Hány neve van Istennek?
Egyet értesz ezzel? Istennek csak egy személyes neve van. A héber írásmódja יהוה, melyet magyarul általában úgy adnak vissza, hogy Jehova. A héber nyelv tudósai közül néhányan a „Jahve” megnevezést részesítik előnyben. Isten az egyik prófétáján, Ézsaiáson keresztül ezt mondta: „Én vagyok Jehova. Ez a nevem” Ézsaiás 42:8. Ez a név körülbelül 7000-szer fordul elő az ókori bibliai kéziratokban, sokkal többször, mint bármely más, Istenre utaló kifejezés, vagy mint bárki másnak a neve.
Isten nevének a rövidített formája, a „Jah”, mintegy 50-szer fordul elő a Bibliában, köztük az „Aleluja” és „Halleluja” szavakban, melyeknek a jelentése ’Dicsérjétek Jahot!’ Jelenések 19:1, Károli-fordítás, Újfordítású revideált Biblia.
Vidiripi
"...melyet magyarul általában úgy adnak vissza, hogy Jehova."
Szeretném megjegyezni hogy sajnos tévesen.
Az IGAZSÁG az hogy ez szómozaik hogy "Jehova" ez téves!
"Jehova: →Jahve nevének helytelen kiejtésen alapuló változata. - 1100 k. keletkezett ill. terjedt el a Biblia maszoréta szövege alapján. A →maszoréták ui. a Jhvh mássalhangzóihoz az Adonáj ('az Úr') magánhangzóit illesztették, mégpedig a maszoréta vokalizálás szabályainak megfelelően "a" helyett e-t. A szónak etimológiailag értelme nincs. Csak a nem zsidók körében vált használatossá, a zsidók sohasem használták."
Azért terjedt el a magyarban is, mert egy az egyben átvette ezt a téves összeillesztést!
Amennyiben ez érv hogy a magyarban ez terjedt el úgy a "ki nem érdemelt kedvesség" kifejezést is le kell cserélni mert a magyarban a kegyelem terjedt el!
A hivatalos Jehova tanúi weboldalon olvasható az alábbi idézet!
"Sok tudós a „Jahve” kiejtést részesíti előnyben, de nem biztosak helyességében, és nincs is egység közöttük. Másrészt a Jehova a név legismertebb alakja, és tartalmazza a héber tetragram mássalhangzóit. A magyar nyelvhasználatban az elmúlt évszázadok során a „Jehova” alak terjedt el."
Tehát a tudósok a Jahve alakot részesítik előnyben. Vajon a tudósok miért pont azt részesítik előnyben? Biztos vagyok benne hogy nem azért mert NEM ez terjedt el a magyarban. Ennek teljesen más oka van!
"Ézsaiáson keresztül ezt mondta: „Én vagyok Jehova. Ez a nevem” Ézsaiás 42:8. Ez a név körülbelül 7000-szer fordul elő az ókori bibliai kéziratokban..."
Ez egy hazugság! Azokban a kéziratokban nem fordul elő egyetlen egyszer sem a Jehova alak. Ami kb. 7000-szer előfordul az a JHVH héber alakja vagyis: יהוה
A héber alak fordul elő kb. 7000-szer!
"Isten nevének a rövidített formája, a „Jah”, mintegy 50-szer fordul elő a Bibliában, köztük az „Aleluja” és „Halleluja” szavakban, melyeknek a jelentése ’Dicsérjétek Jahot!’"
Ha a rövidítése az hogy "Jah" akkor hogyan lehet Jehova a teljes alak?
Mert ahhoz azért nem kell tudósnak lenni hogy a Jahve rövidítése a Jah.
A Jehova pedig a "Jeh", lenne! De javítsatok ki!
"Istennek csak egy személyes neve van."
Azzal egyetértek hogy Istennek van személyes neve!
Amikor a Teremtőt test szerint keresed ( nevet akarsz neki adni )
A teremtő adott lehetőséget neked névszerint szólitani a fiát !!!
Ha valaki elnevez valakit , nevet ad neki , az azt jelenti , hogy szólítja , hívja !!! Vagyis irányítja !!!
Ha lenne neve a Teremtőnek akkor valaki , feljebb álna nálla !!! Nem lehetne , sem a kezdet , sem a vég !!!
Ha meghalgatsz több , klinikai halál utáni élményt , akkor fogsz találni köztük ojat is , aki tényleg találkozott a teremtővel !!!
A Teremtő lélek , nincs elnevezése !!!
De mikor találkozol vele 100%-osan fogod tudni hogy Ő az !!!
A teremtő az élők atyja : )
Kedves 12-es hsz
Az csak természetes, ha benne van a vágy a keresztény emberben, hogy Isten nevérők beszéljen, hiszen nem véletlenül adta krisztus tanácsul, hogy még az imáinkban is kérjük »Égi Atyánk, szenteltessék meg a neved." - nem azért mintha az nem lenne eléggé szent! Inkább azért a gyalázatért, amit az emberek többsége sajnos rárak, megszentségtelenítve azt.
"többi megnevezést "címnek" tartod," - tulságosan kicsi, és jelentéktelen vagyok ahhoz, hogy én tartsak "értekezést" az Isten Jehova nevéről. Méltó sem vagyok rá. A Bibliában olvashatunk Isten sokféle "címéről", amit én elfogadok. Ő a mi Teremtőnk, Atyánk, Gondviselőnk, Törvényadónk....és sorolhatnám.
Mint ahogyan egy földi apáról akit nevezzünk most Jánosnak el lehet mondatni, hogy apa, szülő, gonviselő, eltartó, férj.....ezt is sorolhatnánk. De attól ő még egész élete folyamán János marad :-)
"Bátrak vagytok, nem vitás. Dehát a működésetek és megítélésetek alapján meg is kaptátok ezért az "áldást"." - egyet értek ezzel a megállapításoddal, mert valóban bátorság kell a mai világban is, hogy kiálljunk Isten igzsága mellett, az áldása pedig olyan, ahogyan azt meg is ígérte: „Jehova áldása az, ami gazdaggá tesz, és ő nem ad ahhoz fájdalmat” Példabeszédek 10:22
„Védelmezni fogom, mert megismerte a nevemet” Zsoltárok 91:14
„Mivel ragaszkodik hozzám,
Én megmentem őt.
Védelmezni fogom, mert megismerte a nevemet.
Segítségül hív, és én válaszolok neki,
Vele leszek a nyomorúságban,
Megszabadítom és megdicsőítem őt." Zsoltárok 91:14,15
Egyébként nem napjaink jelensége az, hogy megszentségtelenítik Isten nevét, vagy el akarják feledtetni az emberekkel. Tudjuk, mivel ír róla a Biblia, ki áll ez mögött. Ez már évezredek óta Sátán törekvése és ebbe az irányba tereli az embereket. Ha ez nem így lenne, akkor nem íratta volna le Isten ezeket a szavakat:
Jeremiás 23:26, 27
" Meddig lesz ez még a próféták szívében, akik hazugságot prófétálnak, és akik saját szívük csalárdságának prófétái? Úgy gondolják, elfeledtetik népemmel a nevemet az álmaik által, melyeket egymásnak mesélgetnek, ahogy atyáik is elfeledték nevemet Baál miatt."
Ezékiel 36:23
»Meg fogom szentelni nagy nevemet, amely meg lett szentségtelenítve a nemzetek között, amelyet ti megszentségtelenítettetek közöttük; és megtudják a nemzetek, hogy én vagyok Jehova — ez a legfőbb Úr, Jehova kijelentése —, amikor megszenteltetem közöttetek a szemük láttára.
Ezékiel 38:23
Fölmagasztalom és megszentelem magamat, és megismertetem magamat sok nemzet szeme láttára; és megtudják, hogy én vagyok Jehova.«
Zsoltárok 83:19
Hogy megtudják az emberek, hogy te, akinek neve Jehova,
Egymagad vagy a Legfelségesebb az egész föld felett.
Ézsaiás 42:8
Én vagyok Jehova. Ez a nevem, és senki másnak nem adom dicsőségemet, sem dicséretemet a faragott képmásoknak.
Ézsaiás 54:5
„Mert nagy Alkotód a te férjurad, akinek seregek Jehovája a neve; és Izrael Szentje a te Megváltód. Az egész föld Istenének fogják hívni.
Hamis állítás a kérdés!
A legősibb bibliai iratokban egyetlen egyszer sem fordul elő a "Jehova"név.
A bibliai írók számos helyen nevezik Istent JHWH-nak,aminek kiejtése valószínűleg Jahve,a héber nyelv törvényei szerint.
Istent,természetesen nevezhetjük tulajdonságai,képességei szerint -a Szeretet,az Alkotó,a Mindenható,a Seregek Ura,Úr,Mindenütt Jelenvaló,Mennyei Atyánk,stb.-melyeket Ő ugyanúgy megért,mint a helytelenül kiejtett Jehova nevet.
Alex,ez tényleg jogos kérdés :)
Zitus,te meg ne beszélj mellé légyszíves,semmiben nem értünk egyet.
Vidiripi
"A pontos kiejtés jelenleg nem deríthető ki, semmi sem látszik indokolni, hogy a magyarban jól ismert „Jehova” formát fel kellene adni valamilyen más, javasolt változat kedvéért."
Ez természetesen nem igaz! A Jehova alaknak nincs etimológiai értelme! Az Őrtorony társulat előszeretettel idéz katolikus lexikonból. Ezt teszem én is!
Idézem a lényeges részt!
"Jehova: →Jahve nevének helytelen kiejtésen alapuló változata. - 1100 k. keletkezett ill. terjedt el a Biblia maszoréta szövege alapján."
S még egy apróság.
Ha a rövidítése az hogy "Jah" akkor hogyan lehet Jehova a teljes alak?
Mert ahhoz azért nem kell tudósnak lenni hogy a Jahve rövidítése a Jah.
"Ha mégis így történne, akkor a következetesség rengeteg egyéb bibliai név írásmódjában és kiejtésében is változtatásokat kívánna meg."
Az Őrtorony szervezet és a következetesség az olyan messze van egymástól mint ide a Hold.
A magyarban az terjed el hogy "kegyelem" az Ú.V.F. még is azt a kifejezést használja hogy - "ki nem érdemelt kedvesség" ebben az esetben hová lett a következetesség?
Vagy azt írja hogy kínoszlop a magyarban az terjedt el hogy kereszt. Még egy eset ahol nem következetes az Őrtorony társulat!
Héber - Arámi Iratok és a Keresztény Görög Iratok a magyarban Ószövetség és Újszövetség terjedt el! Hol itt a következetesség?
"A magyarban a „Jehova” név azonosítja az igaz Istent, és ezt ez a forma sokkal jobban közvetíti ma, mint bármely más, javasolt változat."
A magyar a mennyei Atya kifejezés azonosítja az Istent! Vannak olyan Biblia fordítások amikbe valóban belekerült az hogy Jehova de vannak olyan Biblia fordítások is amibe az került bele hogy Jahve! S 20. századi fordításokról van szó nem pedig 21. századiakról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!