha másokra, akiket nem ismersz ilyen "jelzőt, cimkét" raksz??
Nézz kérlek utána, mit jelent tisztelni a szülőt!
" a kérdést is elolvastad, vagy csak a válaszainkat?" - természetesen olvsatam( a feltételezésed is tizteletlenséget mutat egyik embertársad iránt!)
" Becsüllek, hogy te el tudtad fogadni a gyermeked döntését. A kérdezőnél nem ez a helyzet. Csakis ezért írtuk, amit írtunk." - na most meg becsülsz??? :-)
Pedig csak arról van szó, hogy megfogadtam Isten arra vonatkozó tanácsát, hogy SOHA ne szünjön meg semmilyen ok miatt a jó kommunikáció a családban. Abban családban ezzel van a probléma. vajon miért nem tud egy 14 éves lány őszintén beszélni a szüleivel??? Itt lehet a szülők felelősége is.
Szerinted ez okot ad arra, hogy becsapja, vagy átverje a szüleit(amir a válaszokban is biztatják)?
Nem tudom mióta tanul ez a lány a szüleivel....de nagyon keveset tud Istenről, talán azét, mert nem is akar.
De az is lehet, hogy soha nem volt igazán jó a kapcsolat a szüleivel, mivel a szavaiból nem csak az tükröződik hogy nem tisteli őket, de nem is igazán szereti őket....hiszen már alig várja, hogy megszabaduljon a "családi" fészekből.
Szerinted ez a lány hogyan fogja a további életében kezelni az életében felmeürlő(és hajaj az sok lesz) problémákat? majd ott is menekülőre fogja az helyett, hogy leülne a szüleivel, és őszintén elmondná nekik az érzéseit.
Hid el, a becsületes út mindig jó írányba vezet - az ő esetében is.
Ismét csak azt tudom írni, hogy sajnálom mind őt, mind a családját.....de pl. nem tudjuk, a szülők mit tudnak arról, amit itt elmondott nekünk...
Ezért írtam korábban, hogy nem ismerjük az összes körülményeket.
És ha nem szeretné megismerni Istent? Mert nem érdekli? Mert nem tud és nem is szeretne hinni benne?
A szülei nem tisztelik, mert nem foglalkoznak a saját lányuk véleményével.
Ó, és megnyugtatlak tisztelem a szüleimet, mindenről kikérik a véleményem, és én is az övékét. Nem az van, mint a kérdezőnél, hogy akarata ellenére ráerőltetnének valamit, amit ő nem szeretne. Nem óvodás, haggy döntösön ő a dologról.
És igen, nem ismerünk minden körülményt, de azért a kérdező elég kritálytisztán fogalmazott és mesélt.
Azért az meg már gyanús, hogy több testvére is lelépett előtte, szóval a szülőknél lesz a bibi. Mert elfogultak a vallásukhoz, ami az egyik legrosszabb.
Remélem beválik a terve, hogy ne kelljen elmenni, innen is sok sikert! :)
16/L
Kedves KZitus/#45/, a tiszteletlenség vádját visszautasítom, de továbbra is állítom: ha kellő odafigyeléssel olvastad volna el a kérdést, akkor nem írtad volna, hogy: "Nem tudom milyen a kapcsolatod a szüleiddel, de vallás nélkül is sokkal becsületesebb lenne, ha leülnél velük, és elmondanád azt amit gondolsz, és érzel."
A kérdező egyértelműen megírta, hogy már többször megfogalmazta "amit érez", és erre kiabálás szokott lenni a válasz, sőt még maflást is kapott már érte.
A családon belüli intimitás az egyik legfontosabb dolog, ami egy gyereknek "jár", és ezt nem a Biblia és nem is Isten fogja megadni a gyereknek, hanem a szülők. És ha a szülők egy ilyen érzékeny kérdésben elutasítással (a kiabálás ugyanis az) és fizikai agresszióval (a pofon ugyanis az) reagálnak, az a legbiztosabb módja annak, hogy a gyerekük őszinteségét fokozatosan elveszítsék. SOHA nem a gyerek a felelős a szülők iránti intimitás megszűnése miatt!
A vallás lelki és lelkiismereti ügy. Erővel lenyomni nem lehet valakinek a torkán, még merő jószándékból sem, mert ellentétes hatást érünk el vele. Te ezt beláttad a saját gyermeked kapcsán, --- nem lehetett könnyű, ha hiszel a hitedben, és szereted a gyerekedet, de mégis képes voltál rá, --- ezért továbbra is azt mondom, becsüllek. De a kérdező leveleiből én úgy értem, az ő szülei nem állnak ezen a magaslaton. Abszurd, de valószínű, hogy éppen ezért nem tudták átadni hitüket a gyermekeiknek. (Ha egyáltalán át kell azt "adni". Szerintem nem, de ez nem ide tartozik.)
És igen, ha a szülők nem partnerei a gyereknek a dolgok megbeszélésében; a nevelésben pedig nem tudtak túljutni a "tukmáláson", akkor nem jó felé vezetik őt, akkor menekülni kell ebből a mérgező környezetből (bármennyi jóindulattal is volt kikövezve az ide vezető út).
Hogy a későbbiekben hogyan fogja megoldani az emneri problémáit? Nem mernék erre vonatkozó következtetéseket levonni a jelenlegi helyzetből. Reméljük, ő belátóbb lesz majd a gyermekeivel, elvégre egy rossz példát már látott nagyon közelről. (Más kárán tanul az okos, a buta meg a sajátjából sem. Márpedig ezt a lányt én veled ellentétben egyáltalán nem gondolom butának, sőt!
(#35 voltam)
KZitus, neked most őszintén, feltűnési viszketegséged van??
Tudod mire gondoltam, mikor a "válaszodat" olvastam? Arra, hogy hogy lehet valaki ilyen alpári agymosott paraszt, aki azt hiszi nagyon belelát a dolgokba, közben meg a megértés határát se súrolja? És ennyi szabadidőd van, hogy a másikat próbáld leoltogatni?
De most komolyan, te tényleg ennyire hülye vagy, vagy csak megjátszod? Mert számtalanszor leírtam elég világosan, hogy a szüleim azok, akik nem hajlandóak beszélni ebben a témában, nem én nem tudok velük őszinte lenni. Lennék én őszinte, ha elfogadnák azt, hogy egy érző emberi lény vagyok, akinek van saját élete, gondolkodása.
Mint a kérdés kifejtésében írtam, soha nem érdekelt ez az Isten, Armageddon, Sátán, stb... dolog!
„de nagyon keveset tud Istenről, talán azét, mert nem is akar"
nem voltam elég érthető? Az egész kérdésem arról szól, miért nem akarok jobban belemélyedni ebbe a témába, leírtam, hogy nem, egyáltalán nem érdekel. Nem csak talán nem...
És képzeld, az apám elég szigorú, érzéketlen, anyával is mindig kiabál, veszekszik, amikor csak lehetőség adódik rá. A problémákat nem megbeszéléssel, hanem fizikai bántalmazással próbálja megoldani. Az idősebb testvéreimet még durvábban verte. És tudod milyen, mikor a bátyádat folyton látod a szobád ajtajából 5 évesen, ahogy az apád egy bottal veri a fenekét és közben durva dolgokst kiabál vörös fejjel? És mikor az apád úgy viselkedik az egész családdal, mint az alkamazottjaival?? (van egy cége) Hmm? Tudod milyen érzés?
Anyám nem ilyen kemény, de ha ideges, volt már rá példa, hogy azért a hajamnál fogva elkezdte a fejemet az asztalba verni, mert nem akartam megenni egy tál müzlit reggel. Nyilván nem ez okozta a kitörését, de még is rajtam, ily módon vezette le.
Persze idegenek előtt puszilgatnak meg simogatnak meg ők a tökéletes, mindent megadó szülők.
Szép kis J.T. ősök, az alapelvek szerint videlkednek, példamutatóan.
És így bízzak meg bennük?? Így legyek velük őszinte minden felmerülő kérdésben?
Többet akartál tudni a hátteremről, tessék itt van. Már érted miért "menekülnék" el minél előbb itthonról?
Felfogtad, hogy nem én vagyok primitív és elutasító? Annyit kértem, hogy otthagyhassam végre azt a lökött vallást, és élhessek.
De nem, neked ebbe is bele kell kötnöd. Tipikus szülőségi mániás ember vagy te. Mindig csak az a jó, amit az időssebbek csinálnak, megnézed a korom: "cöhh, biztos csak egy újabb agyatlan csitri, aki folyton lázad a szülei ellen"
Remélem megértettél ebből valamit, és nem jössz megint az anya-apa istenítő dumáiddal.
KZitus bigott vallásos, és ráadásul felületes is: nem is olvasta, amit írtál.
Nem kell vele a kelleténél többet foglalkozni. Nem ő fog neked segíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!