Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Milyen fa volt, amiről Ádám...

Milyen fa volt, amiről Ádám és Éva evett a Biblia szerint?!

Figyelt kérdés
szeretném pontosabban tudni, és szeretném ha olyan ember válaszolna elsősorban, aki fordítja a Bibliát, nem pedig csak felszínes tudása van. köszönöm előre is.
2010. máj. 17. 13:56
1 2 3
 1/29 anonim ***** válasza:
100%

Szia! A Bibliát ugyan nem fordítom, de régebben egy ideig én is kutakodtam ezután.

Annyit tudok mondani, hogy nincs konkrétan megnevezve, milyen fáról szakították le a tiltott gyümölcsöt.

"És parancsola az Úristen az embernek, mondván:a kert minden fájáról bátran egyél. De a jó és gonosz tudásának fájáról, arról ne egyél; mert amely napon ejéndel arról, bizony meghalsz."

A Bibliában nem írnak semmi lényegesebbet erről. Valaki(k) kitalálta egyszer, hogy az alma volt, felhasználta a művészetben, amit később átvettek, és így bekerült végül a köztudatba is. Annyira beépült a tudatba az almaszimbóluma, hogy még csak meg sem kérdőjelezték a művészek, valóban így van-e?

2010. máj. 17. 14:10
 2/29 anonim ***** válasza:
78%
Az almát Szt. Jeromos, a Vulgata bibliafordítás megalkotója rakta bele, minden bizonnyal olyan gyümölcsöt írt az eredeti Biblia, amelynek nem volt latin meegfelelője, így egyeztette a málum (alma) a malus, mala, malum (rossz, gonosz) melléknévvel.
2010. máj. 17. 16:42
 3/29 anonim ***** válasza:
59%
A jó és rossz tudásának fája a Szentírásban a jó és rossz gyakorlati megkülönböztetésének jelképe, az élet fájának ellentétpárja. - A jó és rossz tudásának fája volt a Paradicsom egyetlen fája, melyről az embernek halálbüntetés terhe alatt tilos volt ennie (Ter 2,17; 3,3). E tiltás Isten részéről nem jelenti sem az értelem, sem az erkölcsi ill. szexuális érzék szabadságának korlátozását (ezekkel az ember a bűnbeesés előtt is föl volt ruházva). Éppoly kevéssé állítható, hogy az ember a jó és rossz tudásának fájának gyümölcsében maga és utódai számára egyfajta isteni mindentudásra tett szert. A jó és rossz tudásának fája, a gyümölcsére vonatkozó isteni szó elfogadása az Isten és az ember, a Teremtő és a teremtmény, az élet Ajándékozója és elfogadója közötti reláció kifejezője. - Az a föltevés, hogy a jó és rossz tudásának fája almafa volt, először a lat. szerzőknél bukkan föl az Én 8,5 (Vg) alapján. Egy szójátéknak, ill. téves fordításnak is lehetett része benne (malum = rossz, malus = almafa). Végül a pomum szó jelentésváltozása is szerepet játszhatott: első jelentése 'gyümölcs, fa termése' volt, de a későbbi lat-ban 'alma' jelentést vett föl. Más fölfogás szerint a jó és rossz tudásának fája fügefa, gyümölcse füge volt. - Ikgr. Ált. alma- v. fügefának ábrázolták, leginkább az Ádám és Éva-, ill. a bűnbeesés-képeken: az ősszülők a fa két oldalán állnak, kezükben almával v. fügével, a jó és rossz tudásának fája gyümölcsével.
2010. máj. 17. 16:57
 4/29 vav22 ***** válasza:
Nekem nincs hatalmas tudámsom, de abban biztos vagyok, hogy a "jó és a rossz tudásánk a fája" amiről ettek.
2010. máj. 17. 18:38
 5/29 anonim ***** válasza:
36%
Hogy pontosan milyen fa volt, azt sajnos én sem tudom. De, azt tudom, hogy mivel annak idején Ádám és Éva a paradicsomban voltak ott nem volt semmi kellemetlen vagy rossz dolog. pl.: azért nem lehetett arról a fáról enni, mert az a gyümölcs tartalmazott olyan anyagokat, amelyektől nekik "wc"-re kellett menniük. de a paradicsomban ilyen nem létezik, ahogyan nem lesz ott majd sem alvás sem, sem semmiféle rossz emberi tulajdonság, mint pl.: irigység, gyűlölet stb... Mivel ők ettek ennek a fának gyümölcséből valahogy meg kellett tisztitaniuk magukat, ezért leszedték a leveleket és azzal tisztitották magukat. de, mivel a paradicsom tiszta, igy elképzelhetetlen, hogy ők továbbra is ott maradjanak. Ádám bocsánatot kért Istentől, aki meg is bocsájtott, de büntetésül a Földre küldte őket, az bukott angyallal együtt, hogy majd a Földön legyenek egymás ellenségei.
2010. máj. 17. 20:01
 6/29 A kérdező kommentje:

elnézést kérek, akkor pontosítom a kérdést!

Minek a fájáról ettek ők a történet szerint(Biblia)?

2010. máj. 18. 08:59
 7/29 anonim ***** válasza:
54%
A jó és a rossz tudásának a fájáról. Ezt természetesen teológiailag kell értelmezni, vagyis az első emberpár és Isten között megszakadt az ősbizalomra épülő kapcsolat.
2010. máj. 18. 12:20
 8/29 anonim ***** válasza:
59%
Mint mondtuk, a Biblia nem ír semmilyen megnevezést a gyümölcsről.
2010. máj. 18. 12:57
 9/29 A kérdező kommentje:

ezt most nem értem.

milyen ősbizalom?

2010. máj. 18. 17:30
 10/29 anonim ***** válasza:
88%

Szia!

Én tanultam bibliai héber nyelvet és a Biblia Hebraica alapján meg tudom erősíteni neked, hogy nincs a szövegben semmi utalás arra nézve, hogy milyen fa volt, amelynek gyümölcséből Ádám és Éva evett. Utánanéztem a Herz féle zsidó bibliakommentárban is, de ott sem találtam erre nézve semmilyen utalást.

A fügefa és az (gránát)almafa talán azért is terjedhetett el, mert a Bibliában számos helyen szerepel (lásd. pl. IV.Móz. 20:5, Bírák 9:10-11,...stb).

Üdv. Péter

2010. máj. 18. 17:34
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!