Milyen fa volt, amiről Ádám és Éva evett a Biblia szerint?!
Kedves Péter!
Örülök neki, hogy idetalált egy Biblia-fordító a kérdésemhez.
Igazából nem is termésére vagyok kíváncsi ennek a fának, hanem arra, hogy a jó és a rossz tudását szimbolizálta -e?
Ez lenne az amit tudni szeretnék igazából!
válaszodat előre is köszönöm.
Szia!
Ez a fa egy közönséges gyümölcsfa volt, a jó és rossz tudása nem a fában volt, hanem a cselekedetben. Amint engedetlenek lettek megtapasztalták azt, hogy mit jelent a bűnt megtenni, vagyis Isten törvényét áthágni, ettől váltak bűnössé. Röviden ennyi. Ha többet is szeretnél tudni ;-), kérdezz bátran...
Üdv. Péter
Elsőként: tisztázni kellene, hogy a Bibliában leírtak közül mi az ami egy az egyben elfogadható a jelenkor számára és mi az ami csak szimbólum.
Másodszor: eredeti Bibliát kellene találni, amit kényük - kedvük szerint a pápák nem írattak át (lásd:János jelenésekről 22.18-19).
Földrajzi adottságok alapján meghatározható lenne a fa fajtája, de valójában nem tudjuk, hol helyezkedett el a Paradicsom - a Bibliában Mózes I-et "elnagyolták" így időhöz sem köthető - és a két fa milyen volt.
Higgyünk a művészek ihletésében!
Szia!
A bűn eredetére lehetetlen olyan magyarázatot találni, ami megindokolná létezését. A bűn titokzatos, érthetetlen, mentegetése egyenlő volna igazolásával. Ha mentséget lehetne találni rá, vagy okot létezésére, akkor megszűnne bűn lenni. Tehát elviekben sem tudjuk, hogy miért lettek engedetlenek, hiszen minden lehetőségük adott volt a teljes és boldog életre...
Üdvözlettel: Péter
Péter!
Nem olyan biztos, hogy lehetetlen rá magyarázatot találni. Szerintem ez egy szükséges dolog, amiből kifolyólag tudunk tanulni. Muszáj megismernünk a rosszat, hogy meg tudjuk különböztetni a jót. De ez nem azt jelenti, hogy a "bűnnel" azonosulnunk kell, hanem pontosan az ellenkezőjét kell tegyük. A szabad akarat is erre utal nem Péter? Képesek vagyunk rá egytől egyig?
Én úgy gondolom, hogy önkéntelenül is belement az ember ebbe az engedetlenségbe, pont azért, hogy elinduljon valamiféle fejlődésbe, és saját akaratából és erejéből kell visszatérjen Istenhez.
Le tudnád írni nekem, a kígyó köré fonódó megrontó "történetet"? Vagy megtalálom valahol a Biblia pontos fordítását a neten?
üdv. és köszönöm válaszod előre is.
Kedves Kérdező!
Péter azt akarja hangsúlyozni, hogy képtelenség megmagyarázni az okát, hogy a Sátán miért szegült ellen Istennek, hiszen ő kapta a legnagyobb helyet a mennyben, és minden tökéletes volt. Sokan vezetik vissza egy ősprincípiumra, amely már kezdetektől fogva Isten ellen munkálkodott, vagy arra, hogy a Sátánban volt valami ami, nem volt tökéletes. Természetesen ez nem igaz, mert az Isten kezdetben mindent tökéletesnek teremtett(tőle csak a jó származik). Lehet spekulálni, esetleg irigy volt stb. Tudjuk azt, hogy hogyan, de azt hogy miért, azt nem. Ha Lucifer nem lett volna Sátán, a bűn nem létezne.
Szia!
Ha a bűn szükséges dolog lenne, akkor az egész Biblia hazugság, Isten megváltási terve pedig szemfényvesztés. Ennek ellentétjét elég sok minden bizonyítja, ajánlom figyelmedbe Blasie Pascal Gondolatok című művét, ahol elég szépen kivesézi ezt a témát is...
Én a magyar fordítások közül a károlit ajánlom neked, mert kisebb nagyobb hibái ellenére mindmáig ez a legjobb bibliafordításunk. Ebben a kért rész így hangzik:
" A kígyó pedig ravaszabb volt minden mezei vadnál, melyet az Isten teremtett, és mondta az asszonynak: Csakugyan azt mondta az Isten, hogy a kertnek egy fájáról se egyetek?
És mondta az asszony a kígyónak: A kert fáinak gyümölcséből ehetünk, de annak a fának gyümölcséből, mely a kertnek közepén van, azt mondta Isten: abból ne egyetek, azt meg se illessétek, hogy meg ne haljatok. És mondta a kígyó az asszonynak: Bizony nem haltok meg, hanem tudja az Isten, hogy a mely napon esztek abból, megnyilatkoznak a ti szemeitek, és olyanok lesztek mint az Isten: jónak és gonosznak tudói. És látta az asszony, hogy jó az a fa eledelre és hogy kedves a szemnek, és kívánatos az a fa a bölcsességért: szakasztott azért annak gyümölcséből, és evett, és adott vele levő férjének is, és az is evett. És megnyilatkoztak mindkettőjüknek szemei és észrevették, hogy mezítelenek; fügefa levelet aggatnak azért össze, és körülkötőket csináltak maguknak. És meghallják az Úr Isten szavát, aki hűvös alkonyatkor a kertben járt; és elrejtőzött az ember és az ő felesége az Isten elől a kert fái között. Szólította ugyanis az Isten az embert és monda néki: Hol vagy? És mondta: Szavadat hallottam a kertben, és félek, mivelhogy mezítelen vagyok, és elrejtőztem. És monda Isten: Ki mondta neked, hogy mezítelen vagy? Avagy talán ettél a fáról, melytől tiltottalak, hogy arról ne egyél? És mondta az ember: Az asszony, akit mellém adtál, ő adott nekem arról a fáról, úgy ettem. És mondta az Isten az asszonynak: Mit cselekedtél? Az asszony pedig monda: A kígyó ámított el engem, úgy ettem.
És mondta az Isten a kígyónak: Mivelhogy ezt cselekedted, átkozott légy minden barom és minden mezei vad között; hasadon járj, és port egyél életed minden napjaiban. És ellenségeskedést szerzek közötted és az asszony között, a te magod között, és az ő magva között: az neked fejedre tapos, te pedig annak sarkát mardosod. Az asszonynak mondta: Felette igen megsokasítom viselősséged fájdalmait, fájdalommal szülsz magzatokat; és epekedsz a te férjed után, ő pedig uralkodik te rajtad. Az embernek pedig monda: Mivelhogy hallgattál a te feleséged szavára, és ettél arról a fáról, a melyről azt parancsoltam, hogy ne egyél arról: Átkozott legyen a föld te miattad, fáradságos munkával élj belőle életednek minden napjaiban. Tövist és bogács-kórót teremjen neked; s egyed a mezőnek füvét. Orcád verítékével egyed a te kenyeredet, míglen visszatérsz a földbe, mert abból vétettél: mert por vagy te és ismét porrá leszel. Nevezte pedig Ádám az ő feleségét Évának, mivelhogy ő lett anyja minden élőnek. És csinált az Isten Ádámnak és az ő feleségének bőr ruhákat, és felöltöztette őket. És mondta az Isten: Íme az ember olyanná lett, mint mi közülünk egy, jót és gonoszt tudva. Most tehát, hogy ki ne nyújtsa kezét, hogy szakítson az élet fájáról is, hogy egyen, s örökké éljen: Kiküldte őt az Isten az Éden kertjéből, hogy művelje a földet, amelyből vétetett. És kiűzte az embert, és oda helyezte az Éden kertjének keleti oldala felől a Kerubokat és a villogó pallos lángját, hogy őrizzék az élet fájának útját."
Üdv. Péter
Kedves Péter!
Nem azt mondom, hogy a bűn szükséges, inkább azt állítom, hogy a rossznak a tudása szükséges. De ezt már előzőleg is leírtam. Én úgy érzem, hogy a Bibliát félreértelmezik a keresztények, tehát nem hazugság, csupán rossz "szemmel" van vizsgálva. Az Isten általi megváltással kapcsolatban is hamis illúziót táplálnak, ha azt hiszik, hogy majd eljön az Úr és rendet tesz. Én nem így képzelem el a Mindenhatót, hogy majd eljön és kimenekíti azokat, akik hiszik a létét, odaülteti maga mellé őket. szerintem ennél sokkal többről van szó, szerintem nekünk magunknak kell olyan szintre fejlődjünk, ami lehetőséget ad a "vele" való találkozásra. Ez viszont nem itt a Földön fog végbe menni, ez amolyan kezdeti fázis lehet, amin túl kell haladni, túl kell lépni, eggyel magasabb szintre.
Úgy gondolom, a kígyó nem hazudott egy pillanatig sem, ugyanis neki köszönhetően indultunk el ezen a fejlődési úton. Mindannyian "istenek" lehetünk, de előbb fel kell ismerni az igazságot(egyébként az Úr terve is ez, és nem hiszem, hogy haragudott az emberre bármiért is). Olyat, amit lehet esetleg te Péter ismersz személy szerint, vagy más, de a közhitben nem ez van. Ha kíváncsi vagy mire gondolok, akkor a következő komentembe beleillesztem.
üdv
25/F
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!