Tudta-e Isten azt előre, hogy Ádám és Éva bűnbe fog esni? Tudja-e azt elöre pontosan hogy pl. a mamám a menybe jut vagy a pokolba?
Csak az irjon aki az ige/biblia alapján irja a választ.
Köszönöm előre!
Ha lehet ne túl hoszzú magyarázatokat írjatok, de még az se baj.
Természetesen, hiszen ahogy az első is rámutatott, a MINDENtudás azért MINDENtudás, mert MINDEN benne foglaltatik, múlt, jelen és jövő viszonylatában egyaránt.
A MINDENhatással kiegészülve pedig ez azt is jelenti tehát, hogy a predesztináció tény, a szabad akarat pedig puszta illúzió, mivel a MINDENtudásnak része annak a tudása is, hogy a "szabad akaratoddal" mikor mit fogsz dönteni. Minden el van tehát döntve előre. Nem is lehetne másképp, hiszen MINDENtudó és MINDENható Istennél SEMMI sem történhet az ő akarata és jóváhagyása nélkül.
Ez azonban már felveti azt a kérdést, hogy valóban beszélhetünk-e egyáltalán bűnről. Elvégre minden Isten szándéka szerint történt - Isten szándéka pedig nyilvánvalóan nem lehet bűnös, nemde?
Jó kis gondolkodnivaló téma ez.
Előző vagyok.
Még csak annyi, hogy ha kiragadott igéket vársz, szövegkörnyezet, kontextus nélkül csak azt éred el, hogy minden egyes kiragadott igét megcáfol vki egy ellenkező igével és katyvasz lesz az egész... El kell olvasni teljes szakaszokat, hogy választ kaphass.
Hogy értsd mire gondolok:
Köszönöm az eddigi válaszokat! Tényleg nagyon mélységes az Isten bölcsessége, és utja.
De mégis szeretném tudni azt hogy Isten tényleg tudta azt hogy az ember bűnbeesik?, és azt is ki hogy FOG dönteni.
Várok további véleményeket! ;)
Amugy a fenti 12:24nek: Lehet a kérdés feltevésemnél nem fogalmaztam eléggé világosan, de nem igék idézetére gondoltam amikor a kérdést feltettem , hanem a véleményekre de olyan személyektöl akik elismerik a biblia hitelességet.
Köszi utolsó!!! Nekem is ez a véleményem igaziból, csak a körülöttem lévő emberek mind azt állítják, hogy Isten mindent tud , és ezt is tudta. Egy kicsit összezavarodtam, azért is tettem fel e kérdést.
Remélem még irtok, mert nagyonis érdekelnek a vélemények e téren.
Köszönöm
kedves kérdező.
Isten nagyon jól tudta, hogy mi fog történni, és a bűnbeesés effektus automatikus következménye volt az ember öntudatra jutásának. Az ember szelleme(értelme) valójában az egységérzet állapotában volt az emberi test megformálása előtt. Ahogyan tapasztalathoz jutott az ember, meg kellett kreálnia valamit, ami nem az egység, hogy ez(egység) értékelhető legyen, hogy az egységet lehessen mihez hasonlítani...ekkor jött létre az, amit mi bűnnek nevezünk, de ez tulajdonképpen a tapasztalás során megélt kontraszt miatt kialakult elkülönültség érzete. Ha nem lenne meg a dolgok rossz éle, akkor a jóról nem tudhatnánk, hogy mi az, mivel a viszonyítás hiányában "cseszhetnénk"...ugye az ember azért tudja valamiről, hogy az, mert nem olyan mint más. Tehát a bűnbeesés kötelező volt, és direkt lett hagyva...ugyanis az Isten nem diktatúrát vezet, hanem meg akarja osztani mérhetetlen hatalmát(üdvözülés, mennyországba jutás) "teremtményeivel", amit én inkább fejleményeknek neveznék, egy másik válaszoló után szabadon, mivel minden Isten szerves része...és mindezt persze az önzetlen szeretetből, mi másból...de tapasztaltatás nélkül nem igazán érne ez semmit...s mivel az Isten lényei létét(mivel azok valójában az értelem, elme, s nem a fizikai test, vagy az abba kódolt "lélek") meg nem szünteti...Ebből pedig kiderül, hogy nemcsak a nagymamád, de minden egyes egyén a mennybe fog jutni, de ehhez meg kell tapasztaljon egy két poklot, hogy saját bőrön érezze a rosszat, s így saját akaratból választhassa a jót, az Isteni Elvet.
Ezzel megvilágítással pedig értelmet nyer a második válaszoló minden szava. A döntéseink valójában szabadok, mivel egyénre szabottan választhatunk a lehetőségek közül...viszont elrendelt is, mivel egy idő után a negatív élmények megélése végett az egyének a pozitívval fognak azonosulni, így a mennybe jutás determinisztikus. A bűn sem létezik tehát olyan formában, ahogyan sokan hiszik, hanem a kötelező rossz az, ami egyértelműen szeretetből van, hiszen ha nem lenne, akkor lennénk igazi robotok...:)
üdv
26/F
LastOne.Left
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!