Hogyan vélekedtek, a több isten hitet miért haladta meg az egy isten hi! Politeizmus kontra monoteizmus?
Eljutunk Jézusig, csak másképpen.
Az iszlám rendkívüli tisztelettel övezi Jézust és Máriát is, nagyon sok mindent vall velük kapcsolatban, amit a keresztények vallanak. A szó szoros értelmében nem tartja Isten Fiának, és nem imádja, ehelyett Isten Igéjének mondja őt, aki teremtmény, de a legkülönlegesebb mind között.
De valójában nincs akkora kontraszt még Jézus körül sem a két vallásban, ami indokolná a hatalmas emberi széthúzást és gyűlölködést.
Az eszmei háttérről röviden csak annyit, hogy mikor z iszlám megjelent, Mohamed próféta nem akart új, a zsidó vagy a keresztény vallástól különálló vallást teremteni, és az alapvető eszmei háttér 95 százalékban azonos is. A szakadás ugyanúgy az új tanító régiek általi el nem fogadásából adódott, ahogyan a kereszténység és a zsidó vallás esetében is.
Az iszlám pogány, politeista közegben keletkezett, és pontosan azzal vívta ki a politeista törzsek haragját, hogy a mekkai ábrahámi monoteista szent helyet mindenáron meg akarta tisztítani az ott kereskedelmi-gazdasági-turisztikai szempontok miatt felhalmozott különböző bálványoktól, és az ezzel elkövetett szentségtöréstől.
A mekkai elit abból a megfontolásból rakta tele a környező népek bálványaival Ábrahám templomát, mert így fellendült a vallási turizmus, és a gazdaság, hiszen bárhonnan jött is a zarándok, megtalálta a saját bálványát, míg korábban, az ábrázolás nélküli zsidó Isten szentélye nem igazán vonzotta a turistákat.
"Mohamed futását" ahogyan a nyugat mondja némi gúnnyal, Mekkából Medinába éppen az idézte elő, hogy a jól menő gazdasági életüket féltő mekkaiak elkergették a szigorú monoteizmust hirdető Mohamedet a városból, aki tönkretette volna a turisztikai üzletüket.
Tehát az iszlám kezdetektől éppen hogy nagyon erős ellenszélben hirdette a monoteizmust, és ragaszkodott hozzá.
Ráadásul az, hogy Jézus istenfiúságát, akár átvitt, akár szó szerinti értelemben ennyire erősen tagadja az iszlám, részben annak is köszönhető, hogy a mekkai szentélyben a bálványok sorában, bármilyen megkülönböztetés nélkül kezelték a keresztény Mária és Jézus szobrokat is, az esetelges keresztény zarándokok számára, miközben másik arb törzsek a bálványaikat az egy Isten leányaiként tartották számon.
Amikor az iszlám végül megszerezte a fennhatóságot Mekka felett, Mohamed próféta sokáig nem is vitette ki Mária és Jézus szobrait a szentélyből, ellentétben a fals bálványokkal. Azonban a nagyon kusza politeista vallási eszmék közepette az összezavarodott, egyszeri emberekkel nagyon nehéz volt megértetni a különbséget, és végül a tiszta egyistenhit hirdetésének érdekében Mária és Jézus szobrait is el kellett tüntetni, mert az emberek nem láttak különbséget bálványok és keresztény szobrok között, és a szobrokat akarták imádni.
Innen ered a szigorú képtilalom is, és a nagyon szigorú keretek közti monoteizmus is az iszlámban.
"Az iszlám rendkívüli tisztelettel övezi Jézust és Máriát is, nagyon sok mindent vall velük kapcsolatban, amit a keresztények vallanak. A szó szoros értelmében nem tartja Isten Fiának, és nem imádja, ehelyett Isten Igéjének mondja őt, aki teremtmény, de a legkülönlegesebb mind között. "
A Mária dolog miatt szólok csak, hogy a kereszténység nem azonos a katolikus vallással. Minden egyház valamennyire eltorzítja az igazságot és a saját teológiájának felel. Az igazi keresztény inkább a páli teológia alapján él. Jézusról akkor úgy vélekedtek, mint a Jehova tanúi.
"De valójában nincs akkora kontraszt még Jézus körül sem a két vallásban, ami indokolná a hatalmas emberi széthúzást és gyűlölködést. "
A gyűlölködést semmi nem igazolja. Jézus vérét viszont szerintem Ti nem fogadjátok el, sem azt, hogy Ő az Út Istenhez.
Nem nagyon tudok amúgy hozzászólni, mert annyira nem ismerek a Koránt.
A monoteizmusban egyezik a két vallás, de szerintem alapjaiban különbözik. A keresztények alapja, a Biblia alapja Jézus, a Korán alapja nem Jézus. A kereszténység lényege nem a monoteizmus megvallása, hanem Jézus megvallása
Igen, sajnos tényleg azt lehet látni a te soraidból is, hogy tökéletesen jó hiszemű emberek közé egymás hitének a nem túl alapos ismerete vet gátat.
Aztán jönnek a szemétláda, Isten nevében gyilkoló terroristák, meg a különböző vallási szélsőségesek, és kész a baj... rettentő szomorú.
Na mindegy, legalább én megteszem, amennyi tőlem telik:
Nem teljesen igaz, hogy egy muszlim nem fogadja el Jézust, mint utat. Alapvető tanítás az iszlmban, hogy Isten minden Küldötte, minden Kinyilatkoztatása egy és ugyanaz, és ugyanaz a Küldője. És minden küldött, és kinyilatkoztatott könyv utat jelent az üdvösségre annak a népnek a számára, akihez Isten küldte. Tehát az, hogy egy muszlim számára Mohamed próféta és a Korán tanítása jelenti az utat, az nem zárja ki azt, sőt, hogy egy keresztény számára Jézus és az Újszövetség betartása, egy zsidó számára a tóra és a mózesi törvény betartása jelenti az utat az üdvösségbe.
Sőt, ezt a Korán le is írja, nagyjából ugyanúgy, ahogy én most tettem. Ahogy azt is leírja, hogy minden igaz ember, legyen zsidó, keresztény vagy muszlim, üdvözülni fog.
És bár a hivatalos muszlim tanítás valóban nem vallja a keresztáldozatot, de én muszlimként úgy vélem, hogy a krisztusi áldozat valósága nélkül a kereszténysénység nem lehetne "legális", hiszen, míg a zsidó és az iszlám állatáldozattal adózik Istennek, addig a kereszténység a keresztáldozat megújítása által. Azaz, ha a keresztáldozat nem lenne valós, a Nyugat kétezer év óta szakrális áldozat
nélküli monoteizmusban élne, ami viszont lehetetlenség.
Én személy szerint abban hiszek, hogy az Újszövetség tanításai Jézusról, és a Korán Jézus felfogása csak látszólag mond ellent egymásnak néhol. Ugyanis, ha elfogadom, hogy az üzenet, és az üzenet Küldője egy, akkor nem lehet a két kinyilatkoztatás között valóságos ellentmondás. Ami annak tűnik, az csak hibás emberi értelmezésből fakad, ezen is, azon az oldalon is...
A Mária dolgot illetően: igen, tisztában vagyok a különbségekkel.
A "rendkívüli tisztelet" alatt azt értem, hogy az iszlám vallja Mária szűzi fogantatását Isten akaratából, vallja, és a Koránban elismétli és megerősíti az angyali üdvözlet bibliából ismert történetét. A Korán egyik fejezete Mária nevét viseli, egy másik fejezete Mária családjának történetéről szól. Az iszlám a valaha élt legkiválóbb asszonyként tartja számon Máriát, azzal együtt is, hogy az iszlám a hívők anyjaiként Mohamed próféta feleségeit tartja számon, tehát nem Máriát, ahogy a katolikusok, vagy az orthodoxia.
Hát nagyon köszi a sok érdekes leírást, legalább valamennyire megismertem egy másik vallást.
A gyűlöletkeltésben az ateisták is ludasak. Szeretik ráhúzni a vallásokra, hogy véres, majd ezt kiterjeszteni, általánosítani
"én azt gondolom, igaz muszlim sem, és igaz keresztény sem gyűlöl semmi mást, csak a bűnt. Aki egy másik embert gyűlöl, vagy egy másik embernek önbíráskodóan árt, az valamit nagyon nem ért a lényegből."
Hogyan is gyűlölhetné... Mindenki Istené és a szeretet szabad törvénye van érvényben mindörökké!
Így a vége felé, hozzáteszem a saját véleményemet is.
Az emberiség hajnalán, a világ egy kiismerhetetlen, rendkívül veszélyes hely volt. Szükség volt a tudás hiányát istenekkel helyettesíteni.
A felcseperedő emberiség, később erkölcsileg is fejlődött, és az önmagáért vállalt felelősség szükséglete az "egy" isteneszmében tudta a legtöbbet nyújtani.
Kiváncsi leszek, ha létezik az emberiség számára "felnőtt" kor, abban vajon kiérlelődik e az önmagáért és tetteiért felelősséget vállaló saját belső törvényei szerint élő EMBER.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!