Hogyan vélekedtek, a több isten hitet miért haladta meg az egy isten hi! Politeizmus kontra monoteizmus?
Igen, ha ragaszkodsz ahhoz, hogy számodra Jézus jelenti AZ (ha tehetném, dőlt betűvel írnám, de csak nagy betűvel tudom) Istent, holott AZ Isten a keresztény tanítás szerint is Atya Fiú Szentlélek, akkor valóban nem egy, de akkor az Ószövetségi Istennel sem egy.
Az a személy, Akit a kereszténység Atyaként nevez meg, egy az Ószövetség, és a Korán Istenével. Ezt minden muszlim így gondolja, és sok keresztény is.
Neked keresztényként szíved joga a saját személyes hited, de ne vitasd el milliók hitét... :)
Isten, nincs más istenség csak Ő. Az élő, az Önmagát, és minden mást Fenntartó. Nem vesz Rajta erőt sem szendergés, sem alvás. Övé minden, ami az egekben és a földön létezik - ki az, ki közbenjárhatna Nála az Ő engedélye nélkül? Széke magába foglalja az egeket és a földet, és nem fárasztja el megőrzésük. Ő a leghatalmasabb, a legmagasztosabb.
Dicsőítés és hla Istennek, a Kegyelmesnek, az Irgalmasnak, az Ítélet Napja Birtokosának. Csak Téged imádunk, csak Tőled kérünk segítséget, kérünk, vezess minket az egyenese úton, azoknak az útján akiket kegyelmed kísér, nem pedi azokén, akiket haragod sújt, és nem is a tévelygőkén.
...Minden keresztény döntse el maga, hogy az ő saját hitében az ő Istenét írják-e le ezek a szavak. Számomra egyértelmű.
"Az a személy, Akit a kereszténység Atyaként nevez meg, egy az Ószövetség, és a Korán Istenével. Ezt minden muszlim így gondolja, és sok keresztény is.
Neked keresztényként szíved joga a saját személyes hited, de ne vitasd el milliók hitét... :)"
Oké, igyekszem:)) Értsd úgy, hogy saját vélemény, vagy más szemszögből történő megközelítés. A Korán szerintem csak Ábrahám miatt van monoteista kényszerben, bár ez elég bátor kijelentés:)
A Biblia pedig eléggé világos abban a dologban, hogy Jézus a megtestesült Isten (bár ebben nincs teljes egyetértés), ezért mondtam, hogy nem lehet egy és ugyanaz. Max a monoteista felfogásban, de nem Isten konkrét személyében, bár ez így egy kissé elvont, belátom
"Minden keresztény döntse el maga, hogy az ő saját hitében az ő Istenét írják-e le ezek a szavak. Számomra egyértelmű."
Ehhez csak annyit, hogy nekem ez csak részben Isten leírása, hisz nem ad Jézusnak dicsőséget, és nem is nevezi meg. Tudod, a keresztény az Jézus függő:)
Valóban, de ezek szerint "részben" mégis az Istenre ismersz, magad mondod. :)
Keresztény szemmel azt hiszem, ez az Atya, vagy a történelmi Jézus előtti ószövetségi Isten tökéletes leírása és dicsőítése.
És ennél többet én nem is akartam bebizonyítani. Jézus személye mindig is vita tárgya marad az ábrahámi vallások között.
"A Korán szerintem csak Ábrahám miatt van monoteista kényszerben, bár ez elég bátor kijelentés:) " ez így teljesen értelmezhetetlen kijelentés, már bocsáss meg érte. De valószínűleg nem olvastál hivatalos Koránfordítást és mayarázatot, ha ezt mondod.
Kifejthetnéd mire gondolsz.
A politeizmust,én a monoteista toleráns vallásaival látom összefüggésben.
Minden nép hagyományában benne vannakak Földünk nagy eseményei,különböző nézőpontból szemlélve,Így alakultak ki különböző tulajdonságú istenek.
Az ember uralkodási vágyából,a lustaságból,és a paranoiás félelemből egymást igyekeztek leigázni.
A leigázott népeknek az uralkodó nemzetek meghagyták istenüket,s azt is beállították saját istenük szolgálatába.Így lett egy"föistenük"és "alisteneik".
Minél több nemzetet leigázott egy nép,annál több különböző alistenük lett.
#17, ez így nem igaz.
Annak idején, mikor az istenek fogalma kialakult, úgy gondolták, hogy minden önálló dologban (fák, állatok, vizek, égi jelenségek) egy-egy önálló isten van.
Aztán később ezek az elképzelések módosultak.
18.Hsz!
Ezt rosszul tudod!Nézz utána!
Tudom,a suliban ilyen baromsággal etettek minket,de teljesen ellentmond a régészeti leletek bizonyságának.
" Valóban, de ezek szerint "részben" mégis az Istenre ismersz, magad mondod. :)
Keresztény szemmel azt hiszem, ez az Atya, vagy a történelmi Jézus előtti ószövetségi Isten tökéletes leírása és dicsőítése.
És ennél többet én nem is akartam bebizonyítani. Jézus személye mindig is vita tárgya marad az ábrahámi vallások között. "
Igen. Értsd úgy, hogy a definíció nem rossz, de ezzel nem jutunk el Jézusig
"De valószínűleg nem olvastál hivatalos Koránfordítást és mayarázatot, ha ezt mondod.
Kifejthetnéd mire gondolsz."
Jogos, nem olvastam, és asszem vágom, mire gondolsz. így visszavonom, mivel a kapcsolódó filozófiát sem ismerem!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!