Hány neve van Istennek?
Egyet értesz ezzel? Istennek csak egy személyes neve van. A héber írásmódja יהוה, melyet magyarul általában úgy adnak vissza, hogy Jehova. A héber nyelv tudósai közül néhányan a „Jahve” megnevezést részesítik előnyben. Isten az egyik prófétáján, Ézsaiáson keresztül ezt mondta: „Én vagyok Jehova. Ez a nevem” Ézsaiás 42:8. Ez a név körülbelül 7000-szer fordul elő az ókori bibliai kéziratokban, sokkal többször, mint bármely más, Istenre utaló kifejezés, vagy mint bárki másnak a neve.
Isten nevének a rövidített formája, a „Jah”, mintegy 50-szer fordul elő a Bibliában, köztük az „Aleluja” és „Halleluja” szavakban, melyeknek a jelentése ’Dicsérjétek Jahot!’ Jelenések 19:1, Károli-fordítás, Újfordítású revideált Biblia.
Alex Fly
valakinek a rangja, pozicíója nem jelenthet egyet a nevével :-), ebben az értelemben: "Mert még ha vannak is, akiket „isteneknek” neveznek, akár az égben, akár a földön, mint ahogy van sok „isten” és sok „úr”, számunkra valójában e g y Isten van, az Atya, akiből van minden, és mi őérte;+ és e g y Úr van, Jézus Krisztus, aki által van minden, és mi őáltala." 1Korintusz 8:5, 6
Kedves kérdező!
Most akkor mit akartál írni? Hogy sok isten van? És ezt akarod bizonyítani azzal az igével, amely szerint csak egyetlen? Ugye nem túl nagy gond, ha inkább Isten Igéjének hiszek, nem neked...
De az eddig figyelmen kívül -és válasz nélkül- hagyott kérdésem még mindeg fennáll: az ókori egyiptomiaknál mi volt a neve a ma Nílus néven ismeretes folyónak? A válasz ismeretében egyértelmű, mi az igazság abban, amit írtál. Lehet, hogy ezért nem vagytok hajlandóak válaszolni?
Kedves Alex Fly
Részben egyetértünk, mert te is azt írtad, hogy csak egy Isten van...én is így olvastam a Bibliában
De!
"Most akkor mit akartál írni? Hogy sok isten van?" - nem, nem akartam ilyet írni, hiszen vedd figyelembe, hogy a Bibliából idéztem! Tehát nem az én állításom az, hogy a világban "sok isten van"
"És ezt akarod bizonyítani azzal az igével, amely szerint csak egyetlen? Ugye nem túl nagy gond, ha inkább Isten Igéjének hiszek, nem neked... " - mindig CSAK A BIBLIÁNAK kellene hinni Istennel kapcsolatosan... - hol a félreértés?
"De az eddig figyelmen kívül -és válasz nélkül- hagyott kérdésem még mindeg fennáll: az ókori egyiptomiaknál mi volt a neve a ma Nílus néven ismeretes folyónak?" - nem tudom megmondani mi volt a Nílus néven ismert folyókorábban.
A Bibliában szereplő első folyó az Édenből eredt, és azt a kertet öntözte, amelyet Jehova otthonul adott Ádámnak és Évának. Ebből a folyóból négy forrásvidék lett, amelyekből aztán létrejöttek a Pison, a Gihon, a Hiddekel és az Eufrátesz nevű folyók. Azok a területek (Havila, Kús, Asszíria), amelyek ezzel a négy folyóval együtt jelennek meg a beszámolóban, léteztek az özönvíz után (1Mó 2:10–14. Úgy tűnik, Mózes, a beszámoló írója a napjaiban ismert kifejezésekkel írta le, hogy hol volt az Éden kertje. Ennélfogva nem lehet biztosan megállapítani, hogy az özönvíz utáni vagy előtti időszakra vonatkozik-e, amit Mózes a Pison, a Gihon és a Hiddekel folyásáról írt. Ha ez a leírás az özönvíz előtti időkre utal, akkor igen valószínű, hogy az özönvíz megváltoztatta ezeknek a folyóknak az útját. Ha viszont az özönvíz utáni időkre, akkor azóta más természeti jelenségek, például földrengések, változtathatták meg a folyók útját, ami miatt nehéz azonosítani némelyiküket.
5."a Jehova szot minden izraeli tudos elveti,mert egy nőnemü szó".
Ezt te veted el nem ők!
De miért nem veted el pld.a következőket hisz nőnemű szavak.
Máté
Naftali
Lévi
Kettő
Jetró
Juda
IsaiAbija
Vagy a női nevek,amikor a végén mássalhangzó van.
Erzsébet
Hágár
Ruth
Neked nem a Jehova névvel van bajod hanem a Tanukkal.
@34: ismét nem értem, mit akarsz mondani. Egy szót sem szóltam az Édenről vagy az özönvízről; felesleges volt kiselőadást tartani róla.
Egyetlen kérdésem volt, de úgy látom, arra nem kapok választ. Mondjuk ennyi erővel már arra is rákereshettél volna -vagy direkt nem írtad ide, mert a válaszban benne van a teóriád cáfolata...
Vidiripi
"Neked nem a Jehova névvel van bajod hanem a Tanukkal."
Nekem viszont nagyon is bajom van a Jehova névvel! Azért mert téves!
"1100 k. keletkezett ill. terjedt el a Biblia maszoréta szövege alapján. A →maszoréták ui. a Jhvh mássalhangzóihoz az Adonáj ('az Úr') magánhangzóit illesztették, mégpedig a maszoréta vokalizálás szabályainak megfelelően a helyett e-t. A ~ szónak etimológiailag értelme nincs. Csak a nem zsidók körében vált használatossá, a zsidók sohasem használták."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!